Instagram

2016. február 3., szerda

Sajtos croissant.


Azt nem mondom, hogy minden nap készítem,de ha van rá időm,akkor nekilátok,és jó érzés,amikor sajátkésíztésű friss tésztát majszolhatsz.Nem sok munka van vele, inkább csak időigényes. A hosszú hajtogatás folyamatát lehet előző nap készíteni, majd másnap befejezni.







Hozzávalók:
20 dkg hideg vaj
8 dkg liszt
Késes robotgéppel, összedolgozom,majd fóliába csomagolva a hűtőbe teszem.

A kelttésztához:

2 ek hideg tejföl
1 dl hideg tej
1 tojás
1 tk cukor
1 kk só
csipet aszkorbinsav
50 dkg liszt
5 dkg vaj
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
és a szóráshoz 15-10 dkg trapista sajt

Elkészítése:

Nagyon fontos, hogy minden hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta. Az összes hozzzávalót a tésztához egy dagasztó gép táljába öntjük. Az élesztőt cukros tejben futtassuk meg előtte,és úgy tegyük a tálba a többi anyaghoz.
Mikor a tésztát géppel bedagasztottuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.Ezután kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vajat , azt a közepére helyezzük, és becsomagoljuk a tésztával.Rövidebb oldalával helyezzük magunk elé, majd nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás.A tészta felső harmadát  lehajtjuk a középső harmadra,  majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára.Újra fóliába csomagolom,és hűtőbe teszem 1 órára.Megint a hajtogatás következik,méghozzá a dupla.90 fokkal elfordítjuk a tésztát,és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagra. A tészta most a szélesebbik oldalával van magunk előtt, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd közepén még félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk,és pihentetés után a hűtőből kivéve még kétszer a hajtogatást megismételjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk, 8 cm széles és 15 cm magas a háromszög.  Szélesebb részére egy vékony hasáb sajtot helyezünk,és becsavarjuk kifli formára.A végét vizes ujjal beragasztjuk,és a hajtás alul legyen! 1 óra kelesztés után megkenjük tojássárgájával,és reszelt sajttal megszórjuk,majd 200 fokos sütőbe tesszük sülni egy szilikonnal bélelt sütőlemezen, 30 perc a sütési idő ,és gőzös sütőbe.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése