2016. május 18., szerda

Citromos napsugárszelet.


 Szükségtelen ehhez a süteményhez a tojássárgája. Nagyszerű módja annak, mire használjuk a maradék tojásfehérjénket ha netán sok van,mint nekem például,mert a mélyhűtőben is eláll több hónapon keresztül. Ez a citromos sütemény lett az utóbbi időben nagy kedvenc. Igazán kifinomult íze van kellemesen pikáns a citromaromától, és persze a friss citromtól. Érdemes jóminőségű Dr Oetkeres aromát használni hozzá ha lehetséges, mert akármilyen nem azt az ízt hozza ki belőle. Nem túl költséges édesség, és elvarázsolhatjuk vele családunkat, és vendégeinket!













Hozzávalók a tésztához:

5 tojásfehérje
10 dkg cukor
10 dkg tisztított őrölt mandula
egy lime citromleve, és héja
vagy
1 csomag Dr Oetker instant citromhéj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor

Krém:

25 dkg Rama vajasíz
4 dl tej
1 ek kristálycukor
1 csomag Dr Oetker fehércsokis ízű pudingpor
20 dkg porcukor
1 fiola Dr Oetker citromaroma

A tetejére:

4  dl habtejszín
1 tasak habfix
10 dkg kandírozott narancshéj (még jobb a sajátkészítésű)
3 dkg őrölt, vagy darabolt zöld Brontei pisztácia

Az elkészítés módja:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk egy robotgépppel, majd ha kissé felverődött a cukrot is hozzáadjuk és a  citromlét is. A lisztet, a mandulát, a citromhéját és a sütőport elvegyítjük, majd a habhoz adjuk.Ezt már egy külön tálban keverőlapáttal óvatosan elkeverjük. A tésztát csomagolópapírral bélelt sütőlapra öntjük, elkenjük egy kenőkéssel, és 170 fokon légkeverésesben 8 perc alatt készre  sütjük. Ha kihűlt a tészta lehúzzuk róla a papírt, és átfordítjuk a papírt, és alapot is egy tálcára helyezzük.

 Elkészítjük a krémet:
 : 3 dl tejet az 1 ek cukorral felmelegítünk, a maradék 1 dl tejet keverjük el a pudingporral. Mikor a tej felforrt, hozzáöntjük pudingot,és sűrűre főzzük,álandó keverés mellett, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.Közben kevergessük át, ne bőrösödjön be. A vajat a porcukorral habosra keverjük, citromaromával ízesítjük, majd a lehűtött krémet hozzákanalazzuk és kihabosítjuk. A kihűtött tésztára kenjük. A tejszínből habot verünk robottal a  habfixálóval, majd a krém tetejére egyenletesen elkenjük. Egy villa segítségével hullámokat húzunk a tetejére hogy díszesebb legyen. Csíkokra vágott kandírozott narancshéjjal felváltva egymás mellé, vagy ahogy tetszik
őrölt zöld pisztáciával diszítjük. Jól behűtjük,és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Zsidó tojás

Van valami huncutság ebben a tojásos krémben. Sokféle képpen készítik, de az igazit csakis kóser alapanyagból, és kizárólag libazsírral, és jobb helyeken sült libamájjal fogyasztják.
Én nem kóser tojásból, de jóféle házi alapanyagokból készítettem, és mondhatom nem kell ehhez semmi plusz anyag, hogy ízletes legyen, mert így finom ahogy van. Mediterrán kenyérkével ettem, mert csak ez volt a mélyhűtőben, de nagyon jól illett hozzá.A következő hozzávalókból készítettem el: 







Hozzávalók 3 személy részére:

5 nagyobb tojás
1 db nagyobb vöröshagyma
1 ek dijoni mustár, lehet magos is.
2 szál újhagyma zöldjével együtt
1 tk só
őrölt bors ízlés szerint
10 dkg libazsír
Ízlés szerint metélőhagyma

Elkészítése:

A tojásokat sós vízben 6 percig főztem, és utána 5 percig hagytam ebben a vízben állni.Hideg vízben még 5 percig hagytam hűlni. A héját eltávolítottam, majd egy tálban villával jól összetörtem. Sóztam, borsoztam, majd a vöröshagymát apró kockára vágtam, és az újhagymát felkarikáztam. Hozzákevertem a tojáshoz, és a mustárral ízesítve a libazsírral még jó krémesre kevertem. Hűtőbe tettem,és 1 óra múlva, de akár frissen is lehet már fogyasztani. Abba sem tudjuk hagyni,olyan finom.
Én a kertből  szedtem, és vágtam rá friss snidlinget. Még megszórom a kenyeremre kent tojáskrémet is vele. Isteni!