2017. május 6., szombat

Rakott burgonya.

Édesanyám klasszikus rakott burgonyája. Minden héten egy alkalommal volt ebédre nálunk. talán ezért is maradt a kedvencünk, és készítem ma is, de ritkábban.




Hozzávalók:

6 nagyobb hosszúkás burgonya
6 db főtt tojás
2 db nyers tojás
5 dl görögjoghurt
2 dl tejföl
30 dkg fütölt kolbász
vaj
morzsa a tetejére, és az alja beszórásához.
5-10 dkg reszelt mozzarella sajt, vagy trappistasajt a tetejére

Elkészítése:

1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig.
2. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg langyosra hűl, meghámozzuk, és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk. Egy közepes (20 x 30 centis kistepsit kivajazunk, morzsával behintjük, a burgonya felét beleterítjük. Enyhén megsózzuk, a tejfölt  rálocsoljuk.
3. A főtt tojást meg a lehéjazott kolbászt karikákra vágjuk, egyenletesen a burgonyára halmozzuk. A maradék burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk,  a joghurtba keverjük a nyers tojásokat, megsózzuk,és meglocsoljuk vele az egész rakottasunkat. A tetejére sajtot reszelünk,és morzsával megszórjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Végül tegyük a sütőbe, és légkeveréses sütőben 180 °C)-on 20 percig sütjük.