2016. január 24., vasárnap

Jambalaya.


A jambalaja egy szuper kultuláris-kulináris mix, spanyol, francia, kreol eredetű rizsétel-egyike a legismertebb Louisianiai fogásoknak. Egyedi fűszerezéséről az Old bay Seasoning nevű fűszerkeverék gondoskodik.Az Old Bay Seasoning fűszerek és zöldfűszerek keveréke, amely az alábbiakat tartalmazza:  paprika, zellermag, babérlevél,  fekete és piros bors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom,só, gyömbér.Leginkább rákok, és húsok fűszerezéséhez használják.A déli államokban a legnépszerűbb.Nagyobb fűszerboltokban keressük, vagy egy mozsárban keverjünk házilag.






Hozzávalók:
  1-2 ek olaj
30 dkg csirkemell csíkozva
15 dkg kolbász felszeletelve
2-3 szelet bacon szalonna,felkockázva
2 fej lilahagyma,apróra összevágva
1/2 kaliforniai paprika,össszevágva
5 gerezd fokhagyma, zúzva
kb. 2-3 dl húsalaplé
20 dkg hosszúszemű rizs, félig előfőzve
1 ek fűszerkeverék  Old bay Seasoning
pár szál kakukkfű
ízlés szerint oregano
2 szál újhagyma diszítésként
1 tk fokhagymapor
1 ek barnacukor
1-1 csipet só, bors



Elkészítési idő 25 perc:

A bacont olajon jól megpirítjuk. tegyük félre.Ugyanebben a serpenyőben a sóval,borssal, fokhagymaporral beszórt csirkemellfilét közepes lángon, kevés olajon előpirítjuk. Adjuk hozzá a kolbászkarikákat, és azzal együtt süssük 5-7 percig, majd tegyük félre ezeket.
Ugyanezt a serpenyőt használjuk a továbbiakban is: pirítsuk meg a hagymát. majd tegyük hozzá a barnacukrot, a kaliforniai paprikát, a fűszerkeveréket és a zöldfűszereket és addig dinszteljük, amíg megfonnyadnak. 5-6 perc.
ha lepirul öntsük hozzá a húsalaplét.
Főzzük  össze az ízeket, majd adjuk hozzá a rizst. Keverjük meg, majd 3-4 percet főzzük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a jambalaya felszívja a folyadékot, és a rizs teljesen megpuhul.
Adjuk hozzá az előzőleg elkészített csirkét, bacont és kolbászt. ha kell, ízesítsük sóval, borssal. Ha kész, diszítésképpen keverjünk bele zöldhagymát.