A mák és a kék áfonya szerintem egy kitűnő páros, és mellesleg nagyon finom is! Talán még nem olyan gyakori az áfonya kissé borsos ára miatt, de 12 dkg áfonya pont elég a töltelékbe, és az megfizethető. A fázisfotók csak némileg illusztrálják az elkészítési módot.Egyáltalán nem bonyolult!
Hozzávalók:
300 g süteményliszt extra (Nagymama lisztje)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ízlés szerint instant citromhéj (1 csomag)
ízlés szerint Fitt banános zabkása (1 csomag)
-
-
Elkészítési mód:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A liszthez hozzávegyítjük a sütőport és a sót. Beletesszük a vajat, elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egy könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk egy robotkar segítségével.Két részre osztjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük.Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, kb. 30x25 cm-re és belefektetjük az előkészített tepsibe. Villával megszurkáljuk.A darált mákot a tejjel, cukorral egy nyeles edényben felfőzzük a piskótamorzsával. Hozzáadjuk az instant citromhéjat, legvégül a száraz banános zabkását és a mosott lecsepegtetett áfonyát.Jól eldolgozzuk, majd a juharszirupot,és a vaníliaaromát is belekeverjük. Ha összeállt a töltelék, hagyjuk kihűlni.
A tésztára kenünk 3 ek sárgabaracklekvárt, majd ráhalmozzuk a mákos áfonyás tölteléket, amit szép egyenletesen elsimítunk rajta. A tojássárgáját elkeverjük ezzel megkenjük a tészta tetejét, majd egy villával több helyen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,180 C fokon.
Hagyjuk kissé hűlni, majd ezután szeleteljük, és ízlés szerint házi vaníliás porcukorral megszórva fogyaszthatjuk a süteményt.