2017. április 4., kedd

Csirkeaprólék leves vajgaluskával

A leggyakrabban készített leves nálunk csirkeaprólékból készül. Ennek oka, hogy olcsó, és hamar megfő, nem kell vele sokat bíbelődni. Ezenkívül ízletes is.Hétköznapi fogásnak tökéletes előétel, de akár ünnepi leves is lehetne!Akinek sikerül igazi házi csirkéből elkészíteni, annak szerencséje van, mert az az igazi, de nekünk jó a bolti is, ha nincs más. Knorr levesalappal dobtam fel, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom ízt ad az ételnek. Igaz az is hogy nem vagyok híve az ételízesítőknek,de ez a termék kivételt képez.






Hozzávalók:
2 csomag csirkeaprólék
2 szál sárgarépa
1 szál fehérzöldség
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
1 marék borsó
só,
pár szem bors
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
pár szem barna csiperke gomba
1 Knorr csirkealapíz

VAJGALUSKA:

Hozzávalók:
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg liszt

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük és negyedóráig pihenni hagyjuk. Majd a forró levesbe mártott kiskanállal, vagy galuskaszaggatóval kiszaggatjuk és 5 percig főzzük.

A leves készítése:

A csirkeaprólékot megmossuk, és a felesleges részeket eltávolítjuk az egyes részekről. Daraboljuk kisebb falatokra. nagyobb fazékban vizet teszünk, és a húsdarabokat beletesszük. Ha felforr, akkor leszedjük a fölét, és tetszés szerinti nagyságúra vágva a zöldségeket a leveshez adjuk, kivéve a borsót, azt féluton tegyük bele, nehogy szétfőjön. A petrezselymet szárával tegyük a levesbe, és a végén szedjük ki a levesből.Frissen vágottal pótoljuk tálaláskor. Ezután még a levest sózzuk, és a Knorr csirkealapot se felejtsük beletenni. Nagyon jó ízt ad a levesünknek. A kész levesből a fokhagymát és hagymát távolítsuk el. A galuskát külön is főzhetjük ki húsleves alapban, majd tálaljuk a leveshez.

Csirkemell pikáns szószban


Ritkán ugyan, de akad néha jó ötletem, és akkor készülnek az ehhez hasonló ételek. Számtalan variációja van a csirkemellből készült ételeknek, de mindíg van újabb, és újabb a tarsolyomban. Mivel ez a kedvenc húsfélénk, így egyértelmű, sokszor van ebédre.



Hozzávalók:

60 dkg csirkemellfilé

1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, bors, 1 kevés liszt
kevés pirosarany
1 evőkanál mézes magos mustár
2 dl húsalaplé
1 evőkanál burgonyapehely a sűrítéshez
6 dkg vaj
1 dl tejszín

Elkészítése:


A csirkehúst mosás után kissé besózom, majd csíkokra vágom.

A vajat serpenyőben felolvasztom, majd a fokhagymát ráreszelem, és a húsokat rádobom kevergetés közben. Jól megsütöm, majd liszttel megszórom. Ezután felöntöm a húsalaplével, és megborsozom, piros aranyat teszek hozzá. Puhára párolom. A magos mustárt belekeverem, és a burgonyapehellyel besűrítem úgy, hogy a tejszínnel jól elkeverem. Ezután már csak a húshoz adom. Ha nagyon sűrű lenne, akkor vízzel hígítsuk, de sózzunk utána. Nagyon finom hozzá a burgonya krokett.

Medvehagymás tojásos-szalonnás galuska.


A tojásos nokedli a tavasz egyik legegyszerűbb és legkedveltebb fogása. Ha egy kis medvehagyma is kerül a tésztába, akkor egyenesen a tavasz hírnöke.
A minap már másodszor vásároltam medvehagymát, és mivel tojásos nokedlit kívánt a család, azt gondoltam meglepem őket extra galuskával. Nálunk az egyszerű ételek is hangsúlyt kapnak az asztalnál, hátha felturbózzuk őket, akkor meg pláne! Örül a lekünk, ha  a férfi ember elé valami újdonságot tálalhatunk. Dicsekvés nélkül állítom, hogy nagy sikere volt!



Hozzávalók:

20 dkg liszt
3 db tojás

1,5 dl víz
1 púpozott evőkanál medvehagyma apróra vágva
12 dkg baconszalonna kockázott
kevés olaj

Elkészítés

A tojásokat felverjük, és hozzáadjuk vizet a lisztet, a sót és az apróra vágott medvehagymát majd összekeverjük.
Néhány percig pihentetjük, majd sós, lobogó vízbe szaggatjuk. 
4-5 percig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. 
A megfőtt galuskákat szűrőkanállal egy tálba szedjük, és egy kevés olajjal meglocsoljuk, így nem ragadnak össze. 
A megmaradt tojásokat is felverjük, és egy serpenyőben, forró olajon a nokedliket átpirítjuk, majd ráöntjük a felvert tojást, és addig sütjük, amíg a tojás meg nem köt. Ezután a készen kapott apró kockára vágott baconszalonnát is lepirítjuk egy serpenyőben, majd hozzákeverjük a nokedlihez. Ettől lesz tartalmas az ételünk, és nem olyan vegaféle. Friss salátát, vagy kedvenc savanyúságunkat kínáljuk mellé.

Fodros kel leves


Portugál, Spanyol, vagy inkább Olasz. Kitudja, már annyira Minestrone leves, csak másképpen. Kicsit innen, kicsit onnan van ellopva, végül egy olyan tartalmasan ízletes zöldséglevest kapunk, ami ilyenkor tavasszal aktuális lehet.



Hozzávalók:


1 nagy hagyma
25 dkg fodros kel levél
3 közepes burgonya
4 közepes sárgarépa
1 babkonzerv
1 tk só
1-2 levél bazsalikom
1 nagy gerezd fokhagyma
1 l csirkealaplé
2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj

Elkészítése:

Először is előkészítem az alapanyagokat: megtisztítom a zöldségeket, majd felvágom őket: a hagymát és fokhagymát apróra, a burgonyát kockákra, a sárgarépát vékony szeletekre. A kemény száruktól megfosztott fodros kel leveleket, amit ugyan készen kapható, de mégis tisztítani kell.
Ezután az aprított hagymát üvegesre párolom, majd a sárgarépát és a burgonyát is hozzáadva egy kis vízzel fedő alatt az egészet még 10 percig főzöm, és időnként kavargatom, nehogy odakapjon. Időközben megfonnyasztom kissé a fodros kelt: egy nagy serpenyőben kb. 2 dl vizet alá töltve fedő alatt 5-7 percet párolom, míg majdnem teljesen megpuhul. A többi zöldséget 10 perc főzés után feltöltöm a húslével, és további 15 percig főzöm, majd hozzáadom a fodrost kelt, a fokhagymát és a vörös babot, és az egészet még öt percig főzöm.Megszórom vágott bazsalikommal, és kevés őrölt borsot szórok bele. Recept szerint frissen reszelt parmezánnal/ pecorinóval ízesítve nagyon finom.


Cukkinitorta.


A legegyszerűbb étel is lehet finom. Ez a cukkinis torta nem csak fnom, de laktató is. A hétköznapi megszokott ételeinktől eltér ugyan, de az soha nem árt, és ne is bánjuk meg. Rafinált megoldásokat keressünk ha van időnk rá.





Hozzávalók a gyúrt tésztához:

22,5 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás
10 dkg puha vaj

A tetejére:
50 dkg zsenge saláta cukkini
25 dkg sovány sonkaszalonna
1 szál újhagyma zölddel együtt
1,5 dl tejszín
2 tojás

frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió
1 evőkanál vagdalt friss kakukkfű

Elkészítése:
1. A tésztához valókat a dagasztógép táljába töltöm, és a géppel begyúrom. Utána lisztezett táblán sima tésztát gyúrunk, és fóliába csavarva a további felhasználásig hűtőbe helyezzük.
2. A tetejéhez a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és felszeleteljük. Ízlés szerint felkockázzuk a a hagymát, szalonnát, és a cukkini szeletekkel együtt serpenyőbe 5 percig pároljuk, majd kissé kihűtkjük.
3. A tészta 2/3-át egy 24 cm-es tortaforma kikent lisztezett aljába kinyújtjuk. A fennmaradt tésztából hengert formázunk, és a tészta szélére fektetjük.Ujjunkkal nyomkodjuk a széléhez,kis hullámokat peremet kapunk. A tészta alját villával megszurkáljuk.
4. A tejszínt, tojást sót, borsot, szerecsendiót és kakukkfüvet a cukkini masszába keverjük és az elősütött tésztába töltjük. A z elősütés 180 fok 10 perc.A formát újra a sütőbe toljuk180 fokon 40 percig sütjük.
6. A cukkinitortát a formából kivesszük és azonnal tálaljuk.



Frankfurti koszorú matcha teával.


Egy kis húsvéti előzetes, és hogy ne a hagyományos krémmel legyen csak, megbolondítottam némi matchaporral a krémet a tetején.
Igazi frankfurti cukrászspecialitás a marcipánbólmandulából, rózsavízből és porcukorból összegyúrt és apró kúpokká formált, Bethmännchennek nevezett sütemény. A frankfurtiak szerint ez az ínyencség egy párizsi cukrász, Jean Jacques Gautenier konyhájából került ki, aki munkaadóját, Simon Moritz von Bethmann bankárt akarta elkápráztatni alkotásával. A hagyomány szerint tálaláskor egy tálra néggyel osztható darabszámú sütemény kerülhet, mivel Bethmann úrnak négy fia volt.A cukrászok keze alól kerül ki az ún. keménysütemény, a Haddekuche és a frankfurti koszorú néven ismert tortakülönlegesség.




 Hozzávalók:

10 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
3 db tojás
15 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 ek vanília aroma
1 citrom reszelt héja

A krémhez:

25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
1 mk matcha zöld teapor
pirított mogyoró aprítva az oldalára diszítésnek.
gyümölcszselé 10 dkg 

Elkészítése:


A tésztához a vajat keverőgéppel simára keverjük. A cukrot, a van. cukrot, az aromát, a sót hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima, egyenletes masszát kapunk. A tojásokat belekeverjük. A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport elvegyítjük, átszitáljuk, és apránként a középső fokozaton belekeverjük. A tésztát kikent, (22 cm átmérőjű) koszorúformába töltjük, és a formát a sütő rácsára helyezzük. Alsó-felső kb. 180 fok, légkeverés 160 fok. A koszorút 10 percig a formában pihentetjük, majd süteményrácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. Ramás krémhez a pudingporból, a cukorból és a tejből pudingot készítünk a tasakon lévő leírás szerint, fóliával lefedjük, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, és a pudingot evőkanalanként belekeverjük, (ügyeljünk arra, hogy se a puding, se a vaj ne legyen túl hideg, nehogy a massza megdermedjen). A koszorút vízszintesen kétszer elvágjuk. Az alsó és középső lapot a dzsemmel megkenjük. A vajas krém 1/3-át az alsó rétegre rákenjük, a középső karikával lefedjük, gyengén rányomjuk, és a fennmaradt krém felével bevonjuk. 2-3 evőkanál krémet a díszítéshez félreteszünk, ebbe keverjük az 1 kk matcha teaport, és közepes csillagcsővű nyomózsákba töltjük. A szóráshoz a  pörkölt mogyorót spaklival a koszorúra szórjuk, és a nyomózsákba tett krémmel díszítjük.


Frankfurti konyha



Frankfurti virsli pereccel

Frankfurti bonbon, a Bethmännchen

Frankfurti rombusz alakú mézeskalács, keménysütemény, a Haddekuche
Frankfurt nagyvárosként jelentős kulturális kisugárzással bír a konyhaművészetek terén is. A város környékének tradicionális termékeiből (mérsékelt égövi gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, disznó- és marhahús) készülnek a frankfurti asztalok legjellemzőbb fogásai.
Egyik jellemző húskészítmény a frankfurter, amelyet egy Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én. Kétféle húsból, marha és disznóhúsból egy masszát kevert össze. A kétféle darálthúsból készített masszához aztán sót, füszereket kevert és meghatározott mennyiségű vizet adott. Az így megalkotott krémes jellegű pasztát kézi töltövel juhbélbe töltötte, majd enyhén megfüstölte.[16] Ezután a Majna partjáról indult világhódító útjára a báránybélbe töltött, előzőleg megfőzött és pépesített húsrudacska, amelyet a magyar nyelv virsli (würstchen), amit Észak-Amerikában, de még Bécsben is, gyakran csak frankfurter néven ismer.[17] A helyi eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják és főzés helyett csak melegítést igényel. A Kárpát-medencében frankfurti leves néven ismert a szeletelt virslivel dúsított káposztaleves.

Sajtkrémes csokis pite.










Hozzávalók:
25 dkg finomliszt  Nagymama lisztje a legjobb
1/2 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
csipet só
1 tojás
2 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj
A tetejére 10 dkg étcsokoládé, és vágott mogyoró,vagy mandula, kesudió 
25 dkg mascarpone 
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 db natúr tömlős sajtkrém
2 evőkanál görög joghurt
3 db tojás 
Elkészítése:
A szárazanyagokat a dagasztótálba rakom, hozzáadom a vajat,  majd a tojást hozzáadva rugalmassá gyúrom a tésztát.Egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és a linzert kinyújtva beleillesztem.
A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd a mascarpónét, a joghurtot,és a tömlős sajtot hozzákeverem óvatosan simára.Vanília aromát teszek hozzá.Egy citrom reszelt héjával ízesítem még.A krémhez végül 1 evőkanál étkezési keményítőt adok, és ezt ráöntöm a kakaós linzerre. Szépen elegyengetem, és az olvasztott 10 dkg csokoládét rácsorgatjuk a krém tetejére eloszlatva.Megszórom vagdalt kesudióval.180 fokos sütőbe tolva először 10 percig sütöm, majd 160 fokon még 30 percig.


Paradicsomleves zöldségekkel.



Paradicsom leves, de nem akármilyen! A cukkini nagyon passzol bele, és a zellerrel jó párost alkotnak ebben a finoman elkészített paradicsomos lében. A hagymák csak a ráadás!







Hozzávalók:

2 db saláta cukkini
1 vastagabb darab  zeller
1 doboz sürített paradicsom
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
1 ek cukor
 só, bors frissen őrölve
2 ek olívaolaj
1-2 levél bazsalikom.

Elkészítése:
A hagymákat apróra vágjuk, és olíván megfuttatjuk őket. A fokhagymát utólag tesszük hozzá. A paradicsompürét  beleöntjük, és vízzel higítjuk. A cukorral ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, majd a csíkokra vágott zellert, és a felkarikázott cukkinit is a levesbe tesszük. Kevés bazsalikommal fűszerezzük, és puhára főzzük a zöldségeket benne.