2018. december 10., hétfő

Sztracsatella torta

A csokis torták a legfinomabbak! Ez egy régebbi tortánk, amiből csak ennyi maradt, hogy le tudjam fotózni. A karácsonyi, vagy szülinapos torták repertoárjába igenis belefér!Nem egy émelygős torta, bátran fogyaszthatják azok is, akik nem annyira édesszájúak.



Hozzávalók:
Tészta:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál víz
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
Krém:
  • 1 tasak tejszín ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl  (habtejszín)
  • 5 dkg porcukor
  • ízlés szerint vanília aroma
  • 4 dkg zselatin
  • 0,5 dl víz
  • 5 dkg csokireszelék
Díszítés:
  • 3 dl (habtejszín)
  • 5 dkg porcukor
  • csokipasztillák
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat alaposan kihabosítjuk a cukorral, vízzel és a citrom reszelt héjával. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a keményítővel. A habhoz adjuk a sárgákat és a lisztet, majd óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne törjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, a masszát belesimítjuk és előmelegített sütőben megsütjük, majd teljesen kihűtjük. Még jobb, ha előző nap készítjük el. Kihűlés után 4 lapba vágjuk.
A krémhez a pudingot a tejben a cukorral. A zselatint feloldjuk a vízben, addig melegítjük, amíg elolvad, majd a mascarponéhoz keverjük. A habtejszínt felverjük (ha nem cukrozottat használunk, akkor hozzáadunk 5 dkg porcukrot), majd a mascarponéval, csokireszelékkel együtt a pudingba keverjük.
A kész krémmel megtöltjük a lapokat, majd a torta tetejét és oldalát is körbekenjük vele. Ízlés szerint díszítjük, majd hűtőbe tesszük pár órára.

Bejglitorta



Ezt a receptet elmentettem ide, mert elszeretném készíteni!
Hozzávalók a tésztához:


2 dkg élesztő,2,5 dl tej,2 kiskanál kristálycukor,50 dkg liszt,25 dkg margarin,15 dkg porcukor,3 tojássárgája,2 evőkanál rum,fél citrom reszelt héja,kevés só,+ a nyújtáshoz kevés liszt.

A töltelékhez:30-30 dkg darált dió és mák,15-15 dkg porcukor,8-8 dkg mazsola,fél-fél citrom reszelt héja,1-1 csomag vaníliás cukor,csipet fahéj,0,5 dl rum,1-1 dl tej,2-2 evőkanál lekvár,+ a tészta lekenéséhez 2 tojássárgája.


Elkészítése:


A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk,a kristálycukrot hozzáadjuk,10 percig pihentetjük,ezalatt felfut.A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,a porcukrot hozzáadjuk.Ezután a tejes élesztővel,a tojássárgájával,a rummal,citromhéjával,sóval jól összegyúrjuk,letakarva a hűtőbe tesszük pár órára pihenni.
A diótöltelékhez a diót összekeverjük a cukorral,citromhéjjal,a rumba áztatott mazsolával,vaníliával és a felforralt,lehűtött tejjel,1-2 evőkanál lekvárral.
A máktölteléket ugyanígy készítjük el.
Mindkét tölteléket takarjuk le,és jól lehűtjük. A tölteléket és a tésztát,akár előző nap is elkészíthetjük.
A tésztát 5 részre osztjuk,ebből 1 legyen nagyobb,ami majd a tortaforma aljára,és oldalára kerül.
A másik 4 lapot nyújtsuk 24-26 cm átmérőjű körre,attól függ mekkora a tortasütőnk.Három lapot villával szurkáljunk meg,előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt süssük meg külön-külön a lapokat. A legnagyobb tésztát nyújtsuk ki,tegyük a tortaformába úgy,hogy az oldalát is takarjuk be a tésztával.Erre tegyük rá a máktöltelék felét,tegyünk rá egy elősütött lapot,tegyük rá a diótöltelék felét,ismét egy elősütött lap,arra tegyük rá a maradék máktölteléket,utolsó elősütött lap,arra jön a maradék diótöltelék,majd fedjük be az utolsó,nem elősütött tésztakoronggal.A tésztaszéleket jól nyomkodjuk össze.
A tetejét tojássárgájával lekenjük,bő fél órát pihentetjük.Ezután újból megkenjük a tojássárgájával,ismét hagyjuk pihenni fél órát,megszurkáljuk villával,előmelegített sütőben 180 fokon kb 45-50 percig sütjük. Ha időközben túlságosan pirulna a teteje,takarjuk le fóliával.
Hagyjuk teljesen kihűlni,csak másnap szeleteljük!