2020. szeptember 30., szerda

Párolt marhamáj barna mártásban


Az tudósok nem győzik hangsúlyozni,mennyire fontos szervezetünknek a máj fogyasztása. A marhamáj az egyik olyan belsőség, ami sokféle vitamin,és ásványi anyag hordozója.A szarvasmarha májat ritkán használjuk ételek készítésére. Amennyiben mégis, a fiatalabb állatok máját igyekezzünk választani. Ezt arról ismerjük meg, hogy a fiatalabb állaté világosabb. Főzésekor lehetőleg az erektől és rágós vezetékektől hártyától szabadítsuk meg.nagyon finom étel,cukorbetegek diétások,vérszegények,bátran fogyasszák!











Hozzávalók:

  1. 50 dkg marhamáj
  2. 5 dkg liszt
  3. 5 dkg vaj
  4. A páchoz:
  5. 2 gerezd fokhagyma
    18/200
  6. 2 dl tej
  7. Továbbá kell még:
  8. 1 csomag barna mártás (készíthetjük magunk is, de nagyon macerás)
  9. 1 dl vörösbor
  10. 3 dl víz
  11. 1 kevés só
  12. Elkészítés

    A májat megtisztítjuk a hártyájától,és felesleges inaktól.Első lépésben fokhagymás tejben áztassuk 24 órát lefedve a hűtőben.Szép fiatal világos süldő marha májat vettem,és csodásan frisset!
  13. Másnap kivesszük a tejből,és letörölgetjük egy konyhai papírtörlővel.A serpenyőben vajat hevítünk.A májunk két darabból áll.Egyben hagyva forgassuk meg lisztben,és süssük 4-4 percig mindkét oldalán.Közben locsolgassuk a vajjal.
  14. A vissza maradt zsiradékhoz öntjük a 3 dl vizet,és jól keverjük össze, majd a bort is hozzáöntjük.A mártásport keverjük csomómentesre,és a bort öntsük hozzá.Addig pároljuk,míg puha nem lesz. A májat ferde szeletekre vágjuk,és bevonjuk a mártással.Petrezselymes rizs illik hozzá.