Karácsonyi főmenü.
Spaetzle ( Spicle) tésztával készítettem,amit Ausztriában vásároltam először,de már nálunk is kapható az Aldiban régóta,no meg már a Lidl-ben is. Eredeti sváb tészta durumbúza őrleményből 4 tojásos,és nagyon ízletes.
Hozzávalók
1 1,5 kg-os kacsasó, bors
2 nagy fej hagyma
1 nagy fej+2 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring ,és 1 csokor petrezselyem
1+1 dl testes, száraz vörösbor
200 g gesztenye azaz két tasak főtt amit készen kapni.
500 g kelbimbó (mélyhűtött)
1 babérlevél
1 ek. vaj/margarin
1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés módja.
1. A kacsát gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre szeljük. A kacsát mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 160°C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük.
2. A gesztenyszemeket kibontjuk a zacskóból,és előkészítjük.
3. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük összeforrósítjuk, melegen tartjuk.
A kacsát
kiemeljüka sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a kacsát, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket.
5. Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét, kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6.A kacsát feldaraboljuk gusztusosan tálra csinosítjuk, köréjük-melléjük szedjük a kelbimbót és a gesztenyét (a mártással együtt), néhány tetszés szerinti petrezselyemzöld levelekkel ékesítjük. További köretként speatzle tésztával kínáljuk.