2017. február 9., csütörtök

Osso bucco, toszkán csontos borjúlábszár zöldséges raguban.





 Hozzávalók:
4 db csontos borjúlábszár, vagy marha 3-4 cm-es vastag darabokra vágva
1 kicsi doboz darabolt paradicsomkonzerv
5 dkg vaj
kakukkfű
bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
só, bors
3 szál sárgarépa
2-3 szál zellerszár
2 dl húsalaplé
vágott peterezselyem

A körethez sáfrányos rizotto:
20 dkg rizottórizs
1 tk sáfrány
só, 
2 dl fehérbor
5 dl húsalaplé
10 dkg vaj
3 dkg reszelt parmezán



Elkészítés módja:
Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, majd az előre lesózott szeletelt csontos borjúlábszárakat egy kis lisztben megforgatjuk és hírtelen sütve kérget pirítunk rájuk. Kiszedjük, félretesszük, majd a visszamaradt vajban megfuttatjuk a hagymát, aztán a fokhagymát. Hozzátesszük a paradicsomot.Közben a sárgarépát megpucoljuk, vastagabb hasábokra vágjuk, a zellerszárat úgyszintén, lehet rusztikus nem árt neki. A serpenyőben a hagymával és a fokhagymával tovább pirítjuk. Ráöntjük a száraz fehérbort, kicsit forraljuk, majd jöhetnek a többi hozzávalók. Sózzuk, borsozzuk és az egészet felforraljuk, ha kell utánízesítjük, húsalaplét öntünk hozzá.
Tűzálló, vagy  nálam öntöttvas edénybe öntjük, a borjúszeleteket ráhalmozzuk és legalább 2 órára a sütőben,  készre sütjük. Petrezselyemmel megszórjuk. A sáfrányos rizottóval tálaljuk.

Olasz citromos torta.


Az olasz citromtortát egyensúlytortának is nevezik, s ez arra utal, hogy az alapvető hozzávalókból azonos mennyiséget tartalmaz. Így a receptet éppoly egyszerű megjegyezni, mint amilyen egyszerűen és gyorsan elkészül. 





Az olasz citromtorta hozzávalói

A tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 3 nagyobb tojás
  • 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl kefir vagy joghurt
  • fél mk. só
  • 1 mk. vaníliaaroma
A mázhoz
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom kifacsart leve
mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.


Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.

Matcha tiramisu.



A fantáziám rögtön beindul, ahogy a japán zöld matcha teából készült süteményekről begyűjtöttem az információkat. Nem is hinnénk mennyi mindent lehet vele megújítani, szépíteni, és fantáziálni. Én most ebbe a projektbe fogtam. Van akit nem érdekel, de nem értük teszem, hanem azokért, akik az egészséges életmódot választják.







Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta
kb 20 dkg 
50 dkg mascarpone krémsajt
3 ek porcukor
3 egész tojás
1 +1 kk zöld teapor
2 dl pressokávé
1 dl limoncello citromlikőr
1 ek vanília aroma
A tetejére kevés zöld matcha teapor

Elkészítése:

A piskótákat előkészítjük, és a kávéba keverjük a likőrt, és a vanília aromát,majd az 1 kk teaport.Jól keverjük össze.
Ebben megmártjuk a piskótákat, és egy erre a célra megfelelő tálba sorba lerakjuk egymás mellé. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a cukorral habosra felverjük, majd a matcha tea porból keverünk hozzá 1 mokkáskanálnyit. A fehérjékből is kemény habot verünk, majd a krémsajtot a sárgájához keverjük, és a fehérjét is lassan adagolva vegyítsük hozzá.A fele krémet simítsuk a piskótára, majd a második sorral is járjunk el úgy, hogy mártogassuk a piskótát mindkét oldalát, és rakjuk a krémre. Befedjük a másik fele krémmel az egészet, és rászitáljuk a maradék matcha teaport. Letakarjuk folpackkal.Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. 



Fonott kalács matcha teával.

A formában sütött fonottkalács a másik változat, amelyik nagyon mutatós tud lenni.A matcha zöld teapor szép zöld színt kölcsönöz neki.


Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 0,4 dkg só
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 fiola vanília kivonat
  • 2 ek kakaópor
  • 1 kk matcha teapor

    Elkészítés

    A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk egy kevés cukorral. Míg fölfut, egy tálba mérjük a többi hozzávalót. Végül beleöntjük az élesztős tejet is és jól kidolgozzuk. Háromfelé vesszük, az egyik feléhez adjuk a kakaóport, kb. egy evőkanál vízzel vagy tejjel, és egyneművé gyúrjuk.A másik felébe a zöld teapor keverjük tejjel. Letakarva kelni hagyjuk meleg helyen. Kb. fél órát.
     Kisodorjuk a tészta darabokat, hosszú szállá, egymás mellé tesszük a kakaósakat a zöld teásat, a fehéret, majd megfonjuk a kalácsot és egy kikent hosszúkás sütőformába tesszük.Letakarjuk és kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Tojásfehérjével lekenjük és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.Spricceljük meg sütés közben a kalács tetejét, hogy gőz keletkezzen a sütőben,mert attól lesz puha a kalácsunk, nem szárad ki.

Leopárd kalács zöld matcha teával.



Ki hitte volna, hogy ilyen szép lesz ez a kalács. Az interneten nem nagyon találtam ehhez hasonlót matcha teával, így a pinteresten láttam hasonlót. A recept sajátom, a kép magáért beszél, szerintem szép lett, és nagyon finom is.Nem kevés munka van vele, de annyira furdalt a kiváncsiság hogy milyen lesz ha elkészül. Nagyon különleges, ezzel a mintázattal, rögtön beleszerettem, ahogy megláttam.













Hozzávalók:

35 dkg kelttészta süteményliszt
2,5 dkg élesztő
6 dkg vaj
8 dkg porcukor
1,5 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás
A tetejére mandulapehely

A barna tésztához:
2 ek kakaópor
1 evőkanál tej

A zöld tésztához:

1 tk japán zöld matcha tepor
1 evőkanál tej

Elkészítése:

A dagasztógép táljába öntjük a lisztet, a cukrot, sót, reszelt citromhéjat majd a  puha vajat, és végül a cukros tejben megfuttatott élesztőt a maradék tejjel bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha lágyabb a tészta. Hagyjuk megkelni, majd osszuk egyenlő három részre, és gömbölyítsük ki. Használjunk ehhez mérleget. Az egyik gombócot tegyük egy konyharuhára. Kettőt tegyünk magunk mellé, míg a harmadikat takarjuk le. A két tésztát gyúrjuk össze a kakaóval, meg a zöld teaporral a kevés tejjel. Legyen egyenletes a színe addig dagasszzuk, míg jó nem lesz. Újra kelesztjük letakarva, majd a három gömbölyű tésztából 3x7 kisgombócot mérjünk azonos súlyúra.

Az összeállítás.

A zöl tésztákból rudakat sodrunk. A barnákat kinyújtjuk oválisra, hogy a zöldet betudjuk vele tekerni. Használhatunk tojásfehérjét, hogy megtapadjon a tészta jobban, de én nem használtam.Begöngyöljük a zöldet a barnába. Amikor mind a héttel végeztünk, akkor jön a fehér tészta. Oválisra nyújtjuk akkorára, hogy a duplán tekert immáron barna rudacskát a fehérbe burkoljuk.Egy sütőformát olíva spray-vel olajozzunk be, alulra kerül négy rúd tészta, majd a tetejét is olajozzuk, és a három rudacska tészta majd olajozzuk, és megszórjuk a mandulapehellyel. 20 percig meleg helyen kelesztjük még. Előmelegített sütőbe tolva 170 fokon először letakarjuk alufóliával 10 percig, majd utána fólia nélkül sütjük szép aranybarnára.Közben egy szórófejes flakonból spricceljünk rá vizet, hogy gőz keletkezzen a sütőben.Így lesz puha és szép a kalácsunk.

Zöld teás karácsonyi püspökkenyér



A japán zöld matcha teapor a színezi át, ennek a különleges sütinek a színét. Mutatós, és nagyon finom a fehér csokis sajtkrémmel bevont aszalt gyümölcsös, tojásfehérjéből készült kenyérke. A citrusok, sárgadinnye, és aranymazsola hozzáadása, némi darált  dió, és zöld teapor adta az alapanyag töltelékét.





Hozzávalók:

7 tojás fehérje
4 ek liszt
2 ek darált dió
4 ek kristálycukor
1 ek zöld matcha teapor
1 ek aranymazsola
1/2 csomag sütőpor
1 ek  kandírozott sárga, és zöld citrom
1 ek kandírozott narancshéj
1 ek vörösáfonya
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 tk citromlé
csipet só

A krém a tetejére:

25 dkg mascarpone
2 ek cukor
1 csomag vaníliás puding 
10 dkg fehércsokoládé
3 dl tej 1 ek cukor

Elkészítése:

1.  A pudingot sűrűre főzzük , a szokásosnál kevesebb tejjel, majd a csokoládét hozzákeverjük, hogy olvadjon szét a pudingban. Ha kihűlt, akkor a sajtkrémmel is keverjük össze, és a cukorral.
2. A tojásfehérjéből a cukorral csipet sóval ne túl kemény  habot verjünk, majd a lisztbe keverjük a száraz hozzávalókat a sütőport, diót, stb, és óvatosan a habba keverjük úgy hogy ne törjük össze.
3.  Kivajazunk egy nagyobb őzgerinc, vagy sütőformát, és lisztezzük be jól, majd töltsük meg a masszával 3/4 részéig , és simítsuk el egyenletesen egy habkártyával. 200 fokon előmelegített sütőbe tolva 180 fokon  hőlégkeverékesben 14 perc alatt készre sütjük.
4. Ha már kihűlt a sütink, akkor vegyük ki a formából, és tegyük tálcára. Kenjük meg a krémmel, és diszitsük kandírozott cseresznyével. 
5.Szeletelve kínáljuk.