2015. február 28., szombat

Garnélaleves-pirítva

A családunk kisebb tagja imádja a tengeri herkentyűket. Így neki készítek egy finom ráklevest, és persze megannyi más ázsiai levest is kipróbáltam már, azt hiszem sikerült meggyőznie arról milyen egészséges tápláló ételek.



Hozzávalók:

30 dkg főtt garnéla
1 sárgarépa
1 zellerszár
1 vékony szál póré
2 gerezd fokhagyma
1 chili paprika
5 dkg vaj
4 dl fehérbor
1 csipet sáfrány
3 dl zöldségalaplé
2,5 dl tejszín 

Elkészítése:
A garnélákat megtisztítjuk, fejüket letörjük, a páncéljukat lepattintjuk.A garnélafarkat félretesszük.A répát, a zellert, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk tisztítás után.A chilit kimagozzuk, összevágjuk.A vajat felhevítjük,rádobjuk a páncélokat, a fejeket, a fokhagymát, a pórét, répát, a zellert, és jól lepirítjuk. Felöntjük a bor felével, és ismét lepirítjuk.Ráöntjük a maradék bort, belekeverjük a chilit, a sáfrányt, és újra lepirítjuk. Ha ismét jól megpirult, felöntjük a zöldségalaplével ,és 15-20 percig főzzük.Beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és a levet botmixerrel péppé zúzzuk. Szitán átszűrjük, sóval, borssal ízesítjük, és újra felforraljuk. Belekeverjük a garnélákat, de előbb fokhagymás olajon átpirítjuk, és így tesszük a levesbe,2-3 percig főzzük még. 

Szűzpecsenye Colbert fantázia.







Hozzávalók:

1 db 40 dkg-os szűzpecsenye
20 dkg gombafinzerv
15 dkg sertésháló (receháló)
10 dkg füstölt bacon szalonna
4 db forrázott kelkáposztalevél
só,bors,2 ek olaj
majoranna
Gombafinzerv:
1 db vöröshagyma
15 dkg dkg csiperkegomba
1 ek vágott petrezselyem,
só,
bors
1 tojássárgája
1 ek zsemlemorzsa
2 ek vaj

Elkészítése:
A hártyáktól megtisztított szűzpecsenyét sózzuk,borsozzuk,a felhevített olajban körbesütjük.
A gombafinzervvel bevonjuk.Ezután körbetekerjük a baconszalonnákkal,majd beburkoljuk a forrázott kelkáposzta levelekkel.Majorannával,sóval, borssal fűszerezzük, és szorosan a sertéshálóba tekerjük.Előmelegített sütőben tepsibe téve 25-30 perc alatt pirosra sütjük kb 165 fok,majd 200-ra 4 percig pirítjuk.Köretnek szívsalátát,és vegyes rizst ( vad). adjunk.
A gombafinzerv készítése:
A finomra vágott vöröshagymát, az olvasztott vajon megpirítjuk.Hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt gombát.Sózzuk, borsozzuk, majd visszapirítjuk zsírjára.Kihűtjük.Konyhai késes gépbe tesszük,pürésítjük.Ezután a serpenyőbe visszatesszük,sercegésig pirítjuk, majd a tűzhelyről levéve hozzáadjuk a tojás sárgáját,és a vágott petrezselymet.Annyi zsemlemorzsával keverjük el,hogy képlékeny masszát kapjunk.

Svéd puncsrolád.

Hozzávalók

 A piskótához:
2 tojás
2 e.k. cukor
 3 e.k. liszt
 1 kk sütőpor

2 e.k. kakaó
3 e.k. cukor
1 e.k. rumaroma vagy rum
5 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
 1 k.k. vaníliapaszta
 25 dkg kakaóval dúsított,és megszínezett marcipánmassza
 10 dkg fehércsokoládé



Elkészítése:


Először is süssük meg a piskótát.
 2 tojást a cukorral verjük egy kézimixerrel fehéredésig. Amikor fényes és kemény lesz szitáljuk bele a lisztet egy kevés sütőport. Óvatosan keverjük el a masszában, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük készre.
 A kihűlt, pihentetett piskótát morzsoljuk bele egy tálba.Hagyjuk 1-2 napig szikkadni szobahőmérsékleten.Bár akinek van maradék piskótája elfekvőben a mélyhűtőbe,az erre a célra tökéletes!
 Töltelék:
 A vajat keverjük el a cukorral, rummal, vaníliával, reszelt narancshéjjal és a kakaóval. Amikor egynemű a keverék, adjuk hozzá a  piskótát.
A masszát tegyük hűtőbe, hogy könnyebben lehessen formázni.
 A marcipánt gyúrjuk át és  nyújtsuk vékonyra (2 folpack között).
 A lehűlt masszából sodorjunk, 15 cm-es hosszúságú,1,5 vastag rudakat, ezeket helyezzük a marcipánra és burkoljuk be vele.A két végét olvasztott csokiba mártjuk,és dermesztjük.

Kecskesajtos golyók salátaágyon.

Nagyon megtetszett az egyik gasztromagazinban megjelenő kecskesajtos finomság egy hidegtálon.Azt gondoltam,miért ne próbálnám meg elkészíteni sajátos módon ezt a nálunk ritkábban fogyasztott sajtfélét.Grantáltan isteni finom!Amióta megkóstoltuk,számos ételt készítettem belőle.Én a puhábbik krémes fajtát választom a President márkájút.Lehet hogy drága,de annál fenségesebb az íze.Íme az egyszerű receptje ,az ízes kecskesajtos golyónak.


Hozzávalók:

20 dkg puha kecskesajt
5 dkg sós pörkölt mogyoró
5 dkg natúr, őrölt pisztácia (esetleg sós)
vegyes olasz salátakeverék
1-2 db körteparadicsom

Elkészítése:

A kecskesajtból golyókat formázunk, és meghempergetjük a sós mogyoróban és a pisztáciába.

A salátát megmossuk, a vizet salátacentrifugában kicsavarjuk, hogy száraz legyen.Tálkára helyezzük őket szépen elrendezve, és rárakjuk felváltva a sajtgolyókat.
 A képen is látszik csak paradicsomot szeleteltem mellé.Behűtve tálaljuk.