Instagram

2016. február 18., csütörtök

Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével.


Széll Tamás kíváló séfünk receptje alapján készült. Elég különleges ahhoz ,hogy meglepetésnek tartogattam  ugyan, de  nem volt nehéz az elkészítése , nagyon szeretek újat mutatni hétköznapi fogásként is az asztalon.






Hozzávalók:

csirkealsócomb 4 db
csirkefelsőcomb 3 db
narancs 4 db
sárgarépa 300 g
burgonya 300 gbb méz 3 ek.
 szójaszósz 1 ek.
rukkolasaláta 60 g
fokhagyma, tisztítva 1 gerezd
6 ek extra szűz olívaolaj
 tej 1–2 dl
 vaj 150 g
 étkezési só ízlés szerint
  frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

Narancsos csirkecomb és sült répa

Levágjuk 4 db narancs héját, és éles késsel – a fehér hártya mellett – kivágjuk a narancshúst, a megmaradt levet pedig kifacsarjuk egy tálba. Félretesszük a tálalásig. Egy vastag serpenyőt a tűzre teszünk, és felhevítjük. A csirkecombokat forró serpenyőben erősen megpirítjuk, a felsőcombokat kizárólag a bőrös oldalukon. A sárgarépákat megmossuk, körömkefével átdörzsöljük, a héját rajta hagyjuk, nem tisztítjuk meg! Amikor a combok kellően megpirultak, akkor sózzuk és borsozzuk, majd nagyobb méretű porcelántálba rendezzük őket a negyedelt répával együtt, amit szintén sóval ízesítünk. A serpenyőben, amiben a combokat pirítottuk, felolvasztunk egy kis mézet, ráfacsarjuk a filézésből megmaradt narancslevet, adunk hozzá egy kanál szójaszószt és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Hagyjuk enyhén sziruposra sűrűsödni, de ügyeljünk arra, nehogy odaégessük! Ha kellően szirupos, beecseteljük vele a csirkéket, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 30 percig, majd 200 °C-on 10 percig sütjük. Sütés közben gyakran kenegessük meg a maradék narancsos sziruppal, és ha szükséges, a répákat is forgassuk meg, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A répa szépen megsül, amire a combok is elkészülnek, valamint különleges lesz az íze, mivel a héja karamellizálódni fog.

Rukkolás burgonyapüré:

A burgonyákat meghámozzuk, nagyobb, de egyforma darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, és sós, bőséges vízben 10–15 perc alatt puhára főzzük. A rukkolát durva darabokra vágjuk, és a csirke serpenyőjében 2 evőkanálnyi olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk.  Ha elkészült, félretehetjük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd azonnal, még a lehető legforróbban áttörjük egy burgonyanyomón. Feltesszük a tűzhelyre, majd felmelegített tejet és hideg vajat adunk hozzá, miközben erősen kevergetjük egy habverővel, megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. A burgonyának fel kell szívnia a vajat és a tejet. Annyi vajat és tejet adunk hozzá, amíg a pürénk szép krémes és lágy állagú nem lesz. Ez a burgonyától függ, de akkor a legízletesebb és legjobb állagú a püré, ha harmadrész burgonyából, harmadrész tejből és harmadrész vajból áll. Ha elkészült, hozzákeverjük a megfonnyasztott rukkolát is

Tálalás:
A tányérra kanalazunk a burgonyapüréből, rátesszük a sült csirkecombokat és a répákat, a tetejére bőségesen rakunk a korábban elkészített narancshúsból,  meglocsoljuk a csirkés szaftból. A végén borssal ízesítjük, valamint frissen reszelt narancshéjjal is megszórjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése