2020. január 12., vasárnap

Tejszínes zöldséges csirke


A tejszínes ragu igazi klasszikus, amit mindenki imád és persze mindenki tudja azt is, hogy rizzsel a legfinomabb.Én azonban már unom a rizsát, és szarvacska tésztával tálaltam. Vasárnapi ebédnek vagy gyors vacsinak is isteni finom, próbáljátok ki!







  1. Hozzávalók:
  2. 60 dkg csirkemellfilé
  3. 1 fej hagyma
  4. olaj
  5. 20 dkg zöldborsó
  6. 10 dkg karfiol
  7. 20 dkg vegyes Vega zöldségkeverék (Több minden van benne,gomba is)
  8. 1 evőkanál petrezselyemzöld vágott
  9. 50 dkg szarvacskatészta
  10. só, őrölt bors
  11. 2 dl főzőtejszín
  12. 2 ek liszt

Elkészítés:

50 perc
  1. Forró olajban lepirítjuk a hagymát, mehet rá a kockázott csirkemell, sózzuk, borsozzuk és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott répát, majd ha kicsit puhult, mehet a zöldborsó és a többi zöldségkeverék, petrezselyem is. Felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.Hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a tejszínt, és ha felforrt, a vízzel kikevert liszttel sűrítjük. Ha kész, a tetejére teszünk kevés vajat, így tálalásig nem bőrösödik. Kifőzött szarvacska tésztával tálaljuk.

Diós-mogyorós krémes


Az Interneten számos érdekes sütiket lehet felfedezni,így találtam rá erre a nagyon finom diós krémes desszertre.A nevét,és kicsit a sütit is átvariáltam, mivel kemény karamellcukros dolgokat mellőzzük. A fogainkat kímélnünk kell már a mi korunkban, nem mintha öreg lennék annyira, de már nem a fiatal korosztályt képviselem. Szóval a tetejét nem krantzos cukorral, henem őrölt pörkölt mogyoróval szórtam meg, és nagyon jót is tett a sütinek.Büszke is vagyok magamra hogy így összehoztam, pedig nem vagyok cukrász. Igaz dolgoztam 2-3 évet a szakmában, de ez azért más. Nos győződjön meg róla, aki elkészíti, de nem fog csalódni,annyira finom.









Hozzávalók:

8 db tojás közepes
8 ek  kristálycukor
8 dkg liszt
1 tasak sütőpor
10 dkg őrölt dió
23x30 cm -es sütőtepsi
zsírpapír

Karamellkrém:
20 dkg kristálycukor
2 dl tejszín 30 %-os
5 dkg vaj

Vaníliakrém:
20 dkg kristálycukor
1 ek vanília aroma
4 db tojássárgája
1 dl hideg tej
40 g liszt
3 dl tej
20 dkg vaj

Mályvacukor
3 tojás fehérje
10 dkg kristálycukor
csipet só
1 db citrom leve

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk,és a fehérjét 8 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Pici sót is tehetünk bele.A tojás sárgákat egyenként egy spatula segítségével körkőrösen hozzáadagoljuk a fehérje habhoz.A lisztet a sütőporral leszitáljuk,és a diót belekeverjük.A száraz anyag következik.Szintén a spatulával óvatosan keverjük a diós lisztet,hogy szép krémes tésztát kapjunk.
Egy 20x30-as tepsit kibélelünk zsírpapírral,és a masszát beleöntjük,majd eligazítjuk.180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.A karamellt elkészítjük úgy,hogy egy edénybe öntjük a cukrot,és hagyjuk karamellizálódni, majd amikor egyenletesen aranybarna, akkor öntjük bele a tejszínt,és simára sűrűsödni fog állandó keverés mellett.A vajat tesszük a végén hozzá.Elkeverjük,és ha elég sűrű,akkor hagyjuk kihűlni.A vanília krémhez a cukorral habosra keverjük a tojássárgákat,adjuk hozzá az aromát,pici sót.Öntsük hozzá az 1 dl tejet, míg a 3 dl tejet forraljuk fel,és azt is keverjük hozzá egy habverővel szép lassan,majd egy edényben forraljunk vizet, és vízgőz felett főzzük kevergetve jó sűrűre.Hagyjuk kihűlni,és akkor a puha vajjal habosítsuk fel egy robotgép segítségével.A kisült diós lapot én ketté vágtam,és így kentem meg a karamell krémmel.Erre kerül a vaníliakrém fele.Majd a piskótát ráhelyezzük a krémre, és bekenjük a maradék sárga krémmel.Tetejére elkészítjük a 4 tojás fehérjéből a mályvacukrot,amit kristálycukorral,és citromlével gőz felett sűrűre keverünk, hogy állaga fényes,és krémes legyen. Kicsit hagyjuk hűlni,és csak utána kenjük rá a tojáshabot a krém tetejére.Egyenletesen elkenjük, majd pirított őrölt mogyoróval gazdagon megszórjuk.Behűtjük, majd szeletekre vágjuk.