2015. július 14., kedd

Körtetorta.

Pitetorták változata kimeríthetetlen sokféle van,és én nagyon kedvelem ezeket a gyümölcsös finomságokat.Az egyik kedvencem a körtés pitetorta.









Hozzávalók:

28 dkg liszt
14 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
csipet só
A töltelékhez:

4 db finom körte
2 dl fehérbor
10 dkg cukor
gyömbérdarab
3 szem szegfűszeg
3 dkg vaj
1 citrom reszelt,vágott héja
őrölt fahéj,és gyömbér
1 db szikkadt kalács,vagy édes morzsa 4 evőkanál.




Elkészítése:

Félretesszük a 3 dkg vajat, a többit összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a citromhéjjal és csipet sóval.Hűtőben 1 órát pihentetjük.Félbevágjuk a körtéket ,és kiszedjük a magházukat,és egy lábasba tesszük a borral 2 dl vízzel, a citromhéjjal a szegfűszeggel, 10 dkg  cukorral és a vékonyra szeletelt gyömbérrel..15 percig főzzük,lecsöpögtetjük,és félretesszük hűlni.Felolvasztjuk a vajat a maradék cukorral egy csipet fahéjjal és a gyömbérrel. A tészta kétharmadát 1 cm vastagra nyújtjuk.24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába tesszük, rászórjuk az összetört kalácsot,vagy édes morzsát és ráhelyezzük a körtéket ,és meglocsoljuk  fűszeres vajjal.Kinyújtjuk a maradék tésztát , a torta tetejére tesszük ,lenyomkodjuk a széleit és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Rebarbarakrémes tekercs.

Még szezonja van a rebarbarának,bár sokat kell locsolni a kertben hogy sokat fejlődjön,mert nagy a szárazság.Nálunk alig esik eső,pedig a Duna mellett lakunk.Sajnos  a szárazság miatt kevés is van az idén belőle.Kisebb szárakat nevel a növény.Azért én kihasználom ezt a lehetőséget, hiszen nagyon egészséges,és hűsítő az aromája.


Hozzávalók:

4 tojás
3 ek liszt
4 ek cukor
1 ek mandulaliszt, (darált mandula)
1 csipet sütőpor
csipet só
1 kk őrölt vaníliamag
1/2 dl fehérbor,sherry

A krémhez:
25 dkg sajtkrém
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej

A rebarbara szószhoz:
3 szál rebarbara
2 ek barnacukor
1 ek vaníliaaroma
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 citrom héja,és 1/2 citrom leve.
1 tk étkezési keményítő

A rebarbarát tisztítás után 3 cm-es darabokra vágjuk,és a cukorral , kevés borrall feltesszük főzni.A citromlevet,és a citromhéjat is hozzáadjuk,majd az aromát, és lassan pároljuk, míg be nem sűrűsödik.1 tk étkezési kemányítőt kevés vízzel kikeverünk,majd a rebarbarához öntjük.Kevés ideig főzzük,majd tegyük félre hűlni.A piskótához a tojásokat a cukorral külön-külön felverjük habosra a cukor fele arányával,majd a szárazanyagokat hozzáadva papírral bélelt sütőlemezre kenjük vékonyan.180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.A papírt lehúzzuk a kész piskótáról, és lisztezett deszkára borítjuk.A papírral föltekerjük,és hagyjuk kihűlni.A pudingot az előírás szerint megfőzzük,és félig kihűtjük.A kihűlt pudingot a cukorral a krémsajttal,majd a rebarbarával összekeverjük,és megkenjük vele a piskótát. Feltekerjük,majd behűtjük, megszórjuk porcukorral tálalásnál,és szeleteljük.

Csokis-kávés tekercs


A piskóta, vagy csokoládés piskóta receptek száma hihetetlenül sokoldalú.Minden alkalmat megragadok,hogy más-más piskótás finomsággal lepjem meg magunkat.Nem vagyunk túlzottan sütievők, csak a kísérlet,és látvány kedvéért állok neki mindig,és persze a saját magunk örömére.





Hozzávalók:

4 tojás

8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 ek kakaópor
1/4 csomag sütőpor

A krémhez:


5 dkg vaj

25 dkg krémsajt
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliáscukor
2 csomag instant 3- az egyben kávépor
A tetejére 1 csomag csokicseppek.

Elkészítése:


Gépi habverővel a tojások fehérjét habbá verjük a fele cukorral, és csipet sóval, ezután a tojások sárgáját lazán belekeverjük, melyeket úgyszintén habosra keverünk a cukor másik felével.A száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, szitáljuk át, és a tojásos habba forgatjuk. Papírral bélelt sütőlapra öntjük,és elkenjük vékonyan a masszát.Vigyázzunk ne süssük túl,mert akkor törik.Először 180 fokon,majd 160 fokon süssük,és alsó-felső sütést alkalmazzunk. 20 perc alatt kész. Lisztezett deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és feltekerjük a piskótát, majd  félretesszük  hogy hűljön. A vaníliás cukrot a tojássárgájával elkeverjük, majd a puha vajat , és a cukrot is hozzákeverjük krémessé. A kávéport belevegyítjük, és a sajtkrémmel végleg sima krémmé dolgozzuk.A piskótalapot megkenjük,és feltekerjük. A külsejét is bevonjuk a krémmel, majd csokicseppekkel, vagy csokidarával díszítjük.


Vörös bársony- torta


Avagy, red velvet cake, egy klasszikus amerikai sütemény.Ezt a tortát nagyon sokféleképpen készítik el,és mindenféle formában.Nagyon régóta készülök rá, hogy süssek magunknak is, de céklaport sajnos nem kapni sehol.Így kénytelen voltam piros színezéket keverni a tésztába.Azt gondolom így is szépre sikerült.Íme a recept,melynek krémje nagyon finom citromos ízesítést kapott.





Hozzávalók:


4 tojás

8 dkg cukor
csipet só
10 dkg liszt
1 ek sötét kakaópor
1 ek piros színező
1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
25 dkg mascarpóne krémsajt
10 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
1 csomag expressz habfixáló
1 citrom leve
A tetejére 2 ek reszelt csokoládé.


Elkészítése:


A tojások fehérjét a fele cukorral, csipet sóval habbá verjük , a sárgáját is kikeverjük a másik fele cukorral habosra.A lisztet a kakaóport a sütőport elkeverjük,és beleszitáljuk a tojásos masszába óvatosan,majd a színezéket is hozzáadjuk.Szép sima masszává keverjük, míg bíborvörös tésztát kapunk.Egy 22 cm-es átmérőjű kerek tortaformát kikenünk vajjal,és megszórjuk liszttel és beletöltjük a piskótamasszát.Először 180 fokon sütjük alsó-felső sütésen elektromos sütőben, míg szépen megemelkedik, aztán visszavesszük a hőfokot 160 fokra.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy megsült-e a torta. Hagyjuk kihűlni,majd vágjuk 3 lappá. A krém hozzávalóit egy tálba összemérjük, kivéve a tejszínt,melyet külön habbá verjük a fixálóval, majd géppel közepes fokozaton a krémsajttal,és a cukorral krémesre habosítjuk.Reszelt citromhéjjal ízesítjük,és citrom levet csavarunk bele.Sima krémet kapunk,mellyel megkenjük a lapokat,  a tetejét, és az oldalát a tortának.Reszelt csokoládéval diszítjük a tetejét, behűtve szeletelve kínáljuk.