2015. június 24., szerda

Cseresznyés-mandulás fenyőmagos clafoutis.


Hozzávalók:
 10,5 dkg finomliszt
5 dkg mandulaliszt
3 tojás
csipet só
5 dkg cukor
 1 evőkanál vanília aroma, vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja.
 1 dl 3,5%-os tej
 2 dl 30 %-os habtejszín
 50 dkg magozott cseresznye
1 csipet őrölt fahéj,és őrölt csillagánizs
3 dkg fenyőmag

Elkészítése:
 Vajjal kikenem a  cakkos 30 cm átmérőjű piteformát, alaposan megrakom az alját a kimagozott cseresznyével. A tésztához először egy habverővel alaposan keverjük össze a tejet tejszínt, és a  tojásokat a cukorral, vanília aromával, vagy egy vanília kikapart magjával és egy csipet sóval. Majd szitáljuk hozzá a liszteket és keverjük el csomómentesre. A tésztát ráöntöm a gyümölcsökre, megszórom az őrölt fahéjjal és csillagánizzsal, majd a pitetálat az előmelegített, 185 fokos sütőbe teszem. Sütni kb 25 percig kell alul felül sütésen elektromos sütőben.Szép világosbarna legyen a színe.Szeleteljük hűlés után akár a tortát.




clafoutis (ejtsd: klafuti) egy limousini (franciaországi régió) desszert, amely sűrű palacsintatésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből készül. Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete, magozatlan cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafoutis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nemcsak cseresznyével.