Az tudósok nem győzik hangsúlyozni,mennyire fontos szervezetünknek a máj fogyasztása. A marhamáj az egyik olyan belsőség, ami sokféle vitamin,és ásványi anyag hordozója.A szarvasmarha májat ritkán használjuk ételek készítésére. Amennyiben mégis, a fiatalabb állatok máját igyekezzünk választani. Ezt arról ismerjük meg, hogy a fiatalabb állaté világosabb. Főzésekor lehetőleg az erektől és rágós vezetékektől hártyától szabadítsuk meg.nagyon finom étel,cukorbetegek diétások,vérszegények,bátran fogyasszák!
- 5 dkg vaj
- Továbbá kell még:
- 3 dl víz
Elkészítés
A májat megtisztítjuk a hártyájától,és felesleges inaktól.Első lépésben fokhagymás tejben áztassuk 24 órát lefedve a hűtőben.Szép fiatal világos süldő marha májat vettem,és csodásan frisset!- Másnap kivesszük a tejből,és letörölgetjük egy konyhai papírtörlővel.A serpenyőben vajat hevítünk.A májunk két darabból áll.Egyben hagyva forgassuk meg lisztben,és süssük 4-4 percig mindkét oldalán.Közben locsolgassuk a vajjal.
- A vissza maradt zsiradékhoz öntjük a 3 dl vizet,és jól keverjük össze, majd a bort is hozzáöntjük.A mártásport keverjük csomómentesre,és a bort öntsük hozzá.Addig pároljuk,míg puha nem lesz. A májat ferde szeletekre vágjuk,és bevonjuk a mártással.Petrezselymes rizs illik hozzá.