2017. február 5., vasárnap

Marcipánnal töltött matcha teás linzer.




Hozzávalók:

30 dkg matcha teás linzertészta
40 dkg pisztáciamarcipán ( Lehet natúr marcipán is)
10 dkg fehércsokoládé
2 ek olaj

A tésztához:
 30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tk japán zöld matcha tepor
csipet só
1 tojássárgája

Elkészítése:

A linzer hozzávalóit egy robotgéppel összedolgozzuk, majd 30 percre, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni .A marcipánból két rudat formálunk, aminek az átmérője kb 2,5 cm. A tésztát kinyújtjuk, és csak akkorát használjunk fel a tésztából, amennyi szükséges. A maradékot használjuk el másra.  A tésztát nyújtsuk ki 1/2 cm vastagra, és beletekerjük a marcipán rudakat külön-külön. Két db hengert  kapunk. Vágjuk éles késsel ujjnyi vastagra, és igazítsuk ki kerek formára. Szilikonnal bélelt lemezre rakjuk, és 170 fokos sütőbe világosra sütjük, ami 14 perc. A fehércsokit gőz felett az olajjal megolvsztjuk, majd a kihűlt süteményt belemártjuk félig. Rusztikus kis formákat kapunk. Dermedésig tegyük hűtőbe. Azután már csak eteti magát, míg el nem fogy.

Birsalmaleves matcha teával


A birsalmát télen nagyon sokféleképpen használhatjuk fel, nem csak kompótot, hanem levest is készíthetünk belőle, ami nagyon egészséges! Miért ne próbálnám ki matcha teával kombinálva. A vanília és a citrus nagyon feldobja a matchát, ellensúlyozza erőteljes ízét, és illatát. Keveset szabad használni belőle, mert akkor nem lesz összhangba a többi ízanyaggal. Egyszerre két tálkával is megettem,nagyon ízlett. 



 Hozzávalók:

2 db nagyobb birskörte, vagy alma

3 ek cukor
1 liter víz
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 db biocitrom leve, és héja
5-6 db szegfűszeg
2,5 dl habtejszín
1/2 csomag vaníliás ízű pudingpor
1 db lime citrom reszelt héja
1 ek vanília kivonat
csipet himalájai só
1 mk  japán zöld matcha teapor

Elkészítése:


A birset meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.

A vízben feloldunk 3 evőkanál cukrot,sót és egy fazékban feltesszük a birset főni a következőkkel. Hozzáöntjük a citromlevet, és a lime citrom héját, meg a fűszereket. Félpuhára főzzük. A tejszínt kikeverjük a pudingporral, és a matcha teaporral, behabarjuk vele a levest úgy, hogy veszünk a léből ki egy merőkanállal, és kikeverjük a pudingos tejszínnel csomómentesre. Ezt a folyamatot hőkiegyenlítésnek nevezzük. A vanília kivonat ilyenkor kerüljön bele. Egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is. Bio citrom héjával díszítjük.


2017. február 4., szombat

Baconba göngyölt csirkemell vagdalt.


Oly sok csodás baconba göngyölt étel található az Interneten. Az én receptem, szerintem, még nem szerepel közöttük. Ennek örülök, hiszen azt szeretném, ha olyan étel készülhessen a konyhámban, amit csak én készítek, és még más nem. Előtte mindíg körülnézek, mert nem az a cél, hogy lemásoljak valamit, hanem hogy ihletet merítsek belőle. Ilyenkor töröm a fejem, mit lehetne valami újat kreálni a hétköznapokra.Pompás fogás lett belőle.
A sültkápia paprika krém megtalálható a blogomban.










Hozzávalók:

60 dkg csirkemellfilé
1 db tojás
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
1 tk édesnemes paprika
2 ek morzsa
20 dkg baconszalonna
4 szál rozmaring
4 ek olívaolaj
2 dl fehérbor
1 ek sült kápiapaprikakrém 

Elkészítése:

A csirkemellfilét  egy aprítóban összeaprítjuk. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal paprikával, a zúzott fokhaymával. A metélő hagymát felaprítva tegyük hozzá, a tojással dúsítjuk, a morzsával összefogatjuk. Vegyünk egy kisebb tepsit, és olívával locsoljuk az alját meg. Ebbe rakjuk a baconba tekert csirkeroládot. A baconszalonnát egymásra fektetve osszuk ketté, és az egyikbe rakjuk a húsmassza felét, míg a másikba a másikat.Tekerjük fel, és a hajtás alul legyen. Helyezzük a tepsibe, éa locsoljuk meg a borral. Keverjük bele a paprikakrémet, és borsozzuk  meg a húsroládot. Tűzdeljük meg a rozmaring ággal, és tegyük előmelegített sütőbe 160 fokon süssük készre. Félidőben fordítsuk át a másik oldalára is, hogy megpiruljon egyformán mindkét fele. Locsoljuk meg a szafttal, és süssük még pirulni nem kezd, és fordítsuk újra vissza, majd zárjuk el a sütőt. Amikor kissé meghűlt, szeleteljük fel, és vajas  törtburgonyát, salátát kínáljunk hozzá. A szaftról sem feledkezzünk meg. Ha sűrűbben szeretnénk, akkor egy serpenyőbe öntsük át a szaftot, és tegyünk kevés lisztet hozzá, majd forraljuk be. Azombaan hidegen is finom, esetleg a megmaradt husit vacsorára is elfogyaszthatjuk hidegen szeljük, és kínáljuk bagettel, salátával.

2017. február 3., péntek

Matcha teás-pisztáciás csokis kifli.



Ha valami különlegessel szeretnénk feldobni a jól megszokott süteményeket, akkor érdemes kipróbálni a matchát. A matcha nagyon finom porrá őrölt japán zöldtea-fajta, amely a rituális japán teaceremóniák fontos szereplője.Kedvcsinálónak egy egyszerű receptet mutatok matchával. Következzen a hagyományos omlós mandulás 
kifli felturbózott változata!




Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Omlós tészta:
  • 280 g finomliszt
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • 50 g őrölt sós pisztácia
  • 100 g porcukor
  • 2 tk matcha zöld teapor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 200 g hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 80-100 g vaníliás porcukor
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj


 Elkészítése:

 Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal a dagasztógép táljába töltjük, és a gépre bízzuk összedolgozását.   A kész tésztát fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. A sós pisztácia pontosan kiegyenlíti a tészta ízét, ne féljünk tőle, nem lesz sós az íze. A tésztából diónyi nagyságú adagokat csípünk le, és ezekből kis kifliket formázunk a kezünkkel. A kifliket szilikonpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb.165 fokon  8-10 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk, ne barnuljon meg, vegyük kisebbre a hőt a sütőbe ha esetleg szineződne.A végei egy kicsit megbarnulnak, de az úgyis csokiba van mártva. A csokoládét a szokásos módon gőz felett 1-2 evőkanál olajjal olvasszuk fel, és már használhatjuk is mártogatni. A két végét, és papírra rakva, majd dermedni tegyük a hűtőbe.


Matcha tea rolád fehércsokis avokádókrémmel.

A japán Matcha egy speciális formája a zöld teának.

A matcha szó szerint azt jelenti, porított tea. Egy hagyományos zöld tea esetében a teafüvet leforrázva készül a tea. A matcha esetében a porrá őrölt tealevelekből készül a tea. A hagyományos receptek szerint a matchát kétféle módon isszák. Az úgynevezett usucha a hígabb változat, amihez két chashaku (körülbelül két teáskanál) tea és 1 deciliter víz kell. Az elterjedtebb, inkább krémes koicha egy sűrűbb tea. Általában 4-5 chashaku matcha tea és fél deciliter víz kell hozzá. A jellegzetes erős, zöld színét a termesztési eljárásnak köszönheti. A teacserjéket a szedés előtt, árnyékban nevelik. A teacserje a napfényi hánya miatt ellenreakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt - a zöld szín oka - termelni. Ezután fermentálják a leveleket, majd finom porrá őrlik.A matcha port lehet édesíteni A matcha tea íze nagyon erős, egyeseket fűre, spenótra emlékeztet. Emiatt gyakran vegyítik cukorral, édesítőkkel. Léteznek különleges matcha keverékek, amikben cukor, tejpor van. Azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a matcha tea minőségéből adódóan drága, szóval a gyanúsan jutányos ár valamilyen változtatást, turpisságot sejtet. A matcha tea a tradicionális japán teaszertartások alapja és a zen buddhizmus egyik kelléke. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre elterjedtebb. A matcha tea elkészítése, a lassú kortyolgatása valóban hasznos kiegészítője lehet egy meditációnak. Korábban azt is kimutatták, hogy a meditáció csökkenti a stresszhormon - szintjét; csökkenti a gyulladást, a vérnyomást; növeli az önbecsülést.
A matcha teaport a szakácsok számos sós, édes ételbe belecsempészték összetevőként, alapanyagként. Találkozhatnak matcha porból készült muffinnal, pudinggal, levessel, kávéval, fagylalttal, csokoládéval, és még sorolhatnánk napestig a számos érdekességeket.Hát akkor kezdjük ennél a roládnál:

Nos, mindezek tudatában próbálom a japán zöld Matcha teaporból nagyon különleges, érdekes, és mutatós édességeket, desszerteket készíteni. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy milyen lehet az íze, és milyen kellemes hatása lehet?Folyamatosan készítem el a hozzám ízben gazdag ízanyagban vélt termékből érdekes finomságokat alkotni. Remélem másoknak is elnyeri tetszését. Nem az Internetről leszedett sütiket sütöm meg, hanem magam alkotta recepteket adok közre. A Pinteresten látottak, csak inspiráltak arra, hogy hol kezdjem a kisérletezést.A látottakból, azt véltem felfedezni, milyen szépséges szín a zöld, és mennyire mutatós tud lenni, egy-egy desszert, vagy édesség.





 




Hozzávalók a matcha teás pikótához:

5 db tojás
5 ek süteményliszt extra (nagyi lisztje)
2 tk zöld matcha teapor
2 tk sütőpor
5 ek kristálycukor
1 kk vanília kivonat
1 tk lime citrom leve
csipet só
2 ek víz

A krémhez:

1 db érett zöld avokádó
1 csomag fehércsoki ízű pudingpor
3 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
10 dkg fehércsoki
5 dkg puha vaj
1 ek olaj

 A diszítéshez :
2 ek olvasztott fehércsokoládé

Elkészítése:

Előbb a tojásokat szétválasszuk, és a fehérjéket egy robotgép táljába töltjük.
Csipet só hozzáadásával keményre felveretjük , és közben tegyünk hozzá 1 evőkanál cukrot is.
A sárgáját a maradék 4 evőkanál cukorral szintén felverjük, és a citomlével, vaníliával ízesítjük.
Ilyenkor külön tálba öntsük át a fehérjehabot, és a sárgáját is öntsük rá, hamár habosra kevertük. A lisztbe tegyük a teaport, és sütőport, jól keverjük össze, majd lassan adagolva szitáljuk a tojáskrémbe.Óvatosan, nehogy összetörjön.Sütőpapírral bélelt sütőtepsibe öntjük, és elkenjük egyenletesen a piskótamasszát. 200 fokos sütőbe tolva 175 fokon készre sütjük. Vigyázzunk azomban ne süssük túl.kb 10 perc a sütési idő. A piskótát hagyjuk kicsit kihűlni, majd lehúzzuk a papírt róla, és meglisztezzük a papír másik felét, ráfordítjuk,  és feltekerjük a piskótát. A krémhez közben a pudingot főzzük meg, és az olvasztott fehércsokit adagoljuk hozzá, hamár az is kicsit kihűlt.Ezután a vajat is, és végül a tisztított turmixolt  citromlével kevert avokádót. Habosra keverjük, és a kihűlt lapot megtöltjük vele.tekerjük fel, majd a papírba vissza, és tegyük a hűtő leghidegebb pontjába. Másnapig így pihentetjük, hogy megkössön a krém. Ezután diszítjük fehércsokival a tetejét, és behűtjük dermedésig. Szeleteljük fel, és jó étvágyat hozzá!

2017. január 31., kedd

Gyömbéres-aszalt szilvás sertésszelet pikáns szószban



Sohasem a legolcsóbb húsokból készítek ebédet, de most mindössze 4 szelet sertéscombból lett egy finom ebéd két személyre. Ráadásul akciós húsból. Régi recept Svédországból, de már az eredetit nem találom, így ahogy eszembe jutott úgy készítettem. Egyszerű, és nagyon ízletes főétel.








Hozzávalók 2 személyre:

4 szelt szép sertéscomb
1 tk őrölt gyömbér
10 dkg aszalt szilva
só, bors
2 dl tejszín
2 dl száraz fehérbor
liszt a forgatáshoz
5 dkg vaj
1 kk dijoni mustár
1 tk instant fokhagymapor

Elkészítése:

A húst fólia között kiveregetjük.
Sózzuk, és őrölt gyömbérrel megszórjuk.
Az aszalt szilvából középre hármat helyezzünk a húsra, és tekerjük fel.
Egy fogpiszkálóval tűzzük össze.
Borsozzuk kivűlről, és forgassuk lisztbe.
Serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és tegyük bele a húst. Mindkét oldalát süssük át, majd öntsük fel a borral, és kevés mustárral ízesítsük meg.
Szórjunk kevés instant fokhagymaport a levébe, és a húst puhára süssük át lefedve.A levét pótoljuk kevés vízzel, majd 1 teáskanál étkezési keményítőt keverjünk el 2 dl tejszínnel, és  sűrítsük be a mártást. Párolt rizst adjunk körítésnek mellé. A fogpiszkálót távolítsuk el.

2017. január 30., hétfő

Müncheni rántott szelet.



Németországban a legjobb rántott húsnak tartják, és joggal, mivel valóban nagyon ízletes a hús ilymódon elkészítve.
A külömbség a mienkétől, hogy a húst megkenik tormával, és mustárral.


Hozzávalók:

Sertéscomb, vagy karaj
2 tk dijoni mustár
1 kisüveg reszelt ecetes torma
só, bors
a panírhoz tojás, liszt, morzsa


Elkészítése:

A húsokat, mely jókora szeletek, kiveregetjük folpackfólia között, és besózzuk őket.Amikor végeztünk, akkor a mustárral, majd a tormával bekenjük a hússzeleteket, és lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatva panírozzuk. Forró platnin, vagy serpenyőben, esetleg sütőben sütőtepsibe rakva,  kevés olajat tegyünk a hús alá, és süssk meg mindkét oldalát szép pirosra. Bármilyen köret illik hozzá, zöldségkörettel tálaltam.Az eredeti recept : (Spetzl tészta ) galuska vajon pirítva hagymával 3 féle reszeltsajttal pirított hagymával és petrezselyemmel megszórva tálalják.

Tárkonyos csirkeraguleves burgonyával.


A ragulevesek számtalan változata létezik, és talán ez a változat, az amiben nincsen tejföl, vagy tejszín. Nem mindenki szereti a tejes leveseket, ezért nekik is szeretnék most kedvezni, ezzel a recepttel.




Hozzávalók:

60 dkg csirkefelső combfilé
2 db sárgarépa
1 szál fehérrpa
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 szál angol szárzeller
5 db burgonya kockára vágva
kevés tárkonylevél
só, bors
1,5 liter csirkehúsalaplé
1-2 marék lúdgége tészta levesbetétnek
3 ek olaj
kevés petrezselyemzöld vágott

Elkészítése:

A húst felkockázzuk, és besózzuk kissé.
A hagymát felkockázzuk, és az olajon pirítani kezdjük. A fokhagymát is belereszeljük. Sózzuk, majd borsozzuk, és a húst belekeverjük. A sárga, és fehérrépát felkarikázzuk, a zellerszárat is feldaraboljuk. Kevergetés mellett addig pároljuk, míg a hús fehéredni kezd, majd a zöldségeket is hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük letakarva lassú tűzön. A tárkonyt, és a petrezselymet beleszórjuk közben, ezzel főzzük tovább, félidőben a burgonyát tesszük bele végül, és azzal főzzük tovább míg az meg  nem puhul. Lúdgége tésztát főzünk ki sós vízben külön hozzá, és tálaláskor adjuk a levesbe.

Citromos-petrezselymes spagetti garnélarákkal.


Az Olaszországban eltöltött 8 napban nem sikerült efféle tengeri finomságot ennem, ezért idehaza pótolom az elmaradásomat. Szerencsére kedves kislány unokám nagyon szereti a tengeri herkentyűket, és a garnélát különösen. Ez az étel az én ízlésemet is megatározza, mert nem vagyok annyira finnyás, mint némely ismerősöm. Szerintük luxus, és nem a mi világunk. Én meg azt mondom, mindenki maga tudja, mit is akar az életben megérni, mert én megszeretném ismerni más országok kulináris értékeit. A halászatot nagyra értékelem, mert emberek milliói élnek meg ebből. 


Ez az étel egyszerű, de ugyanakkor csodálatosan ízletes!Sütés előtt töröljük szárazra a garnélákat, így gyorsabban megpirulnak, és nem párolódnak- ezzel megakadályozzuk hogy túlfőzzük őket, amitől rágóssá válnak.





Hozzávalók:

20 dkg trikolor spagetti,de jó a sima is
2 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
14 dkg nyers, hámozott garnéla
1 citrom leve, és héja
1 ek petrezselyem összevágva
1 dl száraz fehérbor (olasz)

Elkészítése:

Főzzük meg a tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint.
Közben forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb serpenyőben, és gyorsan pirítsuk meg benne rózsaszínűre a garnélákat. Tegyük hozzá a citrom héját, a levét, a petrezselymet és a deci száraz fehérbort. Sózzuk, borsozzuk, és melegítsük át. Szűrjük le a spagettit, tegyük a serpenyőbe és keverjük össze alaposan. Ha szeretnénk, citrom gerezddel tálaljuk. Ez elhagyható.

Parmezános tallér.

Ezt az egyszerű kis rágcsálni való tallérokat nagyon gyorsan elkészíthetjük, még akkor is, ha kevés időnk van. Csupán csak annyi, hogy a hozzávalók odahaza megtalálhatók legyenek a hűtőben.Jómagam csirkegulyást főztem, és ahhoz készítettem őket. gyorsan el is fogyott.




Hozzávalók:

10 dkg liszt
2 db tojás
1 tk só
5 dkg  reszelt parmezánsajt
10 dkg reszelt ementáli, vagy másfajta keménysajt
10 dkg vaj
1-2 ek szezámmag

Elkészítése:
 A lisztet, a sót és a vajat összedolgozzuk egy tálban.
beleütjük a tojást, hozzáadjuk a reszelt sajtokat és sima tésztát gyúrunk belőle. Lehet géppel is, én azzal készítem mindíg.30 percre a hűtőbe tesszük egy fóliába téve.Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. A másik tojást kissé felverjük egy villával. Megkenjük a tallérokat. A tetejüket megszórjuk szezámmal, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük.

2017. január 25., szerda

Pakcsoj.

Kedvet szeretnék csinálni hozzá egy-egy zöldség fogyasztásához, és kipróbálásához. Én is nemrég találkoztam vele, de sajnos még nem sikerült termesztenem, pedig elvetettem a magját, és kíváncsian vártam mi lesz belőle. Sajna semmi. Így ha legközelebb a Metro áruház  pultjain felfedezem, vásárolok belőle, hogy végre én is megkóstolhassam ezt a nagyon eredeti szépségű finom zöldségfélét. Addig képen nézegessük. Aki viszont vett már, és kóstolta, az bizonyára nem bánta meg.

A keleti káposzta

A bordáskel, más néven pak choi vagy pak choy a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozik, azaz a fejes- és kelkáposzta rokona. Elsősorban a távol-keleti országokban termesztik és fogyasztják, bár kellemes íze, kiváló tápértéke és a kínai konyha népszerűsége miatt egyre inkább meghódítja Európát is. Levélnyelét és levelét fogyasztjuk. Külföldi oldalakon pak choi, pak choy vagy bok choy néven találjátok meg.

Tápanyagok
Tápanyagai közül ki kell emelni, hogy igen gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, emellett számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Egy adag (kb 15 dkg) párolt bordáskel a napi ajánlott mennyiség másfélszeresét tartalmazza A-vitaminból, háromnegyedét C- és K-vitaminból. Mindezt csekély 20 kalóriáért Mint minden keresztesvirágú növény, a bordáskel is gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek fontos szerepet játszanak a rákmegelőzésben és a koleszterinszint csökkentésében.
Kiemelkedően jól hasznosul a szervezetben a bordáskel kalciumtartalma, kétszer olyan könnyen, mint a tejtermékekből, és nagyságrendekkel jobban, mint más, magasabb oxálsavtartalmú zöldekből (például a spenótból). Mivel emellett igen magas a csontok anyagcseréjében szerepet játszó K-vitamintartalma is, a bordáskel fogyasztása hozzájárul csontjaink egészségéhez.