2020. február 4., kedd

Zöldséges borjúrolád


Ausztriában jártamkor vásároltam előkészített borjúroládot, és ráadásul nagyon olcsón leárazottan. Ezt a töltött finomságot készítettem. Többször sütöttem már roládot, de marhahúsból. Szerintem a borjú sokkal finomabb.








Hozzávalók

4 fő
  1. 60 dkg borjúrolád
  2. 8 db kelbimbó
  3. 1 szál sárgarépa
  4. 1 csomag fűszerkeverék
  5. 10 dkg vaj
  6. 2 ek étolaj
  7. alufólia
  8. köretnek főtt burgonya
    1. Elkészítése:
    A kötözött borjúroládnak való húst előkészítettem. Levettem róla a hálót,
     szétnyitottam, és jól befűszereztem. Fél órát pihentetem, hogy jól átjárja a fűszer a húst. A kelbimbót, és a sárgarépát sós vízben félpuhára pároltam. A kiterített borjúlapockára keresztbe helyeztem, és jól feltekertem. A hálót visszahúztam rá, és egy serpenyőben hevített olvasztott vajon elősütöttem kérgesre.A tepsibe vizet tettem, és meglocsoltam kevés olajjal, majd letakartam alufóliával, és 160 fokon sütöttem addig, míg a hús megpuhul.Amikor elkészült, levettem a fóliát, kicsit rápirítottam. Azután kivettem a húst, és a szaftjába egy kevés lisztet kevertem, meg vizet, és visszatoltam a sütőbe, hogy besűrűsödjön. Már lekapcsolva a sütőt a maradék hőt kihasználva tettem ezt. Hogy a mártásom gazdagabb legyen Knorr barna mártásporral sűrítettem. Átszűrtem, és a húst megszabadítottam a hálótól, majd szeletelve kínáltam a mártással, és főtt burgonyával.

Vaddisznócomb vadasan


A legfinomabb vadas étel egyike! A marhahúsból készülő vadas az igazi,de most én a vadat céloztam meg.Nem hiába,mert a férjem nagyon szereti, legyen az bármilyen húsból is,de a sötét húsokból az igazi! 




Hozzávalók:

4 fő
  1. 1 kg vaddisznó comb
     
  2. 8 db borókabogyó
     
  3. 3 db babérlevél
     
  4. 1 db vöröshagyma
     
  5. 2 ek mézes mustár
     
  6. só,bors
     
  7. 2 gerezd fokhagyma
     
  8. 5 szál sárgarépa
     
  9. 1 dl olaj
     
  10. 10 szem bors
  11. Elkészítés:

A vaddisznó combot először is előző este száraz olajos pácban bepácoljuk.A húst letisztítjuk, szárazra töröljük.Lehet kisebb darabba is vágni,úgy még jobb,hamarább megpuhul.A pác borókabogyó,hagyma,mézes mustár,olaj,bors,babérlevél.Másnap a sárgarépát megtisztítjuk,és hosszúkásra vágjuk.A pácolt húst vasedénybe tesszük mindenestül,és a répát ráhelyezzük,majd felöntjük vízzel,és közepes lángon lefedve főzzük meg.Egy citromot hámozzunk meg, és tegyük a hús mellé,de a fehérje nem legyen rajta.

Lazac krusztával édesburgonya salátával

Karácsonyi vacsora, vagy bár mely más alkalomra tökéletes főétel.








Hozzávalók:

4 fő
  1. 50 dkg vadlazacfilé
  2. 1 ek vaj
  3. só, bors
  4. A krusztához
  5. 1 ek őrölt pisztácia
  6. 1 ek petrezselyemzöld aprítva
  7. 10 dkg panko morzsa
  8. 1 kk só
  9. A salátához
  10. 3 db lilahagyma szeletelve
  11. 40 dkg édesburgonya
  12. só, bors
  13. 4 ek olívaolaj
  14. 1 lime citrom leve
  15. Elkészítése:
  16. A halat ha nem friss, hanem mirelit akkor 1 órával a sütés előtt kivesszük a mélyhűtőből. A vizet enyhén nyomkodjuk ki belőle. A krusztához a panko morzsába keverjük a pisztáciát, petrezselymet, és sót.(Panko Prézli natúr ropogós autentikus japán morzsa).
  17. A salátához az édesburgonyát hámozzuk meg, és egyenlő nagyságú cm-es kockákra vágjuk fel. Sós vízben főzzük forrástól számítva 5 percig. Ne tovább, mert széjjelfő. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A szeletelt lila hagymát sózzuk meg, majd az olívával locsoljuk meg, és csavarjuk rá a citrom levét. Lazán dolgozzuk össze, és frissen őrölt borssal szórjuk meg. Keverjük össze az édesburgonyával, és tegyük hűtőbe tálalásig.
  18. A halat hevített vajon süssük mindkét oldalán meg, sózzuk, borsozzuk, majd ha pirulni kezd szedjük ki a krusztába, és hempergessük meg benne. Tányérokra szedjük és a salátával tálaljuk.

Diós-mogyorós búrkifli


A búrkifli az egyik kedvencem, de sajnos nem tudom sokszor elkészíteni,mert néha kényelmesebb vagyok, és inkább elódázom.Pedig nagyon finom főleg frissében.Most kedvet kaptam hozzá több időm volt,és a mélyhűtőben akad mindig leveles tészta.Ti is próbáljátok ki, ha marad tojásfehérje itt az alkalom, hogy felhasználjátok!









Hozzávalók

4 fő
  1. 40 dkg leveles tészta
  2. 20 dkg darált dió
  3. 15 dkg kristálycukor
  4. 3 tojás fehérje
  5. durvára vágott mogyoró
  6. 1 tojássárgája
  7. porcukor a szóráshoz
  8. szilikonlap,sütőtepsi

Elkészítése:
A tojásfehérjét csipet sóval, és a cukorral kemény habbá verjük, majd a darált diót lazán belekeverjük.A tésztát előkészítjük.A lapokat szilikonnal bélelt sütőlemezre helyezzük.
A pirított mogyorót apróra vagdaljuk.A tésztára hosszában kenjük fel a diós habot, majd összecsípjük a tésztát úgy, hogy ne folyjon ki a töltelék, és a hajtást alul hagyva formázzuk kifli alakúra.Megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk a durvára aprított mogyoróval.200 fokon előmelegített sütőbe sütjük 180 fokon szép aranysárgára.Ha kihűlt vaníliás porcukorral megszórjuk.