2014. november 24., hétfő

Szilvás bécsi túrótorta adagonként sütve.


Ma már idehaza is egyre több helyen lehet hozzájutni nem egyszerűen a hagyományos kékszilva több fajtájához, de a ringlók egyik legnemesebbikéhez, a köznyelvben csak japán szilvaként emlegetett kerek szemű, igen zamatos és méretes fajtához is. A tudományos nevén Prunus salicina Angeleno névre hallgató fajta Angelino szilvaként is ismert, és nagy előnye, hogy feszes héja, kemény húsa alkalmassá teszi nem egyszerűen arra, hogy az ember uzsonnára csomagoljon belőle, de arra

 is, hogy különféle desszertekbe komponálni.





A recept hozzávalói ( 4személyre)

25 dkg liszt1 késhegynyi sütőpor10 dkg porcukor10 dkg vaj1 db tojás1 evőkanál vaníliás cukor6 db 12 cm átmérőjű kivehető aljú piteformaA töltelékhez:20 dkg angelo-szilva15 dkg vaj15 dkg porcukor1 db citrom reszlelt héja4 db tojás50 dkg túró6 evőkanál étkezési keményítőzöld pisztácia, vagy mandulaforgács díszítésnek

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit csipet sóval gyorsan összegyúrjuk robotgéppel. Fóliába csomagolva 30 percig hűtőbe tesszük. A szilvát megmossuk, és leszárítjuk. A mag köré vágunk, és szeletekre szedjük. Legvégén marad a mag. Szép közepes nagyságú Angelo szilvát vegyünk hozzá, és persze érettet, mert csak az eléggé édes. Ha ez nincs, akkor a hagyományos is megfelel, természetesen. A sütőt 200 c fokra előmelegítjük. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk, és a citrom héját. A túróval és a keményítővel alaposan kikeverjük. A tésztát gyorsan 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformákat az oldalán is. Az aljukat villával megszurkáljuk. Beleöntjük a tölteléket, kirakjuk a szilvával, megszórjuk a pisztáciával, vagy mandulaforgáccsal, és a végén a barna cukrot a közepére, a szilvákra szórjuk. A sütőbe tesszük 180 fokon szép aranybarnára sütjük, 20 perc alatt. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarva még 10 percig sütjük. Ez inkább a nagyobb piteformában készült sütivel fordul elő, hiszen nem mindenkinek van kicsi formája. Ez a mennyiség két nagyobb 24 cm-es formához is elegendő.

Rahhátos kavart túrós.

Tanácsok, tippek
 A rahhát, egy gyümölcsízű porcukorba hempergetett zselé, amit Romániából hoztak nekem. Amúgy egy keleti csemege.
(Törökországban, Görögországban, Romániában, Horvátországban, Szerbiában, Belgiumban) lehet kapni.

 2013 karácsonyára készítettem el,és nagyon különleges és finom sütemény.Saját receptem,de nem vagyok azért nagyon elfogult vele,érdemes elkészíteni.

Hozzávalók:

35 dkg cukor
4 darab tojás
25 dkg margarin
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
45 dkg liszt
1 cs. Dr. Oetker Sütőpor
2 dl tej
Töltelék
50 dkg túró
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 db citrom reszelt héja
3 db rahhát zöldszínű (apró kockára vágva)
Tetejére
porcukor (ízlés szerint)




Elkészítés
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, és elsimítjuk egyenletesre, 25x35-ős méretű legyen. A tölteléket is összekeverjük, és a tésztára kanalazzuk. A másik felét is a tésztának, a túrótöltelékre simítjuk. 120 fokos sütőbe sütjük készre. Porcukorral megszórjuk.