2015. április 28., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta.






Hozzávalók 4 személyre:

 400 g borjú apróhús
 1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 nagy fej hagyma
 1 gerezd fokhagyma
 1 kk.enyhén csípős pirospaprika

 1 dl tejföl
A palacsintához:
3 dl tej
2 tojás
só, bors
150 g finomliszt
2 ek. olaj
6 szál metélőhagyma (snidling)


1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Olajban megfonnyasztjuk a hagymát,fokhagymát  rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk ,  pörköltet készítünk.

2. Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony  személyenként 2   palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

4. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát., és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.

Áfonyás sajttorta pohárban.



Hozzávalók:
15 dkg áfonya, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg kakaós omlós keksz, 5 dkg vaj, 25 dkg mascarpone, 1 tojás 2 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás cukor,2 ek porcukor, 1/2 citrom leve, reszelt citromhéj.


Elkészítés:
Az áfonyát, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot citromlét egy edényben melegítsük fel,és addig főzzük,míg a cukor el nem olvad.Ezután tegyük félre hűlni.


A kekszet aprítógépbe tegyük,és aprítsuk morzsává, majd a felolvasztott vajjal alaposan elkeverve négy pohár alján egyenlően elosztjuk.


A mascarponét a vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a reszelt citromhéjjal simára keverjük.A tojást az 1 ek porcukorral egy kézi robotgéppel habosra felverjük, és a krémsajthoz adjuk. A habtejszínt kemény habbá verjük, a maradék porcukorral.


A mascarponés-habos krémet poharakban lévő keksz tetejére kanalazzuk, majd erre halmozzuk a mártásos áfonyát.  Erre kerül megint egy réteg krém,és megint keszmorzsa.Erre megint az áfonyából, és a végén tejszínhabbal koronázzuk.Áfonyával diszítjük.Hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek. A pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt vesszük ki a hűtőből.

Pesztós kifli.





Hozzávalók:

A kiflikhez:
2 dkg élesztő
1 ek cukor
1/2 dl tej
20 dkg liszt
50 g natúr joghurt
6 dkg vaj
1 tojás


Töltelék:
1 kisüveg Barilla pesto
A kenéshez:
1 tojás
A tetejére: 1 kis marék vagdalt fenyőmag

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben elmorzsoljuk, beletesszük a cukrot, majd pár perc alatt hagyjuk futni.
Előkészítjük a tészta alapanyagát és ha az élesztő felfutott, összeállítjuk kelt tésztának.Konyhai robotgéppel dagasztjuk, amíg jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesztjük kb.50 percig. Ha a tészta megkelt, kiborítjuk egy lisztezett munkalapra, és óvatosan átgyúrjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, és begömbölyítjük, majd letakarva megint kelesztjük. Ezután egy 25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk a két gombócot,és megkenjük őket egyesével a peszto szósszal.Cikkekre vágjuk 12 db-ra.A cikkeket feltekerjük, és egy szilikonos papírral bélelt sütőlapra rakjuk.lekenjük tojássárgájával,és aprított fenyőmaggal megszórjuk.200 fokos sütőbe tesszük, és 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.Spricceljünk vizet a sütőtérbe egy erre alkalmas szórófejes flakonból,hogy gőz keletkezzen.Így nagyon finom puhák lesznek a kiflik.

Fekete-erdő torta.



Hozzávalók

A tésztához:

7 tojás
25 dkg cukor
6 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg kakaópor( holland)

A tésztához:
7,5 dl tejszín 30 %-os
6 dkg porcukor
5 dl-es üveges saját eltevésű
feketeerdő meggy

A kenéshez:

6 cl cseresznyepálinka
4 cl juharszirup
15 dkg étcsokoládé
porcukor

A diszítéshez:

Pirított mandulaforgács

Elkészítés

Előkészítés

Egy 26 cm-es tortaforma, sütőpapír a béléshez.

A feketeerdő tortához előző nap meg kell sütni a csokoládétortát, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Meleg vízfürdőben langyosodásig verjük a tojásokat a cukorral. Kivesszük a vízből a tálat, és további kb. 8 percig hidegen verjük tovább a krémet. Közben felmelegítjük a vajat. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítőt és a kakaót, a tojásmasszához szitáljuk-keverjük. Végül lassan, keverjük bele az olvasztott vajat is. A masszát a formába töltjük, és 190 fokos-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük 160 fokon, tűpróbáig. Az előző nap elkészített tortát 3 lapba vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral. Az első lapot cseresznyepálinka- szirup keverékével csepegtessük meg, kenjük meg vékonyan habbal, azután habzsákból 4 habgyűrűt nyomunk rá. A közökbe kanál segítségével a feketeerdő meggyet/Ami csoki öntettel készült/töltsük ki a hézagokat. Ráillesztjük a második lapot, megkenjük pálinka szirup keverékkel, majd egy réteg tejszínhabbal, végül betakarjuk a harmadik lappal, és azt is megitatjuk. Egyenletesen bevonjuk a tortát tejszínhabbal, az oldalát is. A torta tetejére szórjuk a csokoládéforgácsot, amit reszelő, vagy késpenge segítségével elkészíthetünk, majd szegélyére nyomunk habrózsákat és rumos meggyel díszítjük. /Szintén saját eltevés/.Jó magam csoki keksszel is díszítettem, 
mert így még díszesebb lett. Az oldalára mandulát szórunk.
A fekete-erdő meggy készítése:

Elkészítés

Elkészítés

A meggyet előkészítjük, megmossuk, kimagozzuk, majd az erre kijelölt lábasba öntjük. Rászórjuk a befőzőcukrot, meg a dzsemfixet, és összekeverjük, majd félretesszük. Előkészítjük a csokiöntetet, a tasakon leírtak szerint készítsük el, egy kevés cseresznyepálinkát is keverhetünk hozzá, de ne főzzük tovább. A meggyet feltesszük a tűzre, és felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. A csokiöntetet is hozzákeverjük pár percig, hogy szép sima legyen a dzsemünk, majd levesszük a lángról, és azon forrón tiszta üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk úgy 5 percre, azután visszaállítjuk, majd ha kihűlt, kerüljön hűvös száraz kamrába a polcra.(Írjuk rá mi áll benne, nehogy összetévesszük más lekvárral, vagy dzsemmel, és a dátumot, se felejtsük el ráírni.)

Tálalás

Ebből a mennyiségből egyszerre nem is kell több, szerintem.

Javaslaltok, alternatív elkészítés

Kiváló alapanyag a feketeerdő torta készítéséhez, én régóta ezt alkalmazom, príma íze van, utánozhatatlan, hiszen bármikor előkapjuk télen a kamrából, és gyorsan elkészül a tortánk.

Pásztor tarhonya.

Hozzávalók:
50 dkg tarhonya (Én házikészítésűt használtam, nem pedig sörétest.)
4- 5 nagy db krumpli
1 fej vöröshagyma ízlés szerint
2-3 ek olaj
1 szál füstöltkolbász
pirospaprikakrém,

csipetnyi bors
Elkészítés:

A hagymát megpucolom és apróra vágom. A krumpli héját lehámozom, és szintén kockákra vágom. A kolbászt  apró darabokra  kell szeletelni.

 A tarhonyát az előre felforrósított olajban lassan szép aranysárgára  megpirítom, majd felöntöm  kétszeres mennyiségű meleg vízzel,és megsózom.Lassú tűzön lefedve néha megkeverve puhára főzöm. Az apróra vágott hagymát  közben egy serpenyőben kevés olajon  megdinsztelem. Ezt megfűszerezen sóval, borssal, pirospapika krémmel. Ha ez megvan, jöhet a krumpli és a kolbász. Időközönként kavargassuk. Amikor a  krumpli megpuhul,és a tarhonya  is elkészül, a kettőt összekeverjük szépen lazán.  Ezt az ételt leginkább bográcsban szokás készíteni,de mivel még elég hideg idő volt amikor ezt készítettem,akkor a lakásban a tűzhelyen is tökéletes lesz.