2017. december 13., szerda

Májgombócos vegyes zöldség leves



Hétköznapi ebédre feldobunk egy kis csirkemájból készült gombócos zöldséglevest. Nagyon tápláló, és finom étel. Ripsz-ropsz elkészül, ha van a hűtőben tartalékolt húsalaplé.Bár enélkül is finom, de azzal biztosan még ízletesebbé tehetjük az ételünket.


Hozzávalók 4 személyre:

  • A májgaluskához:
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 80 g csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb  tojás
  • 1/2 kk. szárított majoránna 
  • só, bors
  • Továbbá:
  • 150 g sárgarépa
  • 200 g cukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 szál fehérzöldség
  • 1 ek. olaj
  • 1,5 liter húsleves alaplé 
  • 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
Elkészítése:
  • A hagymát finomra reszeljük. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, vagyis lekaparjuk. Majd a morzsával és a petrezselyemlevelekkel  együtt összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük. 
    2. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát hosszúkás batonokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk. Beledobjuk (fagyos állapotban) a zöldborsót, további 10 percig főzzük, végül utánasózzuk, borsozzuk. 
    Vizes kézzel közepes szabályos gombócokat szaggatunk a májas masszából, 8-10 percig főzzük. Tetszés szerinti  zöld fűszerrel vidámít.


Twix szelet

Mifelénk leginkább Twix szelet néven ismert, de ez a süti eredetileg Skóciából származik. Tulajdonképpen egy tojás nélküli, édes omlós tészta (angolul shortbread), egy réteg tejkaramella, és egy réteg olvasztott csokoládé a tetejére öntve.Nagyon egyszerű, nagyon finom Twix házilag. Ráadásul ez a karamellás csokis kocka tulajdonképpen egy skót étel, ami főleg angol nyelvterületen közismert, és Caramel Shortbread Squares vagy Millionare Shortbread néven is ismert. 


Hozzávalók:  

  • A tésztához:

  • 150 g vaj
  • 150 g liszt
  • 50 g cukor
  • A karamell réteghez:

  • 115 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 2 evőkanál kukoricaszirup, juharszirup, melasz, másféle szirup vagy akár méz
  • 150 g (kb. 1 tubus) cukrozott sűrített tej
  • A csoki réteghez:

  • 200 g tejcsoki

  • Elkészítés módjai:
    1. Első lépésben készítsük el a süti alapját, ami egy tojás nélküli omlós tészta, angol szóval shortbread. Ehhez melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
    Egy tálban keverjük össze a 15 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, és 15dkg vajat. Ha a vaj hideg, vágjuk kockákra.Rakjuk a dagasztógépbe, és simára dagasztjuk.


    Nyújtsuk bele méretre a tésztát. Nem egyszerű, de gyakorlott háziasszonyoknak menni fog simán. Akinek nem, az nyomkodja nyugodtan bele, és igazgassa el.

    1. Helyezzünk legelőször egy sütőpapírt a sütőformába.


    1. Tegyük be a tésztát a sütőbe, és süssük 15 percig. Nem fog megbarnulni, és amikor kivesszük még képlékenynek tűnik – de ha kihűl jó lesz! 

    Második lépésként készítsük el a karamell réteget. Egy lábasba a 115 g vajat, 100 g barna cukrot, 150 g sűrített tejet, és 2 evőkanál szirupot. Lényegében mindegy, milyen akár méz is jó. Tűzhelyen állandó keverés mellett forraljuk fel.
    Amikor felforrt, főzzük még 5 percig, szintén állandóan kevergetve, amíg kicsit sötétebb lesz a karamell.
    Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük még tovább 3 percig.
    Hagyjuk kihűlni a tésztát és a karamellt is. A legjobb, ha szoba hőmérsékletűre lehűlnek – erre legalább egy órát számoljunk.
    A karamellát öntsük a tésztára, ami még mindig a sütőformában pihen. Egy spatula segítségével egyengessük el a karamell réteget. A csokoládét olvasszuk fel, adjunk hozzá kevés olajat.Vegyük a sütit elő a hidegről, öntsük rá a csokit, és egy kenőkéssel egyengessük el.Tegyük be a hűtőbe, és várjuk meg, amíg a csoki és a karamell teljesen megszilárdul. Erre legalább 2 órát számoljunk. Ha kihűlt a sütemény egy nagy, éles késsel szeleteljük fel.