2020. január 13., hétfő

Petit-four

A petit-four apró cukrászkészítmény, sütemény vagy 
édesség, amit tipikusan marcipánból készítenek és mázzal díszítenek. A neve, ami franciául „kis kemencét" jelent, valószínűleg azokra a kis sütőkre utal, amelyekben a hasonló édességeket a 18. században elkészítették. A legjobb, ha a petits-fours-t egy-két nappal előre készítjük el.


A hozzávalók:
A díszítéshez:
ízlés szerint pisztácia
vagy
ízlés szerint marcipán
vagy
igény szerint kandírozott ibolya
A mázhoz:
3 csepp piros ételfesték
1 evőkanál forró víz
35 dkg porcukor
1 evőkanál gyümölcslikőr
vagy
1 evőkanál fehér rum
A petits-fours-hoz:
25 dkg marcipán
10 dkg sima liszt
4 db tojás
0 teáskanál 
10 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Vajazzunk ki egy közepes tepsit és béleljük ki sütőpapírral.
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy kis tálba. A tojásokat a cukorral gyöngyöző víz fölé állított edényben elektromos habverővel, nagy fordulatszámon verjük föl, amíg a keverék szalagokban csurog le a lapátokról. Nagy gumispatulával fokozatosan keverjük hozzá a lisztet és a vajat. A keveréket öntsük az előkészített tepsibe és egyenletesen terítsük szét.
3. Süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára sül, és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta. Hagyjuk a tepsiben 15 percen át hűlni.
4. Nagy sütőpapír darabra szórjunk némi porcukrot. A süteményt borítsuk ki a lapra. Hosszú, éles késsel vágjuk a süteményt három, egyforma vastagságú rétegre. A rétegek tetejét kenjük meg a felmelegített baracklekvárral. A rétegeket fektessük egymásra, hogy a lekváros felük felül legyen. Szórjunk kevés porcukrot egy munkalapra. A marcipánt nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Vágjuk akkorára, hogy beborítsa a legfelső tésztalapot és tegyük annak a tetejére. Fedjük le sütőpapírral és a tetejére tegyünk egy tányért vagy deszkát. Hagyjuk pár órát állni, amíg a sütemény egyenletes vastagságúra nyomódik. Hosszú, éles késsel vágjuk négyzetekre.
5. A máz készítéséhez keverjünk össze 1 2/3 csésze (250 g) porcukrot 1-1 1/2 evőkanál vízzel egy kis tálban. Adjuk hozzá a rumot és keverjük simára vele.
6. A petits-fours-t helyezzük sütőpapírra és öntsük le a mázzal, hogy az oldalukon is lecsurogjon. Tegyük félre, amíg a máz megdermed.
7. A megmaradt porcukorból, vízből és az ételfestékből készítsünk rózsaszínű mázat. Kanalazzuk kisebb nyomózsákba, aminek sarkára apró lyukat vágjunk. Nyomjunk belőle csíkokat és kacskaringókat a süteményekre. Díszítsük őket pisztáciával, marcipánrózsákkal vagy kandírozott ibolyavirággal.