2017. július 30., vasárnap

Barackos csirke sütőben sütve

A barackkal sült csirkemell pillanatok alatt elkészíthető, finom, könnyű, nyári étel. Elkészítési idő: 20-25 perc





Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé
5 db őszibarack sárgahúsú
20 dkg baconszalonna
2 db mozzarellasajt
6 dkg vaj
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 dkg liszt


Elkészítése:

A csirkemell darabokból 4-5 cm-es átmérőjű darabokat vágunk. Sózzuk, enyhén borsozzuk, majd baconszalonnával beburkoljuk, és serpenyőbe rakjuk sorba, ahogy felforrósítjuk a vajat benne.Mindkét oldalát pirítjuk, majd kivesszük őket, és egy tűzálló tálba helyezzük. Mindegyik tetejére mozzarella karikákat ültetünk, és félbevágott barackokat. A serpenyőben lévő zsiradékhoz vajat teszünk, megszórjuk liszttel jól elkeverjük, majd tejszínnel felöntjük. A besamel krémhez adunk 1 tojás sárgáját, és elkeverjük, de már nem a tűzön. Mikor ez megvan sózzuk, és mindegyik barack tetejére teszünk egy kanállal adagolunk a sűrű krémből. A sütőbe tesszük, és 180 fokon 15 percig sütjük. Ezután már csak a tálalás következik.

Fűszeres sárgabarack lekvár

Lekvárt főzhetünk be sokféleképpen, de ezzel az új ízesítéssel valóban nagyon kellemes lekvárt kapunk, köszönhető ez az új Dr Oetker készítménynek.





  Hozzávalók:

2,5 kg sárgabarack
1 csomag fűszeres dzsemfix a Dr Oetker-től
1 doboz  50 dkg 3 az 1-ben befőzőcukor
1 csomag vaníliás cukor
vagy aroma


Elkészítése:

A barackot megmossuk, és forrásban lévő vízben dobjuk, majd a szűrőkanállal kiszedjük egy edénybe. Ha minddel végeztünk, kimagozzuk, és passzírozó géppel letekerjük, hogy a héja ne kerüljön bele.A baracklekvárba keverjük a fűszeres dzsemfixet, és a befőzőcukrot.Jól elkeverjük, majd 50 percig szép lassan sűrűre főzzük. Az aromát belekeverjük, majd tiszta üvegekbe öntjük. Erre a célra olyan tölcsért használjunk, amely kizárólag szélesszájú üvegekhez való. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és hűvös helyre tesszük.


Áfonyás krémsajtos pite


Pitét minden mennyiségben lehet készíteni. A franciák előszeretettel sütnek pitéket.
Nálunk az almás pite , és a mákos a hagyományos, de szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt az áfonyás változatot, mely elég szaftos frissen sültve a legélvezetesebb fogyasztani akár a délutáni tea mellé.




Hozzávalók a tésztához:

22,5 dkg liszt
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
1 tojás

A töltelékhez:

10 dkg cukor
10 dkg krémsajt
10 dkg őrölt mandula
2 db tojás
2 dkg étkezési keményítő

Feltétnek:

20 dkg kék áfonya

Kell még hozzá:
4 db 12 cm átmérőjű kivehető aljú pite forma

Elkészítés:

A tésztához elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral,majd az egész tojással sima tésztává gyúrjuk.
A befóliázott cipót 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk,lisztezett akkorára nyújtjuk hogy kitudjuk vele bélelni a formákat s hogy jusson a szélire is belőle. Sütőpapírral befedjük a tetejét száraz babot öntünk bele és 170 fokon előmelegített sütőbe elősütjük ( ezt nevezzük vas sütésnek). 10 perc múlva eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt. A mandulás töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.Egyenletesen az elősütött pitébe kenjük majd kirakjuk a megmosott áfonyákkal. 170 fokos sütőben készre sütjük 15 perc alatt.

Tejszínes csirkeraguleves burgonyás-daragaluskával


Szeretjük a gazdag leveseket hétköznap, és vasárnap is egyaránt.Nyáron is sok vitaminra van szükségünk, és immunerősítőként nagyon fontosnak is találom a zöldségleveseket, melyek hússal vannak dúsítva,gazdagítva. Ezt a levesbetétet pedig nagyon megszerettem, most készítettem először.
Szívesen ajánlom azoknak is, akik nem szeretnek levesekkel annyit bajmolódni.





Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kis darab zeller
1 kis csokor metélőhagyma
1 kicsi karalábé
1 tk vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só,bors
30 dkg csirkemell
1 tk paprikakrém
1,5  dl tejszín

A burgonyás daragaluskához:

3 ek búzadara
2 ek főtt tört burgonya
1 tk vaj
1 db tojás
ízlés szerint só

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk majd egy nagy fazékban olajat hevítünk és megfonnyasszuk rajta a hagymát. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és a hagymára dobjuk. Kicsit kevergetjük fehéredésig a húst , fokhagymát belereszeljük a paprikakrémet is hozzáadjuk, majd felöntjük 1 liter húsalaplével. A zöldségeket tisztítás után hosszúkásra vágjuk,a levesbe tesszük, jól elkeverjük. A fűszerekkel ízesítjük, majd puhára főzzük. Végül a metélőhagymát apróra vágva adjuk hozzá. Közben a galuskához valókat összedolgozzuk a hűtőbe 20 percre betesszük, majd egy evőkanál segítségével levesbe szaggatjuk a galuskákat és 10 perc főzés után elkészül a leves. A tejszínnel dúsítjuk. Petrezselyemmel gazdagítva tálaljuk.