Mifelénk leginkább Twix szelet néven ismert, de ez a süti eredetileg Skóciából származik. Tulajdonképpen egy tojás nélküli, édes omlós tészta (angolul shortbread), egy réteg tejkaramella, és egy réteg olvasztott csokoládé a tetejére öntve.Nagyon egyszerű, nagyon finom Twix házilag. Ráadásul ez a karamellás csokis kocka tulajdonképpen egy skót étel, ami főleg angol nyelvterületen közismert, és Caramel Shortbread Squares vagy Millionare Shortbread néven is ismert.
Hozzávalók:
A tésztához:
A karamell réteghez:
A csoki réteghez:
Elkészítés módjai:
- Első lépésben készítsük el a süti alapját, ami egy tojás nélküli omlós tészta, angol szóval shortbread. Ehhez melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy tálban keverjük össze a 15 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, és 15dkg vajat. Ha a vaj hideg, vágjuk kockákra.Rakjuk a dagasztógépbe, és simára dagasztjuk.
Nyújtsuk bele méretre a tésztát. Nem egyszerű, de gyakorlott háziasszonyoknak menni fog simán. Akinek nem, az nyomkodja nyugodtan bele, és igazgassa el.
- Helyezzünk legelőször egy sütőpapírt a sütőformába.
- Tegyük be a tésztát a sütőbe, és süssük 15 percig. Nem fog megbarnulni, és amikor kivesszük még képlékenynek tűnik – de ha kihűl jó lesz!
Második lépésként készítsük el a karamell réteget. Egy lábasba a 115 g vajat, 100 g barna cukrot, 150 g sűrített tejet, és 2 evőkanál szirupot. Lényegében mindegy, milyen akár méz is jó. Tűzhelyen állandó keverés mellett forraljuk fel.
Amikor felforrt, főzzük még 5 percig, szintén állandóan kevergetve, amíg kicsit sötétebb lesz a karamell.
Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük még tovább 3 percig.
Hagyjuk kihűlni a tésztát és a karamellt is. A legjobb, ha szoba hőmérsékletűre lehűlnek – erre legalább egy órát számoljunk.
A karamellát öntsük a tésztára, ami még mindig a sütőformában pihen. Egy spatula segítségével egyengessük el a karamell réteget. A csokoládét olvasszuk fel, adjunk hozzá kevés olajat.Vegyük a sütit elő a hidegről, öntsük rá a csokit, és egy kenőkéssel egyengessük el.Tegyük be a hűtőbe, és várjuk meg, amíg a csoki és a karamell teljesen megszilárdul. Erre legalább 2 órát számoljunk. Ha kihűlt a sütemény egy nagy, éles késsel szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése