2014. december 13., szombat

Aszaltszilvás kardamomos mákos bejgli


A bejgli készítés mindig nagy kihívás volt számomra. Először nem is tudom mikor sütöttem, de tudom,hogy nagyon sok töltelékkel, és kidurrant az oldala tőle.Finomnak finom volt, de esztétikailag rettenetesen nézett ki. Azóta számtalanszor elkészítem, de most is félek tőle, hogy elszúrok valamit, pedig 26 éve már, hogy a sütőiparban rengeteget gyártottunk karácsony előtt az üzleteknek. Ma már automatizált minden. Sokat tanultam a cégnél, és ezt hasznosítottam az élet folyamán. Ez az én receptem, amit egy versenyre készítettem, de szerintem  ez a legízletesebb bejgli, amit valaha is megsütöttem. Nagyon  szaftos, nem száraz, mint ahogy azt lehet tapasztalni a nagyüzeminél. Sokáig eltartható, és felettébb omlós a tésztája. Ebben nincs tartósító,mint az üzletiben.


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
1 dkg friss élesztő
1.5 dl tej
1 dkg só
20 dkg mák (Darálva a töltelékhez)
10 dkg cukor (kristály)
2 dl víz
6 ek kekszmorzsa
1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
1 dl fehér rum
10 dkg aszalt szilva (mag nélküli)
1 teáskanál zöld kardamom (őrölt)
1 citromból nyert citromlé
5 ek gránátalma szirup (házi)

Elkészítése:

Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalókat is, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk,ízesítünk még gránátalma sziruppal,amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék, csak két rúdhoz elegendő. 35 x 20 cm-es legyen a tészta. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben. 180 fokos-os előmelegített sütőben 20 percig süssük meg alsó felső sütés elektromos sütőben.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30 x 24 cm
1 db tojás (a kenéshez)