2016. szeptember 4., vasárnap

Tojásos kolbászpörkölt.

Sajnos ez egy régebbi kép, nem találtam a mappámban, elnézéseteket kérem, le kellett másolnom a képemet egy  másik weboldalon megjelent receptképemről.Bocsi!Ha előkerül egyszer akkor újra felteszek egy képet.A recept szupi!





Hozzávalók


1 evőkanál olívaolaj (vagy más olaj)
1 szál száraz füstölt kolbász
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 púpozott teáskanál sűrített paradicsom
2 teáskanál jó minőségű mustár (dijoni)
1 pohár száraz fehérbor
3-6 db főtt tojás (6-7 percesre főzve)



Elkészítés módja

1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat és ráteszem a karikára vágott kolbászt. Közben vékony szeletekre vágom a hagymát, és amikor már zsírt eresztett a kolbász, ráteszem a zúzott fokhagymával együtt. Amikor üveges lesz a hagyma, belekeverem a paradicsompürét és a fűszerkeveréket, majd ráöntök a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor, és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kevés folyadék. Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor belekeverem a mustárt és ízesítem.
2. Közben 7 perc alatt keményre főzöm a tojásokat, hideg vízzel leöblítem, majd megpucolom. A tojásokat négybe vágom és hozzákeverem a pörkölthöz. Azonnal tálalom.

Recepthez fűződő történet, jótanács

Ha ebédre készül, okvetlen süssünk hozzá édesburgonyát, mert nagyon kellemes az aromája. Elkészítése:.75 dkg édesburgonya, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors. Az édesburgonyát meghámozom, és félbevágva felszeletelem. Keverőtálban összekeverem az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítem és betolom a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sütöm.

Vargányás pecsenye fűszeres sült újburgonyával.

Erdei gombáról van szó – nem lehet eléggé hangsúlyozni: csakis frissen szedett gombát vigyünk haza, és lehetőség szerint azonnal készítsük el! Ha erre nincs lehetőség, jól tűri a mélyhűtést is. Tisztítást követően akár egészben, akár szeletekben 2-3 hónapra bátran -18 fokra fagyaszthatjuk, és felengedés nélkül, a frissel megegyező módon használhatjuk.Az íze sokak szerint az erdők minden zamatát őrzi, mély, dióra emlékeztető, különleges aromájú típus. Frissen is hihetetlenül ízletes, de vannak, akik szerint szárítva gazdagodnak  aromái.

Mindegyik fajta ehető, sőt nagyon ízletes!







Hozzávalók

40 dkg szűzpecsenye
10 dkg mirelit kockázott vargánya
1 db vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 db paradicsom
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1/2 kisebb kaliforniai piros paprika
1/2 zöld színű paprika
1-2 ág kakukkfű

bors ízlés szerint
2 dl fehérbor
1 kg újburgonya
4 evőkanál olívaolaj
fűszersó burgonyához



Elkészítés módja

A szűzpecsenyét tisztítás után csíkokra vagy kisebb darabokra vágom. A hagymát apróra vágom, és az olajon megpirítom, majd a paprikákat és a paradicsomot a zúzott fokhagymával együtt. Sózom, borsozom, és a húst belerakva kicsit lepirítom, és ekkor öntöm rá a bort. Kakukkfűvel ízesítem, majd mikor a hús megpuhult, a gombát is hozzáadom. 10 percig főzöm még, és ha kell, pótolom a levét, kevés hús alaplével. Petrezselyemmel dúsítom. A burgonyát jól megmosom, majd a tepsibe rakom, meglocsolom olajjal, megszórom a fűszersóval, és a sütőbe teszem 30 percre, vagy amikor már szép piros lesz, akkor kiveszem, és a pecsenyével tálalom.


Olasz konyha gasztronómiai ismeret.

Olasz konyha – legendásan finom és egészséges

Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.

Az olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és – a magyar konyhára jellemző sertészsír helyett használt – olívaolajnak. Mindezek ellenére a két étrendben sok hasonlóságot lehet felfedezni, hiszen Itáliából vettük át a vörös- és fokhagymát, de hatott szokásainkra, az olasz konyhára oly jellemző száraztészta is. Márpedig, ha erre a nagy múltú mediterrán országra gondolunk, akkor biztosan a tésztafélék jutnak először eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen előételeik közül a tésztaféléké a főszerep. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olívaolajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melynek alapja legtöbbször a paradicsom. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Szintén tészta az alapja a pizzának is, melyet egyes kutatók párhuzamba állítanak a magyar lángossal.
A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – ahal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok ogyasztása. Húsok és más ételek fűszerezése azonban markánsan eltér az itthon megszokottól. Míg nálunk a bors és paprika használata a leginkább jellemző, addig Olaszországban a zöld fűszerek történő ízesítés hihetetlen sokszínűsége a szembetűnő. A jellegzetes ételeikben gyakran találkozhatunk oreganóval és rozmaringgal. Szintén nagy az eltérés a zöldségfélék használatában, hiszen az itáliai vendéglőkben gyakran találkozunk ezzel az összetevővel. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A saláta nyers fogyasztása, különböző öntetekkel szintén nem jellemző a magyar konyhára, hiszen mi inkább savanyúságként használjuk ezt a növényt. Az olaszok olajjal készítik a salátaöntetet és gyakran önálló fogásként fogyasztják.
A levesek esetében a rántás használata teljesen ismeretlen. Az elkészítés inkább csak sós vízben főzésre, majd olvasztott vajjal fűszerezésre vagy krémesítésre korlátozódik. A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), mely egy metéltre vágott zöldségekben igen gazdag tartalmas fogás, és a húsleves (brodo), melyet marhahúsból, kolbászból és sonkából készítenek. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. A levesekre a többi fogáshoz hasonlóan jellemző, hogy ahol a magyar háziasszony tejfölért nyúlna, ott az olaszok tejszínt használnak.
Az olasz borok a franciákkal vetekednek, aperitifként kedvelt a Cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak Grappa-t.
Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készült tiramisut vagy aprofiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem. 

Olaszország a tészták hazája

Pasta

Több mint 1000 féle tésztát gyártanak. Nálunk a legismertebbek a spagetti, makaróni, lasagne, tortellini, pizza, különféle szószokkal. A tésztákat az olaszok előételként fogyasztják.

Minestrone és kagyló

De az olasz konyha természetesen nem csak tésztákból áll. Híres a minestrone (leves), kedveltek a tenger gyümölcseiből készült ételek.

A híres olasz fagyi

Desszertként nemcsak édességet, hanem sajtot is szívesen fogyasztanak. Olaszországban feltétlenül meg kell kóstolni az igazi olasz fagylaltot is, illetve a kávét is, amelyet számtalan variációban készítenek.

Olasz borok - Chianti

A borok közül legismertebb a Toscanában termesztett chianti.







Gombás-tejszínes gnocchi

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 gerezd megpucolt, szeletelt fokhagyma
  • 7 dkg fokhagymával és zöld fűszerekkel ízesített sajtkrém
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 dkg búzaliszt
  • 50 dkg lisztes burgonya
  • 15 dkg megmosott, megpucolt, felszeletelt gomba
  • a tálaláshoz parmezán
  • kevés olívaolaj
  • 70 ml tejszín
  • 1 db felvert tojássárgája
  • kevés vaj
  • kevés petrezselyemzöld
  • 4 dkg gesztenyeliszt


Elkészítés

1. Elkészítjük a sajtos mártást. A sajtkrémet simára keverjük a tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A gombát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A serpenyőbe olajat teszünk, beleszórjuk a fokhagymát, majd a gombát. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Ha már megpuhult a gomba, ráöntjük a sajtos mártást.
3. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Leöntjük a vizet róla, és ha már kézmelegre hűlt, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a liszteket, és tovább gyúrjuk. Lisztes pulton tésztát dagasztunk, 1,5-2 cm átmérőjű kis hurkákat formázunk a tésztából, és 2 cm-es darabkákat vágunk belőle enyhén lisztezett pulton.
4. A gnocchi felét egy nagy lábas lobogó, sós vízbe dobjuk, megvárjuk, amíg felúsznak a víz tetejére, majd lassú tűzön tovább főzzük 1 percig. A többi gnocchit is megfőzzük ugyanígy. Kiemeljük a vízből, és a serpenyőben összekeverjük a tejszínes gombával. Petrezselyemmel és reszelt parmezánnal tálaljuk.