2017. november 25., szombat

Diós-almás pite


Olyan sok dióm maradt még a tavalyi évről, hogy itt az ideje elfogyasztani. Próbálok elkészíteni valami egyszerűt, de ez nem mindig jön be, mert a diót nálunk nem kedvelik. Inkább mákosak, de azzal is baj van, mert mindenkinek van mumusa. Nos, én mindegyiket megeszem, nem félek tőle, de nem viszem túlzásba azért. A mákos kocka mintájára sütöttem meg, nagyon puha, finom szaftos süti, amivel érdemes kísérletezgetni.


HOZZÁVALÓK:

  • tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg reszelt alma 
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • porcukor a szóráshoz

  • ELKÉSZÍTÉse:
  •  A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra .
  • A sütőporral elkevert lisztet, a diót, az olajat, a reszelt citromhéjat, sót, fűszert és reszelt  almát  beledolgozzuk.A masszát zsírpapírral bélelt tepsibe (20×30 cm) öntjük. A tejfölt elkeverjük simára, és lazán beleforgatjuk a tésztába, majd simára igazítjuk. 180ºC-ra előmelegített sütőben 165 fokon tűpróbáig sütjük kb 25-30 percig.A süteményt kockákra vágva tálaljuk. Porcukorral megszórjuk.

Füstölt csülkös bableves


Egy újabb klasszikus leves, amitől a magyarok lázba jönnek a hallatára. Főleg  ha megérzik a füstölt hús illatát! Nem is csoda, mert valóban fenséges ez az étel, és mi is nagyon kedveljük. Ínycsiklandozó már főzés közben is csorog a nyála az embernek, hátha még egy finom pogácsát is sütünk házilag melléje. Én is ezt tettem. Kemencés pogi készült hozzá.




A kemencés pogi, ami már megtalálható a blogon.


Tanács:
Vegyünk egy jókora sertéscsülköt, ami jól van füstölve, és nem túl zsíros. Ez a leves rántás nélkül készül, és így sokkal lágyabb textúrájú finomabb levest kapunk. Nem kell, hogy a leves sűrű főzelékszerű legyen, mert már olyannal is találkoztam, azt pedig nem szeretnénk.

Hozzávalók:
1 db füstölt csülök 
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
10 db fekete bors egész
50 dkg konzerv kész fehérbab 
2 db sárgarépa 
2 db petrezselyemgyökér 
1 db zeller 
1 csokor zöldség zöldje 
1 szál zellerlevél
1 db nagyobb vöröshagyma
5 ek olaj
ízlés után só
1 evőkanál fűszerpaprika
1 ek sült kápia paprikakrém
CSIPETKÉHEZ:
1 db tojás
1 csipet só
liszt
ELKÉSZÍTÉS
A füstölt csülköt előző nap feltesszük főni egy nagy fazékban, és annyi vizet öntsünk rá, ami ellepi. 4 gerezd fokhagymát, és 2 babért tegyünk a vízbe, és 10 db fekete borsot..
A füstölt csülköt puhára főzzük szép lassan.ha elkészült, kihűtjük, majd leszedjük a húst a csontról, és kisebb darabokra vágjuk. Ha nem szeretjük a bőrét, akkor dobjuk ki, bár kár érte. Másnap készítem el, amikor az olajon az apróra vágott hagymát lepirítom, és megszórom fűszerpaprikával, és felöntöm a leszűrt zsírmentes füstölt levet a paprikás hagymára. Először csak a felét, majd később a többi levet is. A zöldségeket tetszőlegesen felvágjuk, és a levesbe tesszük.  Petrezselyemmel, és vágott zellerlevéllel színesítjük, majd kicsit megsózzuk. Ha a zöldségek félig elkészülnek, a konzerv babot hozzáöntjük, és a  paprikakrémmel szintén ízesítjük. A hús darabokat beletesszük, és így főzzük amíg teljesen el nem készül. A galuskát ekkor szaggatjuk bele, és pár perc alatt el is készül. Pogácsával kínáljuk.



Csirkeaprólék leves májgombóccal

Ezt a fajta csirkeaprólék levest fiatal koromban mindenféle segítség nélkül kezdtem el főzni. A ragu, és a húsleves között van valahol. Később jöttem rá, nem én találtam fel, csak éppen kreatív voltam, és ráhibáztam erre az ételre. Ma már nagyon sokféleképpen főzöm, hogy ne legyen olyan unalmas, és ízvilágában is többfélét hozzon az asztalunkra. Ez most itt, a nagyon egyszerű csirkeaprólék leves, amit akkor főzök, ha nagyon sok a dolgom, és sietnem kell.




Hozzávalók a leveshez:

2 db csirkeaprólék ( nyak, láb,hát,zuza, szív,szárnyak)
3 ek olaj
2 szál sárgarépa
1 szál fehérzöldség
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 db vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
1-2 szál szárzeller
1 kisebb karalábé
1 tk szójaszósz

Elkészítése a levesnek:

Előkészítés: 

A húsokat hideg vízben megmosom, eltávolítom a nem kívánt részeket . Egy fazékba beleteszem az olajat. Az apróra vágott hagymát megpárolom, majd fűszerpaprikával megszínezem, és felöntöm húsalaplével, vagy vízzel, majd főzöm magas hőfokon. A zöldségeket megpucolom, és megmosom, ízlés szerint lehet darabolni.Mehetnek a levesbe. Jöhetnek a fűszerek, só és szójaszósz. Felteszem megint maximumra a hőfokot, amikor elkezd forrni akkor visszaveszem takarékra. Lassan takarék fokon 1-2 beállításon a kerámia főzőlapon  főzöm, illetve csak éppen pöszörögjön. ( Adán hívják a gyöngyöző levest így).Nekem tetszik. Ebben az állapotban eltölt 35 perccet, ezután a formázott májgombócokat belefőzöm. Petrezselyemmel megszórom 10 perc alatt elkészül, és lehet tálalni. 

A májgombóchoz:

  • 4 db érettebb csirkemáj
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  •  ízlés szerint bors


 Elkészítése a májgombócnak:

  • A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
  • A májakat lekaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a  zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket , petrezselymet vágunk még bele, sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan összedolgozzuk az egészet. Rövid ideig pihentetjük, majd nedves kézzel golyókat formázunk belőle.Így kerül a kevésbé forrásban lévő levesbe. levesbe.

Lyoni tarjaszelet


Egy klasszikusnak is nevezhető ételt készítettem, igaz tarjából, és nem sertés bordából.




Hozzávalók:
  • 0,8-1,0 kg sertés tarja szeletelve csont nélkül
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-6 fej vöröshagyma
  • 0,5 l tej
  • 1-2 ek mustár
  • 2 dl száraz fehérbor
  • liszt
  • só és bors
Elkészítése:


A húsokat még előző este kiklopfoljuk, majd fokhagymás tejbe áztatjuk - lehetőség szerint egy estére, vagy egy napra hűtőbe téve.

Másnap a hússzeleteket papírtörlővel szárazra töröljük, majd vékonyan mustárral bekenjük és lisztezzük mindegyiket. Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, majd a belisztezett hússzeleteket aranybarnára sütjük. Amint elkészülnek a húsok, a serpenyőben a visszamaradt szaftos zsiradékban egy kevés mustárt adunk, majd mindezt felöntjük fehérborral, és a húsokat fedő alatt puhára pároljuk.
Egy másik serpenyőben a lisztben megforgatott hagyma karikákat ropogós, aranybarnára sütjük, de arra törekedjünk, hogy egyszerre ne sok hagyma legyen az olajban, mert ellenkező esetben inkább főni fog, és nem sülni. 
A konyhában közben felkockázott burgonyákat megfőzzük, majd folyékony vajjal meglocsoljuk, és vágott  petrezselyemmel megszórjuk.
Tálaláskor a tányérba halmozunk egy adag petrezselymes burgonyát, majd érkezik egy vagy két szelet hús, majd egy halom ropogós, sült hagyma. kellő mennyiségű hagyma legyen, mert gyorsan elfogy annyira finom.

Téli puncstorta

Férjem születésnapjára sütöttem ezt a puncstortát. Tudom elég furcsa rózsaszín egy férfinek,  azért is kapta tőlem a téli puncstorta nevet, mert novemberben készült, és mert nagyon szereti.


 



 

Hozzávalók:

A piskótához:

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja


Töltelék:

4-5 evőkanál rum
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál málna, vagy ribizlilekvár
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
2 evőkanál pirított őrölt dió
1 ek porcukor
1 evőkanál apró csokis drazsé, vagy maradék bármilyen csoki feldarabolva
A tortából kiemelt  piskóta, és még 10 db babapiskóta

A mázhoz.
10 dkg cukorfondant
málna piros ételfesték.

Elkészítése:
Állítsuk össze, és süssük meg a tésztát egy 26 cm-es csatos tortaformába.
Miután kiemeltük a kihűlt piskótát, eltávolítjuk róla a papírt ha tettünk alája.Én jól kikenem, és lisztezem, mert olyan sütőm van, amibe nem ragad le a tészta.Ezután vízszintesen vágjuk le egy 2 cm-es vastag lapot, és kenjük meg azt a rummal elkevert lekvárral. A maradék tészta belsejét egy kanál, vagy kés segítségével vágjuk ki körben kb 1-2 cm vastag maradjon. A kikapart piskótát morzsoljuk el és keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával, majd a babapiskótákat kevés tejbe mártsuk meg, és úgy dolgozzuk bele a puncsalapba. A mazsolát előtte áztassuk meg vízbe, utána szűrjük le, és tegyük rumba 1 órára. Ezután használjuk fel a töltelékbe. Ha száraz lenne, akkor lekvárral lazítsunk rajta.Töltsük a tölteléket a kikapart piskóta belsejébe, kissé nyomkodjuk le, majd fedjük le a levágott tésztalappal.Tegyünk rá nehezéket, és hűtőbe tegyük 1-2 órára. A fondantot megszínezzük az ételfestékkel rózsaszínre, majd dolgozzuk egynemű masszává, és két fólia között nyújtsuk ki, és tegyük a torta tetejére, vonjuk be vele. Diszisük kedvünk szerint. Már tálalhatjuk is.

Pestoval töltött gnocci

Az egyik kedvencem, a pestóval töltött gnocci, paradicsomszósszal, és parmezánsajttal.

Ez egy kézműves termék Olaszországból, amit nagyon szeretek, mert gyorsan elkészül belőle egy finom és kedvemre való ebéd.




ÖSSZETEVŐK: Gnocchi: lásd burgonya gnocchi. Töltelék: bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag, grana padano, tej, burgonya pehely, só, stracchino sajt.Paradicsomszósz, és parmezán sajt Grana Padano

Húsgolyók paradicsomszószban tésztával és sajttal



Igazi házias fogás, ami tésztával és sajttal készül. Ilyen ez a sajttal töltött húsgolyó is a gazdag paradicsomszószban, tésztával és extra sajttal.



Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
20 dkg darált marhahús
1/2 teáskanál édeskömény
1/2 teáskanál chilipehely
2 tk oreganó
20 dkg mozzarella sajt kis darabokra vágva
2 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
4 gerezd fokhagyma összezúzva
1 doboz konzerv darabolt paradicsom
500 ml passata (passzírozott paradicsom)
50 ml vörösbor
3 babérlevél
2 tk cukor
40 dkg Torcelli, vagy más fajta tészta

Elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a kétféle darálthúst az édeskömény maggal, a chilipehellyel, 1 tk oregánóval, és sóval.Osszuk a masszát 15 részre, és és formáljunk mindegyikből kis golyót úgy hogy a közepébe tegyünk egy darabka mozzarella sajtot.10 percre tegyük a golyókat a hűtőbe.
2. Forrósítsunk fel 1 ek olajat egy lábasban, pároljuk puhára a hagymát egy csipetnyi sóval. Keverjük a hagymához a fokhagymát pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a paradicsom konzervet, és passzírozott paradicsomot.A bort, a babért, cukrot, és a maradék  oregánót. Sózzuk, és főzzük 20 percig.Közben a húsgolyókat rendezzük el egy alufóliával bélelt tepsin, és locsoljuk meg őket kevés olajjal, és süssük 10 percen át.
3. A tésztát főzzük meg bőséges mennyiségű sós  vízben, majd szűrjük le, és locsoljuk meg kevés olajjal.A tésztát keverjük a szószba a húsgolyók szaftjával együtt, és tegyük a sütőbe ha olyan az edényünk, ha nem tegyük át sütőben használhatóba. A húsgombócokat tegyük a tetejére, és közepes magas fokozaton süssük 5-10 percig.Szórjuk meg sajttal, és olvasszuk rá, vagy tálaláskor szórjuk meg reszelt mozzarella sajttal. Ki hogy szereti.