2016. november 17., csütörtök

Huszárcsók.


A nevét nem tudni honnét kapta, de régi hagyománya lehet. Még nagymamám receptes könyvében találtam rá, de nagyon szeretjük,mert finom omlós, és a megpirult mandulától kellemes íze van. Másik nevén boszorkánypogácsa.



Hozzávalók:

2 db tojássárgája
2
10 dkg porcukor
3
15 dkg margarin
4
20 dkg liszt
5
1 csomag sütőpor
6
7
1 citrom reszelt héja
8
8 dkg mandulapehely
9
2-3 dl házi készítésű hígabb baracklekvár
10
A szóráshoz:
11
vaníliás porcukor















Elkészítés módja:
A lapmandulát kivéve a többi anyagot géppel összedolgozom, és behűtöm 1 napra. Másnap egyforma gombócokat formázok belőle, ami kb. dió nagyságú, vagy inkább nagyobb. A közepét ujjal benyomom, és a tojáshabba forgatom, utána pedig a mandulaforgácsba. Sütőpapírral bélelt sütőtepsibe rakom őket egymástól kellő távolságba. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, kihűtöm, és a mélyedéseket baracklekvárral megtöltöm. Porcukorral megszórva kínálom.

Rakott brokkoli.


Rendszeres látogatóim talán észrevehették, hogy nem csupán édességeket, de rengeteg ételreceptet is felrakok a blogomra. Nem kifejezetten törekszem arra, hogy csupán a sütiknek adjak hangsúlyt, hanem a gasztronómia területén szerzett értékes, és érdekes receptek gyűjteményét osztom meg. Tudom, hogy a magyar ember nagyon szereti a hasát. Főképpen azt tapasztalom, hogy nehezen szabadulnak a megszokott egyszerű ételek palettájától. A fiatal generáció, viszont odafigyel mit étkezik. Az életünket nagyban befolyásolja, nap mint nap mit tálalunk asztalunkra. Én már megengedhetem magunknak, hogy válogassak az üzletek polcain, vagy a  piacon, és kedvem szerint vegyem meg azokat a termékeket, amik ugyan nem pénztárca kímélők, de nem is rablók. Igyekezzünk változatos étrendet összeállítani a hét napjaiban is, hogy élvezzük az asztalnál eltöltött kis időt a családi hangulatot ebben a rohanó világban. Üljenek le együtt, és töltsenek el több emlékezetes pillanatot az asztalnál.Ennek örömére készítettem el ezt az ételt.
Nemcsak egészséges, de laktató is,
és egyben pénztárca kímélő!




Hozzávalók:

1 fej brokkoli, (50 dkg)
só,bors,olaj ízlés szerint
5 közepes burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg darált hús
3 dkg vaj
1 nagy pohár tejföl
3 db paradicsom
1 kis  csokor bazsalikom
pár szál oregáno
20 dkg reszelt félkemény sajt

Elkészítése:

A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, és félpuhára párolom.A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk, és karikára vágjuk.A hagymát eközben olajon megpároljuk, majd rátesszük a darált húst.Sóval, borssal ízesítjük.Egy sütőtepsit, vagy hasonló sütőtálat kikenünk vajjal,és megszórjuk kevés zsemlemorzsával.Beletesszük sorba a karikára vágott burgonyát,és megsózzuk.Erre kerülnek a brokkoli rózsák. Megöntözzük tejföllel, és megszórjuk a friss fűszerekkel.Ráhalmozzuk a húst, és betakarjuk a paradicsom karikákkal.Erre kerüljön még némi burgonya, és tejföl, majd a reszelt sajttal gazdagon megszórjuk.Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, míg aranybarnára nem sül a teteje.30 perc.

Királyréti sült kacsa birsalmás káposztával

Márton napi ételünk, nem libából, hanem kacsacombból készült. 
Tours-i Szent Márton ünnepnapjáhoznovember 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.


Hozzávalók:

6 db pecsenye kacsacomb
1 kanál só
1,5 dl tej
kevés őrölt bors

A körethez:
1 kg fejes káposzta
2 közepes birsalma
2 ek barna nádcukor
2 ek olaj
só, csipet fahéj,és őrölt kömény
1-2 ek balzsamecet

Szarvasgombás krokettet adunk mellé.
Elkészítése:

A kacsacombot besózzuk,állni hagyjuk, hogy jól átjárja a só. tepsibe rakosgatjuk, megborsozzuk, és fóliával letakarva sütjük.Félidőben leöntjük a zsírját, és leöntjük a tejjel. Zsírjára sütjük már fólia nélkül, és szép aranybarnára pirítjuk a bőrét. A káposztát vékonyra csíkozzuk, és besózzuk.Aztán kicsavarjuk a levétől, és a barna cukrot enyhén világosra karamellizáljuk, majd a káposztát rárakjuk. Jól keverjük össze, és fűszerezzük be.Néha kevergessük, nehogy lesüljön. A birset meghámozzuk, és előfőzzük kevés citromlével, és vízzel fűszerekkel. A kész káposztát savanyítjuk balzsamecettel. A félig puha birset a  káposztához adjuk, és így tálaljuk a sült kacsacomb mellé.Nagyon ízletes zamatos köretet kapunk.Jó étvágyat hozzá!

Indiai, paradicsomos-fűszeres csirke.

 Mautner Zsófi videóját látva, nagyon megtetszett ez az indiai étel, ami  az angoloknál 2012-ben a gasztronómia toplista  harmadik helyén állt. A nemzetközi behatású étel, már brit nemzeti ételnek számít a  gyarmati kapcsolatnak köszönhetően.
A raiták sós joghurttal elkevert reszelt vagy apróra vágott zöldségek, melyek enyhítik a csípős ételek erejét és kedvezően hatnak az emésztésre.


Hozzávalók:
1 kg csirkecomb
só, bors
2 dl natúr joghurt
1/2 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 kisdarab gyömbér tisztítva
1 tk kurkuma
1 tk fűszerpaprika
5 dkg vaj
4 egész szegfűszeg
2 db babér
1 kevés koriander
1 rúd fahéj
1 tk vágott  koriander levél
1 doboz konzerv paradicsom ( hámozott)
1 dl tejszín
1 fej vöröshagyma


Az indiai raitához:
1 db kígyóuborka  2 dl krémes joghurt
1 tk petrezselyem vágott
apróra vágott friss korianderzöld
só,
őrölt kömény
1 zöldhagyma (új),vagy snidling

Elkészítésük:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fűszereket: szegfűszeget, babérlevelet, egész koriandert, egész fahéjat, és illatosra pirítjuk. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított vöröshagymát. Ekkor hozzáadjuk a csirkét (a páccal együtt), és mindkét oldalán kissé megpirítjuk, beleöntjük a paradicsomkonzervet, valamint 1 dl vizet, és a paradicsomos mártásban kb. 30 perc alatt puhára pároljuk a csirkét, a végén hozzáadjuk a tejszínt.
A hűsítő uborkaraitához meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük az uborkát.  Kikeverjük a joghurtot   az aprított petrezselyemmel,korianderrel valamint egy csipet sóval, majd összekeverjük a reszelt uborkával. A csirkét főtt rizzsel, korianderrel megszórva tálaljuk. 

Rakott rétes.


A rakott rétes egy klasszikus étel újragondolása, bár már régebben is elkészítettem,és megjelent előző blogomban, és weboldalakon. Egy régi Gasztro magazinban fedeztem fel, amikor a tv-s sztárok készítettek valami finomat, és ezzel a recepttel nyert valamelyik. Azóta sehol nem találkoztam vele, csak a triplaízesítésű Balatonszepezdi rakott rétessel.




Hozzávalók

  • 1 csomag jó fajta réteslap (8 lapos)
  • 50 dkg túró
  • 1,5 kg alma
  • citromlé
  • 15 dkg barna nádcukor
  • kevés fahéj
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás

Kenéshez

  • 1 dl olaj,és tejföl

    Elkészítés

    A sütőtepsit kibélelem sütőpapírral.

    A tejfölt, és az olajat összekeverem, ez kell a kenéshez. Az almát meghámozom, lereszelem, és citromlével meglocsolom. A túrót kikeverem a porcukorral, a vaníliással, 1 tojással, meg a reszelt citrushéjjal. Ezután a barna cukrot a fahéjjal keverem össze. A réteslapot kibontom, és az első lapot a tepsibe teszem, majd megkenem ecsettel, a tejfölös olajos keverékkel, ráteszek, egy másik lapot, kenem, majd a harmadikat. Morzsával megszórom és rákenem a túrót, majd megint morzsázom, és lapot terítek, most kettőt. Az almát ráterítem és megszórom a fahéjas cukorral, majd a maradék 3 lapot, közben megkenem mindegyiket. A tetejét is jól megkenem, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Vaníliás porcukorral jól beszórom, ha már kihűlt, és négyzetekre vágom.