2016. május 2., hétfő

Kókuszos- barackos kifli



Talán karácsonyi süteménynek látszik, de nem akkor, hanem most sütöttem  Anyák napja alkalmából. Megleptem magamat vele,és persze a páromat.Szerintem nagyon finom, és bizony fogok még sütni hamarosan, mert eteti magát! Érdemes megsütni.



Hozzávalók:


27,5 dkg liszt
25 g éétkezési keményítő
1 tk sütőpor
12,5 dkg porcukor
1 tasak vaníliáscukor
17,5 dkg margarin
10 dkg aszalt sárgabarack
1 tojás
75 g kókuszreszelék
10 dkg tej,vagy ét tortabevonó

A forgatáshoz :
15 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

Az aszalt sárgabarackot aprítóba felaprítottam. A dagasztógép táljába öntöttem a lisztet, és a többi hozzávalót a barackkal együtt. Sima tésztát gyúrtam, és a hűtőbe tettem egy éjszakára pihenni. Másnap készítettem el a kifliket formázni kell, 6 cm-es darabokra vágom, és ez időigényes.Egy szilikonnal bélelt sütőlemezre raktam sorba őket, miután kókuszreszelékbe forgatom.Előmelegített sütőben 180 fokon pár perc alatt elkészül. A csokoládét gőz felett megolvasztottam,és a kiflik végét belemártottam. Csomagoló papírra rakom,és a hűtőbe dermesztem. Azután szépen leválik a papírról ha megdermed a csoki rajta,és dobozolhatjuk is a családnak.

Hentesleves ahogy még nem etted

Az egyik gasztromagazinban láttam meg ezt a nagyon ízletes levest, és azonnal el is készítettem. Nagy sikere volt, szinte hihetetlen mennyire fantáziadúsan lehet levest varázsolni a mindennapi asztalunkra. Nem kell hogy unalmas egyhangú ételeket főzzünk, mert a gasztropaletta oly színes, mint a szivárvány színei.Talán időigényesnek tűnik, de megéri a fáradtságot, mert kárpótol bennünket az igazi magyaros ízekkel.





Hozzávalók:

a gombóchoz:
50 dkg sertés darált hús (só,bors, reszelt vöröshagyma, fűszerpaprika, petrezselyemzöld)
a leveshez:
2-3 db sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér,és zöldje
1 db karalábé
1 kisebb zeller
40 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb tojás
10 dkg kolozsvári szalonna
3 dkg zsír,vagy olaj
1 kis üveg paradicsompüré
1 db tv paprika
1 ek fűszerpaprika
só,bors,őrölt kömény
kevés gulyáskrém

Elkészítése:

A gombóchoz a darálthúsból a fűszerekkel és az 1 nagy tojásból masszát készítünk, félretesszük.
A leveshez a szalonnát felkockázzuk, zsíron megpirítjuk, beletesszük a kockára vágott hagymát,  amit megdinsztelünk, majd a reszelt fokhagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldségeket, és kevés vízzel, fedő alatt puhára főzzük.
belerakjuk a gulyáskrémet, paradicsompürét, a fűszereket, és felöntjük vízzel, felforraljuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre beletesszük a burgonyát amit előtte felkockáztunk és a gombocokat vizes kézzel formázva lassan beleengedjük. Készre főzzük szép lassan. Tejföllel kínáljuk,és megszórjuk friss petrezselyemmel.


Avokádós csirkesaláta kesudióval

Fogyjunk finom falatokkal! Gazdag salátát készíthetünk rövid idő alatt, ha előző nap megvásároljuk a hozzávalókat , és egészséges salátákat minden nap készíthetünk, ha beszerezzük hozzá az alapanyagokat.Új ötlet, hogy készítsünk egészséges laktató salátát!






Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
só,frissen őrölt bors
4 ek olaj
2 szál sárgarépa
20 dkg szívsaláta,vagy madársaláta
1 citrom leve
1-2 szál újhagyma
10 dkg kesudió sózott 
2 db érett avokádó
1-2 db lila hagyma

Az öntethez:


1 dl olivaolaj

fél dl balzsamecet
1 ek méz
4 ek mézesmustár
só,bors


Elkészítése:


A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk,borsozzuk, olajjal megkenjük,és grill serpenyőben megsütjük mindegyik oldalát.

A sárgarépát tisztítás után almareszelőn reszeljük le.
A salátákat szedjük leveleire,és mossuk meg,azután salátacentrifugán csavarjuk ki a vizet belőle.Az újhagymát felkarikázzuk, a lila hagymát szeletelés után szálaira szedjük,és keverjük össze a répával. Citromlével locsoljuk meg.A kesudiót vágjuk apróra késsel. Az avokádót vágjuk ketté a magját távolítsuk el,és húzzuk le a héját.Szeleteljük fel. Készítsük elő a salátás tálat amin szervírozzuk. A szívsalátákat rakjuk körbe,és az avokádó szeleteket rendezzük el formásan rajta.
Az öntet alapanyagait botmixerrel elkeverjük, sűrű emulziót kapunk, sózzuk, borsozzuk. A salátát meglocsoljuk az öntettel, ráhalmozzuk a felszeletelt csirkehúst a répás keveréket rátesszük,és a kesudióval megszórjuk. Jó étvágyat hozzá!

Baba ganoush - arab padlizsánkrém.


Ismerkedjünk meg a libanoni származású Baba Ganoush, padlizsán krémmel.Sokféle krémet ismerünk, és szeretünk,de ezt is ki kell próbálni,mert garantáltan nagy sikert arat.Nem csak vegáknak,hanem minden olyan embernek,aki szereti az egészséges ételeket. Van azonban valami, ami Amerikában már évek óta reneszánszát éli, nálunk viszont még csak a tradícionális arab éttermekben szolgálják fel.



Hozzávalók:


2 db padlizsán
5 dkg tahinipaszta (szezámpaszta)
2 gerezd  fokhagyma 
1 kk só
1 lime citrom leve
1 ek olivaolaj
kevés cayanne bors
petrezselyem 1 ek


Elkészítése:
A padlizsánokat alufóliával bélelt tepsire rakjuk,és a sütőben 200 fokon megsütjük.Hagyjuk kihűlni,majd távolítsuk el a héját. Aprítógépbe rakjuk darabolva, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és péppé turmixoljuk. Tálkába tesszük, és petreszelyemmel megszórjuk. Aki szereti fekete olajbogyóval is eheti,nagyon finom. Pitával,vagy bagettel kínáljuk.


Pudingos túrós tekercs

Régóta izgatta a fantáziámat ez a fincsi túrós pudingos édesség.Sikerült kihoznom a maxinumot magamból,mindennek dacára, hogy nem vagyok nagy kelttészta rajongó!A friss ropogós belül puha süteményt egy pohár tejjel,vagy kakaóval kávéval vacsira ajánlom.



Hozzávalók a tésztához:

 45 dkg liszt,
 2 dl langyos tej,
 6 dkg puha margarin,
 3 dkg élesztő, 
1 tojás,
 7 dkg porcukor, 
reszelt citromhéj
1 mk zöld kardamommag őrölt (elhagyható,de ettől lesz pikáns íze)

A töltelékhez :

 25 dkg túró, 
1 csomag tejszínes,vaníliás pudingpor,
8 dkg cukor,
 3 dl tej,
 1 csomag vaníliás cukor,
 5 dkg mazsola,
kevés rum,amibe előtte megáztatom
1  biocitrom reszelt héja

A lekenéshez : 

1 tojás

Elkészítés :

 Az élesztőt 1 dl tejjel, és egy kevés cukorral futassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a citromhéjat, és a puha margarint. A tésztát dolgozzuk össze, és meleg helyen letakarva hagyjuk kelni 1 órát.
Közben készítsük el a tölteléket.
A pudingport keverjük simára a cukrokkal, és egy kevés tejjel, majd hozzáadva a maradék tejet főzzük sűrűre. Keverjük hozzá a megmosott, és lecsepegtetett mazsolát, majd a szitán áttört túrót.
Mikor megkelt a tésztánk nyújtsuk ki fél cm vastagságúra, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel.
Előmelegített sütőben, szilikonnal bélelt sütőlapon süssük meg a 2 cm vastagságúra felvágott csigákat.
A tetejüket kenjük le felvert tojással.
170 hőfokon 15-20 perc alatt megsülnek. Ne helyezzük őket túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek. Porcukorral megszórva tálaljuk.Frissen a legfinomabb!

kb 18 db lesz belőle.