Instagram

2016. augusztus 24., szerda

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal


Édes sütemény, fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.



Hozzávalók

  • Datolyás süti: 
  • 22 dkg datolya 
  • 1,7 dl forró víz 
  • 1 db vaníliarúd 
  • 17 dkg liszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 ek szódabikarbóna 
  • 2 tojás 
  • 2 ek méz 
  • 1 dl tej 
  • 14 dkg barna cukor 
  • 8 dkg puha vaj 
  • 1 kk só 
  • Citromos karamellszósz: 
  • 20 dkg barna cukor 
  • víz 
  • 5 dkg vaj 
  • 2 dl 30%-os tejszín 
  • 1 db citrom 

Elkészítés

A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.
A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, jól elkeverve.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.
A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.
Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.
Citromos karamellmártás
Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.
Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy arany barnás habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése