2015. július 20., hétfő

Húsgombóc krémsajtos kaporszósszal.

Ez egy olyan étel,melyet nagyon régóta készítek a családomnak.Mindíg nagy sikere van,pedig sokan írtóznak a kaportól.Szerintem a mai gasztronómiában újra felfedezni látszik,hiszen sokféle ízesítéssel készülhet.Én is változtatttam időközben  az állagán,és kipróbáltam a krémsajtos variációt, tejfölt is tettem bele,de a krémsajttól lett igazán krémes az állaga a szósznak.Tökéletes én mondom,és az íze ebben a melegben még hidegen is megállja a helyét!



Hozzávalók:

A gombóchoz:

40 dkg darált marha,vagy sertéshús
só,frissen őrölt bors
1 db reszelt vöröshagyma
1 db tojás
5 dkg mosott rizs

A szószhoz:

1 csokor kapor
1 dl tejföl
1 db reszelt vöröshagyma
csipet só,
15 dkg mascarpóne krémsajt
1 ek borecet
2 ek cukor
bors,
1 ek étkezési keményítő
2 dl húsalaplé
Párolt rizs a köretnek.

Elkészítés módja:
A gombócnak valókat összegyúrjuk,és vizes kézzel gombócot formázunk belőle.Húslében feltesszük főni egy lábasban ,és lefedjük. Hagyjuk kb 30 perc alatt elkészül.Közben a kapormártást elkészítjük a következőképpen.A hagymát kevés olajon megfuttatjuk,és a vágott kaport rászórjuk.Összekeverjük,majd felöntjük a húsalaplével,és cukorral sóval, és borssal ízesítjük.20 percig főzzük, majd az étkezési keményítőt a vízzel elkeverjük,és besűrítjük vele a mártást.Ha túl sűrű lenne, akkor vízzel még higítsuk.Adjuk hozzá a tejfölt, ecetet, majd az elkevert sajtkrémet.Ezután botmixerrel szép simára pépesítjük. Ettől lesz a szószunk egyenletesen sima bársonyosan krémes állagú.Főzni már nem kell,csak melegíteni szükség szerint.A húsgombóccal, és párolt rizzsel tálaljuk.

Garnélás spagetti.

Kedvenc étele az unokámnak,bár ha csípős akkor nem fogysztja el.Ezért vigyázzunk,ha gyerek is eszik belőle akkor ne tegyünk bele csilit.

Hozzávalók:

20 dkg tisztított főtt garnéla
20 dkg spagetti
1 dl száraz fehérbor
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db kápia paprika
só,bors, 3 ek olivaolaj
1 db csilipaprika
2 db paradicsom
1 ek petrezselyemzöld
1 tk halszósz


Elkészítése:

A spagettit sós vízben kifőzzük ahogy azt szokás olasz módra.Az olajon megfuttatom a hagymát,és az aprított csilit,és fokhagymát.A paprikát,és a paradicsomot felaprítom,és hozzákeverem a hagyma alaphoz.Sózom,borsozom,majd kevés fehérborral felöntöm.10 percig főzöm,majd a tisztított rákokat belekeverem,és petrezselyemmel megszórom.Végül összerázom a ragut,és a spagettivel elkeverve tálalom.