2019. november 15., péntek

Tejszínes tárkonyos csirke


Annyira egyszerű az elkészítése, és mégis borzasztóan finom étel. Nem kell drága ételt készíteni hétköznapra, de akinek kevés ideje van, az hamar asztalra teheti, és élvezheti ezt a nagyszerű fogást főétel gyanánt. 










Hozzávalók

4 fő
  1. 40 dkg csirkemellfilé
  2. 2-3 kocka vaj
  3. 1 ek vágott friss tárkonylevél
  4. só, frissen őrölt bors
  5. 2,5 dl főzőtejszín
  6. 1 db vöröshagyma

Hozzávalók:
A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés zsiradékon egy serpenyőben lepirítjuk.A tárkonyt megmossuk leveleire szedjük, és felaprítjuk.A csirke mellfiléket felhevített vajon mindkét oldalán átsütjük készre.A hagymát rátesszük, és felöntjük a tejszínnel.Sózzuk, borsozzuk.A tárkonylevelet is beletesszük, és kiforraljuk.Tálalhatjuk is azonnal! Párolt rizs illik hozzá

Cukkini Lasagne



Olaszország jut eszünkbe a lasagnéről. Sok cukkinim termett a kertben idén, így gondoltam, készítek lasagnét belőle. Ki is próbáltam az újonnan beszerzett Zwilling kerámia tálamat. Kitűnő lett!








 Hozzávalók 
  1. 3-4 db salátacukkini
  2. 50 dkg darált marhahús
  3. 1 fej vöröshagyma
  4. 1 gerezd fokhagyma
  5. ízlés szerint só
  6. ízlés szerint őrölt bors
  7. 1 evőkanál fűszerpaprika
  8. A besamelhez
  9. 2 evőkanál vaj
  10. 4 dl tej
  11. 3 evőkanál liszt
  12. ízlés szerint só
  13. ízlés szerint szerecsendió reszelve
  14. 7 dl 20%-os tejföl
  15. 2 db tojássárgája
  16. 1 csokor friss bazsalikomlevél
  17. 20 dkg reszelt Mozzarella sajt
  18. 1 db hosszúkás sütőtál

Elkészítés

45 perc
  1. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon lepirítjuk. A darált húst hozzáadjuk, és jól eldolgozzuk miközben sül. Az ízesítőket beletesszük, a reszelt fokhagymát, őrölt borsot, fűszerpaprikát, sót.Készre sütjük, kevés víz hozzáadásával.
       
  2. A cukkiniket meghámozzuk, és szeletelővel vékonyan hosszúkásra szeleteljük. Kivajazzuk a sütőtálat, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a cukkini 3/4 részével kibéleljük körbe.
       
  3. A besamelhez a vajat a liszttel egy nyeles edényben feltesszük a tűzhelyre és összekeverjük, és amikor habosodik, akkor öntjük rá a tejet hidegen. Csomómentesre keverjük, sózzuk, majd a szerecsendióval ízesítve sűrűre főzzük.
       
  4. A cukkinikre bazsalikomleveleket szórunk, erre öntünk besamelt, majd a pörkölt 1/3 részét. Erre szintén cukkini, majd besamel, és pörkölt. A harmadik sort is így rakjuk, majd a végén a (tejfölös keverék kerül.) A tejfölt sóval, a két tojássárgájával jól kikeverjük, és ezzel vonjuk be a tetejét.
       
  5. Megszórjuk vastagon reszelt sajttal, és bazsalikomot is tehetünk rá, majd sütőbe toljuk. 160 C fokon sütjük készre. Akár a lasagnét szeleteljük és tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
       
    Cukkini lasagne recept lépés 5 foto

Fügés-túrós lepény


Ezt a süteményt gyorsan el lehet készíteni azért, ha fügeszezon van.







Hozzávalók:
  1. ízlés szerint 4x125 g leves tésztalap (készen kapható)
  2. 6 db füge
  3. 500 g tehéntúró
  4. 1 db tojás+
  5. 1 db tojássárgája
  6. 5 dkg kristálycukor
  7. 1 db citrom reszelt jéja
  8. 10 g vaníliás cukor
  9. 3 ek barna cukor
  10. Elkészítése:

 A mirelit leveles tésztalapokat felengedjük, majd egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a tésztalapokat.A tészta szélétől befelé másfél cm-re bevágjuk körbe félig a tésztát. A túrót az ízesítőkkel összekeverjük a tojást is beleértve, majd elosztjuk a 4 tésztalapon amelyek a vágáson belül legyenek. A fügéket tisztítás után szeletekre vágjuk és a túrótöltelékre helyezzük szépen elosztva, hogy mind a 4 lapot befedje.A barna cukorral megszórjuk a fügék tetejét, a tészta üresen maradt szélét tojássárgájával lekenjük. 200 C fokon előmelegített sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük.

Mákos-áfonyás béles

A mák és a kék áfonya szerintem egy kitűnő páros, és mellesleg nagyon finom is! Talán még nem olyan gyakori az áfonya kissé borsos ára miatt, de 12 dkg áfonya pont elég a töltelékbe, és az megfizethető. A fázisfotók csak némileg illusztrálják az elkészítési módot.Egyáltalán nem bonyolult!











Hozzávalók:

  1. 300 g süteményliszt extra (Nagymama lisztje)
  2. 9 g sütőpor
  3. 1 csipet só
  4. 150 g vaj
  5. 3 ek tejföl
  6. A töltelékhez
  7. 200 g mák (darált)
  8. 150 g cukor
  9. 2 ek juharszirup
  10. 200 ml tej
  11. 1 ek vanília aroma
  12. 50 g piskótamorzsa
  13. ízlés szerint instant citromhéj (1 csomag)
  14. ízlés szerint Fitt banános zabkása (1 csomag)
  15. 3 ek sárgabaracklekvár
  16. 12 dkg kék áfonya
  17. Elkészítési mód:
  18. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A liszthez hozzávegyítjük a sütőport és a sót. Beletesszük a vajat, elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egy könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk egy robotkar segítségével.Két részre osztjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük.Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, kb. 30x25 cm-re és belefektetjük az előkészített tepsibe. Villával megszurkáljuk.A darált mákot a tejjel, cukorral egy nyeles edényben felfőzzük a piskótamorzsával. Hozzáadjuk az instant citromhéjat, legvégül a száraz banános zabkását és a mosott lecsepegtetett áfonyát.Jól eldolgozzuk, majd a juharszirupot,és a vaníliaaromát is belekeverjük. Ha összeállt a töltelék, hagyjuk kihűlni.
 A tésztára kenünk 3 ek sárgabaracklekvárt, majd ráhalmozzuk a mákos áfonyás tölteléket, amit szép egyenletesen elsimítunk rajta. A tojássárgáját elkeverjük ezzel megkenjük a tészta tetejét, majd egy villával több helyen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,180 C fokon.
Hagyjuk kissé hűlni, majd ezután szeleteljük, és ízlés szerint házi vaníliás porcukorral megszórva fogyaszthatjuk a süteményt.