2017. január 1., vasárnap

Lencsekrémleves különleges húsgombóccal


Ahogy jönnek a hűvösebb napok, egyre inkább kívánjuk a gazdagabb leveseket. Ez a lencseleves igazán ízes, tartalmas, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni.A gombócok nem tévesszenek meg senkit, sajnos csak ennyi maradt, mire észbe kaptam, és csak így tudtam lefotózni.Elnézést érte, idővel lecserélem a képet.Az íze kiváló volt.

HOZZÁVALÓK:
  • 200 g vörös lencse
  • 3 ek olívaolaj
  • 3  db koktél paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db zellerszár
  • 1 paprika
  • 1 sárgarépa
  • 2 tk mustár
  • 1 tk méz
  • 1 mk currypor csípős
Gombóchoz:
  • 50 dkg  darált hús
  • 1 db tojás
    • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál  zsemlemorzsa
  • só,bors,koriander
  • 8 dkg őrölt sós pisztácia

ELKÉSZÍTÉS:
  1. 1. A  vörös lencsét az elkészítés előtt rövid időre beáztatjuk.
  2. 2. A kisebb kockákra vágott hagymát az olajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és az apróra vágott fokhagymát,majd felöntjük vízzel.0 perc elteltével hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, néhány perc múlva   majd a szeletelt zellerszárat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Következik a lencse, 10 perc alatt meg is fő.A curryvel, és mézzel, mustárral ízesítjük.Turmixoljuk.
  3. 3. Elkészítjük a húsgombócokat: Összekeverjük a darált húst 1 tojással, sóval, borssal, köménnyel, korianderrel,morzsával, és pisztáciával.
  4. 4. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a húsból. A gombócokat a krémlevesbe tesszük, és 20 percig főzzük. Azon forrón tálaljuk.

Csirkegaluska leves



Keresgéltem a receptek között, és rátaláltam erre a nagyszerű levesbetétre!Először is készítünk egy általunk szeretett húslevest,amely nálunk marhafarokból készült. A neve ököruszály leves. Igaz ez a betét csirkelevesben jobban illene, de szerintem nagyon finom volt, és még repetáztak is belőle a család tagjai.


A galuska hozzávalói:


30 dkg csirkemellfilé
2 dl tejszín
2 tojásfehérje
só, bors
reszelt parmezán 5 dkg
petrezselyemzöld

A csirkemellet aprítóba péppé aprítjuk, majd a hozzátesszük a többi alapanyagot, és sűrű krémes állagúvá turmixoljuk, egy másik gépbe.Két kanál segítségével szaggatjuk a forró levesbe, a galuskákat. Pár percig főzzük, kissé megdagad. Tálalhatjuk is.

Magyaros reggeli cukkinivel.



Néhány friss alapanyag, és kész a csodásan gazdag és tápláló reggeli!




Hozzávalók:

1 db saláta cukkini
20 dkg füstölt kolbász
4 db tojás
6 db datolyaparadicsom
1 csokor metélőhagyma
2 szál újhagyma
2 evőkanál olívaolaj


Elkészítése:

Fogjunk egy serpenyőt, és olívaolajat hevítsünk fel benne, majd felkarikázott újhagymát, és szeletelt tisztított cukkinit pirítsunk át rajta. Borsozzuk enyhén, és a kolbászt is karikázzuk fel. Hozzáadjuk a félbevágott  paradicsomokat, hozzáadjuk a kolbászt és kevergetjük. A tojásokat felütjük, és fészket készítünk neki. Abba ütjük bele, hogy szét ne follyanak. Sütjük, és mozgatjuk közben, hogy le ne süljön.majd amikor félig átsültek a tojások, akkor megszórjuk az apróra vágott metélőhagymával, és a sárgákat kissé sózzuk meg. Tálalhatjuk is 2 személy részére.

Currys zöldségleves garnélával üvegtésztával


Új év, új ízek! 2017 első levese nálunk ez volt, főleg, mert a fiatalabbak imádják az ázsiai ízeket.
A téli időszakban nagyon nagy szükség van, az egészséges ételekre,így minálunk gyakran készülnek különleges levesek is.





Hozzávalók 4 személyre.

1 vöröshagyma
3 evőkanál szezámolaj
1 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg shitake, vagy más gombafajta
1 db csilipaprika
1 evőkanál csípős curryfűszer
1 liter húsalaplé
4-5 szem koktélparadicsom
10 dkg üvegtészta
2 szál újhagyma
40 dkg pucolt, előfőzött garnélarák fagyasztott
2 dl kókusztej
só, frissen őrölt fekete bors
1 db lime citrom leve
1 ek méz
1 kis csokor korianderlevél,és petrezselyemzöld aprítva

Elkészítése:

Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a megpucolt, vékonyra szeletelt sárgarépát, a szeletelt gombát, a felkarikázott csilipaprikát, és a curry fűszert. Pirítsuk át, majd öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a kettévágott paradicsomokat, és forralva főzzük 12 percig. Az utolsó pár percben adjuk hozzá az üvegtésztát, a felkarikázott újhagymát, és garnélát is. Öntsük hozzá a kókusztejet, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Forraljuk össze a levest, a lime facsart levével, savanyítsuk, a mézzel édesítsük. Szórjuk meg a durvára vágott korianderrel, azonnal tálaljuk.

Sült kápiapaprika krémleves édesburgonyával.




Hozzávalók:

5 db nagy kápia paprika
2 db édesburgonya (batáta)
só, őrölt fehér bors
2 dl görög joghurt
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma

Elkészítése.
A paprikát, és az édesburgonyát sütőben megsütjük. Mindkettőről lehúzzuk a héját, még melegen. Ehhez használjunk kesztyűt (konyhait. ) Robotgépben turmixoljuk össze a fűszerekkel és a joghurttal, majd forraljuk fel, és levesgyönggyel tálaljuk.





Afrikai harcsa édesköményszósszal és spenótgombóccal.


A TV paprika műsorait gyakorta nézem, és kedvenc szakácsaim receptjeit röviden leírom, és el is készítem,ha beleszeretek egy-egy ételbe. Mivel az ízutazás a szlogenem, így ez is azt mutatja, mennyire fontos számomra az alapanyagok hozzávalók frissessége, és ízorgiája. Nem egy szépen sikerült fotó, ám az unokáimnak kellemes élményt nyujtott karácsonyi vacsora. Két személyre való spenótot kaptam, ezért bizony a gombóc kevésnek bizonyult 4 személy részére, de nem is gondoltam, hogy a gyerekeknek ennyire ízleni fog, külömben többet vásároltam volna. Sebaj, majd legközelebb, mert kérték, hogy ilyet máskor is, csak többet!Oké!Így a recept 4 személyre szól most.


Hozzávalók:

50 dkg afrikai harcsafilé
1 ek vaj
só, frissen őrölt feketebors
kevés liszt
fokhagymasó

Édeskömény mártás:

2 db édeskömény
25 g vaj
1 db salottahagyma
200 ml fehérbor
100 ml tejszín
só, bor

Spenótgombóc:

1 kg friss bébispenót
4 gerezd fokhagyma
8 ek morzsa
1 tojás
só, bors
4 ek olívaolaj
víz a főzéshez


Elkészítési mód:

1. A tisztított harcsafilét egyforma darabokra vágjuk, kicsit sózzuk, majd vajat hevítünk serpenyőben. A lisztet befűszerezzük a fokhagymasóval,borssal. Ebben forgatjuk meg a halszeleteket, és a vajon átsütjük rropogósra mindkét oldalát.
2. Az édesköményt apróra vágjuk. Vajon megsózva üvegesre pároljuk, a szintén felaprózott salottahagymával, majd a fehérborral puhára főzzük. Turmixoljuk, majd tejszínt hozzáadva összemelegítjük. Az édeskömény zöldjét apróra vágjuk és a tányérra tálalt ételt megszórjuk vele.
3. A friss spenótot az olajon megpároljuk az apróra vágott fokhagymával, majd hagyjuk kihűlni. , borsozzuk. A tojást morzsát sót hozzáadjuk, és gombócokat formázunk belőle.Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, és forrón tálaljuk a hal, és a mártás mellé.

Rakott sült tarja szalonnás zsályás babbal.


Vendégváró étel,mely garantáltan elnyeri a vendégek ízlését. Magyaros jellege miatt mindenkinek elégedettsége lesz. Bátran próbálkozzunk ezzel a hússal, mely annyira sokan szeretik-e nemes részét a disznónak.





Hozzávalók 6 személyre:

1,2 kg kicsontozott sertéstarja egyben,
 só,
bors,
 3 közepes fej hagyma,
 25 dkg paprikás kolbász
3 ek olaj
1 ek.őrölt köménymag,
2 dl száraz fehérbor
1 kisebb rozmaring
 1 fej fokhagyma
1 ek méz

A körethez:

40 dkg fehérbab konzerv
8 dkg füstölt húsos szalonna
2 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
6-8 levél friss zsálya
só, bors,
néhány salátalevél, és koktélparadicsom.

Elkészítés módja:

A húst megmossuk, és 1cm-es bemetszést végzünk úgy, hogy a szeletek alul egyben maradjanak.A közöket bedörzsöljük borssal sóval,. A meghámozott hagymákat és a kolbászt  vékonyan felkarikázzuk, majd a hússzeletek közé állítjuk.Bambuszpálcikákkal összetűzzük, sonkaszerűen megkötözzük, és a felforrósított olajon megpirítjuk.Áttesszük egy sütőedénybe, megszórjuk a köménymaggal, aztán meglocsoljuk a forró olajjal, hozzáadunk 1 dl bort, a rozmaringot és a félbevágott fokhagymafejeket. Lefedjük 180 fokos sütőbe puhára pároljuk.majd fedetlenül, a mézzel elkevert 1/2 dl borral kevergetve aranybarnára sütjük.A szalonnát apróra felkockázzuk, 2 ek olajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a meghámozott fokhagymagerezdeket, a zsályát, és végül a babot. A (levét leszűrjük). Kevergetve sózzuk, és ha megfelelő a bab is akkor már elkészült.A húst vágódeszkára emeljük, letakarva fóliával pihentetjük.Eltávolítjuk a kötözőt, és a bambusz pálcikákat.Kissé rézsútosan szeleteljük,és tálaljuk a babbal, és pirított fűszeres burgonyával.Saláta, és koktélparadicsom zsályalevél a diszítésnek illik hozzá.




Csirkemellfilé olaszosan


Minden elkészült ételem, egy sikerélmény! Ezt az ételt ünnepekre 
készítettem a vendégeimnek, és családtagjaimnak. Mivel a csirkemellet mindenki szereti, emellett döntöttem. Martha Stewart műsorát nézegettem videón, így találtam rá erre az olaszos finomságra. Amúgy is szeretem az amerikai nagyasszony receptjeit, már régóta gyűjtöm a videós felvételeket, és rengeteg anyag van a szobámban ami rám vár, hogy elkészüljenek.




Olívával meglocsolt és sóval megszórt zsemleőrlemény sütőben pirítva, így készül a panír.

A hozzávalók 6 személyre:

1  kg csirkemellfilé
12 db bazsalikom levél
2 csomag bivaly mozzarella
10 dkg parmezánsajt
1 üveg olasz paradicsompüré
1 dl olívaolaj,és só

A panírhoz:

3 db tojás
20 dkg liszt
8 zsemléből  pirított pankómorzsa

Elkészítése:

A csirkemelleket szeleteljük fel vékony egyforma szeletekre, és kicsit veregessük ki két fólia között. De csak kicsit,ne verjük szét a húst.A morzsához a zsemléket aprítóba tesszük, és felaprítjuk.Egy sütőtepsibe helyezzük, és megöntözzük olívaolajjal,és megszórjuk sóval. Forró sütőbe tesszük, és néha forgassuk át egy sütőlapáttal, hogy minden oldalról megpiruljanak. Ezután hagyjuk kihűlni. A legjobb előző nap elkészíteni,én is ezt tettem.A húsokat enyhén sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni. A lisztbe szórjunk fokhagymasót, és kevés borsot. Ebbe forgassuk a csirkemell szeleteket, majd tojásba, és végül a pirított morzsába. Sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, és fektessük rá a szeleteket. 200 fokos sütőbe süssük mindkét oldalát szép pirosra. Aki nem sajnálja a sütőt hogy piszkos lesz, az a rácsra rakja a húsokat, akkor nem kell forgatni.Alulra tegyen fóliát. A húst kivesszük és megkenjük paradicsomszósszal, majd a bazsalikom leveleket ráfektetjük 2 darabot, és csipkedjünk rá a bivaly mozzarellát. Előtte jól csorgassuk le a levétől. Tegyük vissza a sütőbe és süssük rá a sajtot. Azonnal tálaljuk. Szórjuk meg parmezán sajttal is gazdagon! Én édesköményes burgonya gratennel kínáltam.