2015. augusztus 3., hétfő

Diós sütőtöktorta.

Nancy Reagen főleg a Hálaadás ünnepén szokta asztalra adni ezt az édességet.Nekem nagyon korán beérett a narancssárgaszínű körteformájú cukortököm,így elkészítettem ezt a pitét,amit már régóta készülök megsütni.Érdekes ízvilág azoknak,akik szeretik a sütőtököt.




Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojássárgája
csipet só

A töltelékhez:
1,5 kg sült sütőtök (tisztán mérve)
15 dkg cukor
3/4 dl méz
1 csomag vaníliáscukor
késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg dió
csipet só
2 dl édes tejszínhab a tetejére aki szereti,én elhagytam.


Elkészítése:

Összegyúrjuk a tésztához valókat, egy órát hideg helyen pihentetjük,majd kerek lappá nyújtva kibélelünk vele, egy 24 cm-es átmérőjű kivehető aljú piteformát.Villával szúrkáljuk meg az alját.Közben összetörjük a sült vagy főtt tököt, és a cukorral meg az ízesítőkkel pépessé keverjük robotgéppel.A tésztával bélelt formába töltjük, és eligazítjuk egy kenőkéssel.Kirakjuk fél diódarabokkal,és forró sütőbe tolva készre sütjük.ha kihűlt az aljával kiemeljük,és csúsztatjuk tálra.tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Erdészcsirke gnocchival.




Hozzávalók
4 személynek:

40 dkg  csirkemellfilé
10 dkg erdei gombakeverék
1 db vöröshagyma
1 db  hegyes piros paprika
1 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors
őrölt pirospaprika
1-2 ág kakukkfű lecsipkedve
1 dl fehérborbor

A gnoccihoz:

30 dkg nagyobb burgonya
1 tojássárgája
5 dkg liszt

vaj

Elkészítés:

A mellfiléket apró kockára vágom. A felaprított hagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat, majd a felszeletelt gombát. Sózom,borsozom és a paradicsomot felkockázva a paprikával összekeverem.Kicsit párolom, majd fűszerpaprikával megszórom. Fűszerezem a kakukkfűvel, öntök rá bort, s fedő alatt puhára főzöm.1 kanál liszttel lehet sűríteni,de nem feltétlenül szükséges.

 Közben a krumplikat megpucolom, sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, krumplinyomón átnyomom, sózom, borsozom, s a tojással és a liszttel összekeverem, összedolgozom. Amikor már nem ragad, deszkán alaposan összegyúrom,  ujjnyi vastagságúra sodrom, majd 2 centis darabokra vágom,formázom villával. Sós vízben kifőzöm, vajon átforgatom.

 A puhára párolódott gombás hússal a gnoccival  tálalom.