2018. október 31., szerda

Sertéskaraj vadász módra






Hozzávalók:

Hozzávalók: 4 személyre

- 70 dkg  sertéskaraj csont nélküli
- 2 evőkanál vaj
őrölt bors
- 20 dkg barna csiperkegomba
1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg krémsajt
- 8 dkg Kolozsvári  szalonna
- só


Elkészítés:
A csíkokra vágott szalonnát zsiradék hozzáadása nélkül serpenyőben kiolvasztjuk. Félretesszük.A húst szeletekre vágjuk,  kiveregetjük, és a forró vajon nagyjából 5 perc alatt mindkét oldalán kicsit megpirítjuk, elősütjük. A serpenyőből kivesszük, és a visszamaradt zsiradékban a gombát átpirítjuk.Közben sóval,  őrölt borssal fűszerezzük. A szalonnát, a pirított gombát,  a finomra aprított fokhagymát, és sült hagymát  és a sajtot összekeverjük, majd a húsra simítjuk, fedővel letakarva puhára pároljuk.Közben kevergetjük.Kevés folyadékkal pótoljuk. Tricolor tésztával kínáltam.


Túrós krémes szelet


A nagyon egyszerűen elkészített tészta, és a finom felturbózott túrókrém teszi nagyon kínálóvá ezt a süteményt. Az aszalt gyümölcsökkel ízesített töltelék akár az ünnepi asztal dísze is lehet karácsonykor.Készüljünk hát rá, és hozzuk formába magunkat előre is, ne riasszon vissza az sem, hogy egy napot állnia kell a hűtőben, hogy a tésztája kellően megpuhuljon.



  








Hozzávalók:


25 dkg liszt (Extra sütemény liszt)Nagyi lisztje
10 dkg vaj
2 db tojás
10 dkg porcukor
1 kk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma

Töltelék:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg zsíros túró
1!2 csomag instant reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás, vagy orosz krém pudingpor 
3 dl tej+ 1 dl
5 dkg cukor
3 féle kandis gyümölcs,nálam cseresznye,ananász,vörös áfonya darabolva


Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük, majd 165 fokon sütünk 10-15 perc világosra

A tészta összetevőit robottal eldolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük fóliába tekerve, míg a töltelék elkészül.
A tejet a cukorral felforraljuk, majd a pudingport kevés tejjel elkeverve a forralt tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.Félretesszük kicsit hűlni, majd a vajat a porcukorral jól kihabosítjuk egy kézi robottal. A túrót a már langyosra hűlt pudingkrémhez keverjük, és a darabolt kandírozott gyümölcsöket is hozzáadjuk. Lehet bele keverni még instant citromhéjat, aki szereti, el nem rontja, sőt! pikánsabbá teszi.Végül a vajas krémmel jól kikeverjük a túrókrémet. Kicsit félretesszük hideg helyre.
A tésztát ketté mérjük majd egy keskeny szélű sütőlapra teszünk szilikon lapot, és a kinyújtott tésztát ráhelyezzük. Jól lisztezzünk a tészta alá, mert ragadhat. Megszurkáljuk villával, majd a sütőbe toljuk, és megsütjük. Így járunk el a másik lappal is. Kb 35 x 25- ös legyen a lapunk.
Kihűtjük a lapokat, majd a krémet rákenjük egyenletesen.Előtte le is vághatjuk a széleket, mert úgy szebb, és nem pazaroljuk el a tésztát,és apróra zúzva a krémbe bele is keverhetjük.Ezután ha egyenletesre elkentük, a másik lappal befedjük.Megszórjuk porcukorral, és letakarva a hűtőbe puhulásig tartjuk, ami pár óra. Ezután hosszúkásra szeleteljük, és szoba hőmérsékleten fogyasszuk. Jó pár napig dobozban tárolva eláll.Nagyon finom puha kellemes desszertsüti!