2019. május 1., szerda

Kakaós zebratorta



Nekem mindig nagy kihívás, ha újdonságot kell készítenem a sütemények tájékán! Most ezt a zebra tortát próbáltam megsütni olyannak, hogy elfogadható legyen. Természetesen még gyakorolni kell, mert a tökéletességtől távolabbra van. Az íze nagyon finomra sikerült, és az állaga is jó volt, de még van mit szépíteni rajta. Sajnos nagyon lelassultam az utóbbi időben sütésben,ezért igyekezni szeretnék többet kihozni magamból. A téli időszakban sokat betegeskedtem ezért kevés időm jutott a blogomra. Igyekszem bepótolni, és remélem a nyár jobban alakul majd legalább is időjárás szempontjából.A kétféle tészta kanalazgatása nagyon izgalmassá teszi a készítést,ezt idővel meg is lehet szokni.












Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1.25 dl víz tej
  • 2.5 dl  olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 37 dkg süteményliszt extra
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek holland kakaópor

Elkészítése:

  1. A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
  2. A tésztát megfelezzük, egyik felébe keverjük a kakaót,amit pici vízzel hígítsunk fel.
  3. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát. (Nem kell elkenni!) Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Lényeg, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
  4. Úgy kell sütni, hogy lassan süljön,mert különben megégne a teteje, belül meg még nyers maradna. 150 fokra előmelegített sütőben, 50 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  5. A kihűlt tésztára rakhatunk  porcukrot.

Matchateás zebratorta húsvétra

Húsvétra mindig keresek valami érdekes sütnivalót, ami az asztalunkra illik.Egyszerű emberek lévén nem nagyon szoktuk túlszárnyalni ezt az eseményt, hiszen kis családunk van, csak szolidan tartjuk meg szűk családi körben. A matcha teaporos zebratorta nagyon mutatós, és finom sütemény,ugyanis a citrom aromájától lesz igazán ízletes. matcha (japán eredetű szó: őrölt teát jelent) tea a japán teaszertartások alapja.





 Hozzávalók:

5 tojás
25 dkg porcukor
125 ml tej
250 ml étolaj
12 g sütőpor
37,5 dkg süteményliszt
3 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál zöld matcha teapor pici vízzel keverve
1 lime citrom reszelt héja,és leve


Elkészítése:

Medvehagymás-füstölt kolbászos vagdalt


Húsvétra készült finomság a tavasz ízeivel.A medvehagymát ki nem hagynám húsvétkor,mindig sütök belőle valami újdonságot.





Hozzávalók

6 fő
  1. 50 dkg sertés darált hús
     
  2. 1 szál füstölt kolbász
     
  3. 1 evőkanál aprított medvehagyma
     
  4. 6 db tojás megfőzve tisztítva
     
  5. ízlés szerint só
     
  6. ízlés szerint frissen őrölt bors
     
  7. 1 fej kicsi vöröshagyma reszelve
     
  8. 1 kk őrölt köménymag
     
  9. 1 db pici chilipehely
     
  10. 1 teáskanál fűszerpaprika
     
  11. 2 db kisebb tojás
     
  12. 1 db áztatott zsemle
     
  13. szükség szerint morzsa annyi, amennyit felvesz,hogy összeálljon a fasírt
     
  14. A tetejére:
     
  15. szükség szerint morzsa
     
  16. Tálaláshoz:
     
  17. szükség szerint cseresznye paradicsom
     
  18. jégsaláta

  1. Elkészítése:
  2. A darált húst egy tálba tesszük a tojásokat hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát a tejben áztatott és kicsavart zsemlét majd a fűszereket: őrölt köménymag, chilipehely,fűszerpaprika,az aprított medvehagymát és végül az apróra vágott füstölt kolbászt. Az egészet jól összedolgozzuk és ha szükséges morzsát is tegyünk hozzá.
  3. A tojásokat hideg vízbe feltesszük főni forrás után 4 percig hagyjuk a vízben félig kihűlni majd leöblítjük és megtisztítjuk a tojásokat.
  4. A vagdaltat ketté osszuk az egyik felét elterítjük olajozott tepsibe az egész főtt tojásokat (4 db) hosszába ráhelyezzük majd a vagdalt másik felével betakarjuk összenyomkodjuk. Zsemlemorzsával megszórjuk vajdarabkákat teszünk a tetejére 160 fokos sütőbe tesszük és készre sütjük. Sülés után hagyjuk kihűlni majd fóliába becsavarva tegyük a hűtőbe. Ha jól lehűlt szeleteljük és tálalhatjuk salátával, cherry paradicsommal. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő fogás.

Mentás-borsókrémleves pirított hagymával















Rikottás-citromos koszorú


Ez a sütemény az olaszok egyik közkedvelt édessége amit szívesen fogyasztanak kávéházakban kiülve vagy a teraszokon. 













Hozzávalók

4 fő
  1. 4 tojás
     
  2. 22 dkg cukor
     
  3. 1 citrom reszelt héja
     
  4. 1/2 citrom leve
     
  5. 1 citrom aroma
     
  6. 10 dkg olaj
     
  7. 25 dkg rikotta
     
  8. 8 dkg étkezési keményítő
     
  9. 26 dkg liszt
     
  10. 1 sütőpor


Elkészítése:

A tojásokat a cukorral egy kissé kikeverjük a robotgépünkkel, majd a többi anyagot is hozzámérjük.A keverőlapátot felhelyezzük, és az összetevőkből sűrű masszát keverünk.Ez egy kevert tészta lesz.
A koszorúformát kivajazzuk és belisztezzük. A tésztát a formába öntjük és az előmelegített sütőbe 160 fokon 45 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbát végezzünk el a biztonság kedvéért hogy megsült e a tészta közepe.
Ha kihűlt kiborítjuk a formából megcukrozzuk és szeleteljük.