2017. április 24., hétfő

Sonkás chilisbab Bajor galuskával.


Vettem magamnak azt a kényelmet, hogy vásároljak bajor galuskát, mert nagyon szeretem és gyors ételt tudok varázsolni belőle.Gyors étel, és nagyon laktató is.A babot én találtam ki hozzá, így egy kicsit furcsának is tűnhet,de nagyon finom volt.


Hozzávalók:

1 csomag bajor galuska
2 doboz chilis fehérbabkonzerv
20 dkg kockázott baconszalonna szép sovány

Elkészítése:
A galuskákat forrásban lévő sós vízben megfőzzük 5 perc alatt. Leöblintjük, és vajat teszünk rá,melegen tarjuk.
A kockázott bacont serpenyőben előpirítjuk, majd a chilis babot ráöntjük, és felforraljuk. Nagyon egyszerű, és finom étel, már tálalhatjuk is a galuskával.

Ajváros kagylótészta rukkolával.


Friss saláta, ügyes szósz, érdekes tésztaféle. Ennél több nem is kell egy tál izgalmas ételhez. Az ajvártól a Balkánon érezhetjük magunkat akkor is, ha éppen nem nyaralunk.



Hozzávalók.

40 dkg kagylótészta olasz
só. frissen őrölt bors
1/2 dl olívaolaj
15 dkg füstölt jóminőségű sonka 1 cm-es kockára vágva
1 üveg 35 dkg -os ajvár csemege (aki csípőset szeret, akkor azt vegyen)
1 csomag rukkolasaláta

Elkészítése:

A tésztát enyhén sós lobogva forrt vízbe kifőzzük.
Serpenyőben a sonkakockákat olívaolajon megpirítjuk, és lehúzzuk a tűzröl. A tésztát ezután a sonkára tesszük, és összeforgatjuk. Hozzákeverjük az ajvárt, és várunk néhány percet, míg a langyos hűl a tészta. Sózzuk, borsozzuk. Rátesszük tálaláskor a rukkolát a tetejére, és azonnal fogyasztjuk.

Vasi pecsenye


Aki szereti a fokhagymás húsokat, az ezt az ételt imádni fogja. A hús mottója , a paprikás lisztbe forgatott húst mikor sütjük, akkor fonom réteg vonja be. A külön kisütött fokhagymaszeletek már csak a csúcs, amitől lesz az íze tökéletes.A A vasi pecsenye a fokhagymás pácolása miatt finoman fokhagymás ízű, a bundája pedig tökéletesen kiegészíti ezt az ízt.





Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj
1 kk fűszerpaprika
4 ek liszt
2 dl tej
8 gerezd fokhagyma
5-8 dkg vaj

Elkészítése:


A sertéshúst szeletekre vágom és kiklopfolom, majd a szeletek mindkét oldalát besózom. Kb. 2 dl  tejben 3 gerezd fokhagymát zúzok össze, belerakom a besózott hússzeleteket és egy jól záródó dobozban a hűtőben egy éjszakán át pácolom. Minél tovább pácolom a húst, annál finomabb lesz.
A hússzeleteket a pácolás végeztével lecsöpögtetem, lisztből és pirospaprikából panírt készítek. Ebbe forgatom a hússzeleteket, majd egy serpenyőben felhevítem a vajat, és ráteszem a húsokat. Mindkét oldalát átsütöm, majd amikor mindegyikkel megvagyok, akkor felöntöm kevés vízzel.Fedő alatt puhára sütöm.
A fokhagyma gerezdeket szeletelem, és külön kis serpenyőben vajon aranybarnára pirítom. A húsra rakosgatom tálaláskor, és petrezselymes rizzsel tálalom kedvenc savanyúságommal.

Tiramisu szelet



A Tiramisut mindenféle formában imádom. Olyan sokféle változatban készül, hogy már sorolni is nehéz lenne. Ezt a változatot egyik kedvenc Gasztro újságomban  találtam, és azonnal elkészítettem. Nem egészen az alapján, de a változtatás ugye nem árt neki. A piskóta vastagabb lett nem tökéletes, ugyanis soknak találom a tojás mennyiségét ekkora sütőlemezre.4 tojás bőven elég egy sütőlemezre, és kettévágjuk. Ha viszont nagyobb lemezünk van, vagy kettőt szeretnénk sütni, akkor vegyük ketté a piskóta masszáját, és kettőt süssünk belőle. Kövessük a recept adagjait.Úgy bizonyára több is lesz.







A piskóta
hozzávalói:

2,5  dkg sötét kakaópor + a díszítéshez
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 sütőpor
1 ek víz

A krémhez:


50 dkg mascarpone krémsajt

1 csomag amaretto pudingpor 
5 dl tej
5 dkg cukor
4 dl chéf habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag zselatin instant (A meleg pudinghoz keverhető)
az Aldiban kapható
6 lapnak megfelelő
1  evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor

A krémbe 20 dkg babapiskóta


Sziruphoz:

2 dl presso kávé
1 ek rum
1 tk mandulalikőr, vagy aroma

Elkészítése:


A szirup hozzávalóit összekeverjük melegen, és félretesszük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
A masszából kb. 30x40-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kettő darab lapot kenünk, 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük egyenként 8-10 perc alatt.
Miután kihűlt, lehúzzuk róla a papírt. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert amaretto pudinggal. Hozzákeverjük még melegen a zselatinport, és jól kikeverjük.
Kihűtjük, majd kihabosítjuk a mascarpónéval, hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a habfixálóval.
Az egyik piskótalapot magas peremű tepsibe tesszük, rákenjük a krém felét, majd rárétegezzük a kávés szirupba mártott babapiskóta felét.Utána a másik fele krémmel betakarjuk, és annyi krémet hagyjunk, amivel a tetejét megkenjük. Hűtőbe tesszük, és meghintjük a tetejét kakaóporral. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük kockára.