2016. február 18., csütörtök

Narancsos–olajbogyós csirkecomb.

Mautner Zsófi receptjeiből válogattam a Lidl szakácskönyvből. Nagyon sok nekem tetszetős recepteket lehet megtalálni ebben a könyben, aminek nagyon megörültem, amikor a kezembe került.Íme ez a narancsos étel,ami szintén csirkecombból készül, mint az előző recept is itt a blogon. Fenomenális!Édesburgonyapürét készítettem melléje.






Hozzávalók:

csirke alsócomb 4 db
csirke felsőcomb 3 db
narancs 4 db
fokhagyma 3 gerezd
 zöldpaprika 1 db
friss gyömbér 2 cm
 extra szűz olívaolaj 0,5 dl
méz 1 ek.
petrezselyem 1 csokor
vaj 5 dkg
vöröshagyma, nagyobb 2 fej
 magozott, fekete olajbogyó 10 dkg
újhagyma 1 csomó
 étkezési só ízlés szerint
 bors, frissen őrölt ízlés szerint

Elkészítés

Két narancsot kifilézünk, a darabokat egy tálkába tesszük, hozzáadjuk még egy narancs levét, fokhagymát, olívaolajat, a finomra aprított zöldpaprikát, gyömbért, mézet, végül pár levél petrezselymet. Egy botmixerrel simára pürésítjük. A csirkedarabokat sóval ízesítjük, egy hűtősdobozba tesszük, és ráöntjük a pácot. Minimum fél órát pihentetjük a hűtőben.

Közben a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, és a vékonyra szeletelt hagymát is beletesszük. Megsózzuk, majd lassan, kíméletesen aranyszínűre karamellizáljuk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.

A csirkéket kivesszük a pácból, egy olajjal kikent tepsire tesszük, a pácból egy kicsit ráöntünk, borsozzuk, és 45 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor megszórjuk az olajbogyóval, a felkarikázott újhagymával, a karamellizált hagymát középre rakjuk, édesburgonyapürét tálalunk mellé, diszítjük esetleg további néhány narancsfilével. 

Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével.


Széll Tamás kíváló séfünk receptje alapján készült. Elég különleges ahhoz ,hogy meglepetésnek tartogattam  ugyan, de  nem volt nehéz az elkészítése , nagyon szeretek újat mutatni hétköznapi fogásként is az asztalon.






Hozzávalók:

csirkealsócomb 4 db
csirkefelsőcomb 3 db
narancs 4 db
sárgarépa 300 g
burgonya 300 gbb méz 3 ek.
 szójaszósz 1 ek.
rukkolasaláta 60 g
fokhagyma, tisztítva 1 gerezd
6 ek extra szűz olívaolaj
 tej 1–2 dl
 vaj 150 g
 étkezési só ízlés szerint
  frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

Narancsos csirkecomb és sült répa

Levágjuk 4 db narancs héját, és éles késsel – a fehér hártya mellett – kivágjuk a narancshúst, a megmaradt levet pedig kifacsarjuk egy tálba. Félretesszük a tálalásig. Egy vastag serpenyőt a tűzre teszünk, és felhevítjük. A csirkecombokat forró serpenyőben erősen megpirítjuk, a felsőcombokat kizárólag a bőrös oldalukon. A sárgarépákat megmossuk, körömkefével átdörzsöljük, a héját rajta hagyjuk, nem tisztítjuk meg! Amikor a combok kellően megpirultak, akkor sózzuk és borsozzuk, majd nagyobb méretű porcelántálba rendezzük őket a negyedelt répával együtt, amit szintén sóval ízesítünk. A serpenyőben, amiben a combokat pirítottuk, felolvasztunk egy kis mézet, ráfacsarjuk a filézésből megmaradt narancslevet, adunk hozzá egy kanál szójaszószt és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Hagyjuk enyhén sziruposra sűrűsödni, de ügyeljünk arra, nehogy odaégessük! Ha kellően szirupos, beecseteljük vele a csirkéket, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 30 percig, majd 200 °C-on 10 percig sütjük. Sütés közben gyakran kenegessük meg a maradék narancsos sziruppal, és ha szükséges, a répákat is forgassuk meg, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A répa szépen megsül, amire a combok is elkészülnek, valamint különleges lesz az íze, mivel a héja karamellizálódni fog.

Rukkolás burgonyapüré:

A burgonyákat meghámozzuk, nagyobb, de egyforma darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, és sós, bőséges vízben 10–15 perc alatt puhára főzzük. A rukkolát durva darabokra vágjuk, és a csirke serpenyőjében 2 evőkanálnyi olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk.  Ha elkészült, félretehetjük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd azonnal, még a lehető legforróbban áttörjük egy burgonyanyomón. Feltesszük a tűzhelyre, majd felmelegített tejet és hideg vajat adunk hozzá, miközben erősen kevergetjük egy habverővel, megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. A burgonyának fel kell szívnia a vajat és a tejet. Annyi vajat és tejet adunk hozzá, amíg a pürénk szép krémes és lágy állagú nem lesz. Ez a burgonyától függ, de akkor a legízletesebb és legjobb állagú a püré, ha harmadrész burgonyából, harmadrész tejből és harmadrész vajból áll. Ha elkészült, hozzákeverjük a megfonnyasztott rukkolát is

Tálalás:
A tányérra kanalazunk a burgonyapüréből, rátesszük a sült csirkecombokat és a répákat, a tetejére bőségesen rakunk a korábban elkészített narancshúsból,  meglocsoljuk a csirkés szaftból. A végén borssal ízesítjük, valamint frissen reszelt narancshéjjal is megszórjuk.