2020. június 10., szerda

Csángó pecsenye



Csirke- vagy pulykamellet, érlelt hátszínt vagy bélszínt, illetve borjúcombot is készíthetünk így.Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd



Hozzávalók

4 fő
  1. 2 nagy sertésszűzpecsenye
  2. 1 kiskanál só
  3. 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  4. 4 evőkanál olaj a raguhoz:
  5. 15 dkg kolozsvári szalonna
  6. 1 nagyobb vöröshagyma
  7. 3 gerezd fokhagyma
  8. 22-25 dkg marinált paprika (ecetes pritaminpaprika)
  9. 9 evőkanál ketchup
  10. 6 evőkanál víz
  11. 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés

A húst megmossuk, leszárogatjuk, ducibb felén lévő fehér hártyáját lefejtjük. Ezután a szűzpecsenyéket kissé ferdén 6-6 szeletre vágjuk. Lapjára fordítva kissé kiveregetjük, megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük.

A raguhoz a szalonnát kb. 4 milliméter vastagon felszeleteljük, majd ugyanilyen vastagon kis csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.A szalonna zsírját lábasban, közepes lángon 3-4 perc alatt kiolvasztjuk, majd a hagymát szalmasárgára sütjük benne. A fokhagymával sütjük még fél percig, majd a lecsöpögtetett, kisujjnyi széles csíkokra vágott marinált paprikát is hozzáadjuk.A befűszerezett húst a megforrósított olajban, nagy lángon oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor a pecsenyét a raguval körülöntjük. Hagymás tört burgonya illik hozzá köretnek.Nekem főtt rizs volt a köretem.

Tiramisu csokival, pisztáciával


A Lidl-ben vásároltam eredeti olasz babapiskótát.nagyon tetszik a nagysága, így nem kell annyit pepecselni vele a Tiramisunál.Arról nem is beszélve mennyire finom omlósan puha.A mártogatásnál vigyázzunk,de inkább kanállal locsolni a szirupot.











Hozzávalók

 4 fő
  1. 1 csomag Savioardi piskóta 16 db-os,de 15 db kell
  2. 50 dkg mascarpone sajtkrém
  3. 3 dl presszó kávé
  4. 1 ek cukor
  5. 1 dl Limoncino /citromlikőr
  6. 1 csomag vaníliás cukor
  7. 1 citrom reszelt héja
  8. 15 dkg étcsokoládé
  9. 3 ek olaj
  10. 1 ek zöld sótlan pisztácia
  11. 3 db tojás
  12. 4 ek kristálycukor
  13. négyszögletes sütőforma

Elkészíteni:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral habosra,majd a reszelt citromhéjat hozzákeverjük.Ezután a mascarpónét szoba hőmérsékletűre hagyva keverjük össze a tojáshabbal.A tojásfehérjét habbá verjük,majd a krémhez adjuk,és óvatosan keverjük össze.A kávéhoz adjuk a citromlikőrt,és a cukrot,vaníliás cukrot,majd egy kanállal locsoljuk meg a sorba rakott piskótára.
Három szintet rakunk, és mindegyiket csak locsolgassuk.A piskóta nagyon puha,és elázik ha mártogatjuk. A krémet rétegenként elkenjük. 3x5 piskóta,a tetejére már csak az olvasztott csokoládét öntjük,és megszórjuk aprított zöld natúr pisztáciával.Hűtőbe dermesztjük,és 1 óra elteltével már vághatjuk is fel.
Nagyon finom,nagyon gyorsan elkészülő desszert.Saját ötlet,remélem tetszik!

Lúdvári pecsenye

Egy kerti partira érdemes elkészíteni! Mi hétvégén fogyasztottuk.Egy jó pohár alkohol mentes,vagy alkoholos sörrel öblítve, mindenkinek ajánlom.




Hozzávalók:

4 szelet egyenként 12-14 dkg-os csont nélküli sertéstarja
őrölt fekete bors
2 evőkanál finomliszt
1 közepes nagyságú paradicsom
8 dkg füstölt szalonna
8 dkg füstölt kolbász
1 nagyobb húsos tévépaprika
1 közepes nagyságú vöröshagyma
4 tojása hús és a rántotta sütéséhez
3-4 evőkanál sertészsír vagy 5-6 evőkanál olaja tálaláshoz:
sült karikázott burgonya (elhagyható) enélkül is laktató!
többféle savanyúság


Elkészítése:

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, széleit, inas részeit bevágjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd a lisztben megforgatva sütésig félrerakjuk. (A szeletek ne kerüljenek egymásra!)
A szalonnát félcentis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, vékonyan fölszeleteljük. A kicsumázott paprikát és a paradicsomot 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A tojásokat egy tálba ütjük, enyhén megsózzuk, villával fölverjük.
Egy serpenyőbe 1 evőkanálnyi zsírt vagy 2 evőkanál olajat teszünk, a szalonnát hozzáadjuk, és kevergetve a zsírját kisütjük. Ekkor a hagymát rárakjuk, kevergetve megfonnyasztjuk, majd következik a kolbász és a paprika. Együtt pirítjuk pár percig. A paradicsomot rárakjuk, egy kicsit együtt pirítjuk, azután ráöntjük a tojást. Kevergetve sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik.
Közben egy másik serpenyőben a többi zsírt (olajat) megforrósítjuk, és a lisztbe forgatott tarjaszeleteket oldalanként 2-3 perc alatt pirosasra sütjük rajta. Ezután tepsibe átrakjuk, és a sütőben fólia alatt sütjük még 15 percig.Következhet a tálalás: négy tál közepére karikákra vágott majd pirosasra sütött burgonyát halmozunk. Erre ráfektetjük a flekkent, a húsra pedig ráhalmozzuk a szalonnás, kolbászos, lecsós rántottát. Salátalevelekkel, és többféle lecsöpögtetett savanyúsággal körberakjuk.

Almás-joghurtos csirkesaláta

Nem szereti a csirkét? Ehhez a salátához más baromfit is használhat, mint például pulykát. Ha nem kedveli a pulyka- vagy a csirkehúst, esetleg vegetáriánus, akkor ezt az ízletes salátát sült tofuval is elkészítheti. Ínyenceknek a grillezett tofu ajánlott.




Hozzávalók

 4 fő
  1. Hozzávalók
  2. 500 g csirkemell
  3. 4 darab alma
  4. 500 g natúr joghurt
  5. 1 darab citrom (leve)
  6. 1 ek juharszirup,vagy méz
  7. 1 csipet tengeri só
  8. 1 kevés őrölt fekete bors
  9. 1 kevés mentalevél (ízlés szerint)
  10. 1 kanál olívaolaj
  11. 1 kevés szezámmag

Elkészítése:

Vágjuk a csirkét vékony csíkokra. Hevítsünk olívaolajat serpenyőben, süssük meg rajta a húst. Sózzuk, borsozzuk. Sütés után tegyük félre és hagyjuk kihűlni.Tisztítsuk meg az almát és vágjuk kis kockákra.Vágja finomra a mentát.
Egy tálban keverjük össze a csirkét a kockára vágott almával és az apróra vágott mentával. Ezután adjuk hozzá a joghurtot és locsoljunk rá citromlevet. Ízesítsük sóval, borssal, végül alaposan keverjük össze az egészet. Díszítsük szezámmaggal.Ez a csirkés gyümölcssaláta másnap is jóízű. Fogyasztás előtt azonban tartsuk hűvös helyen és jól keverjük össze.