2015. március 5., csütörtök

Citromos linguine.



Ennek az ételnek az íze Dél-Olaszországba, egészen pontosan Campaniába repít minket, ahol roskadoznak a fák a citromterméstől és ahol egész évben süt a nap. Nagyon egyszerű, nagyon gyors és rendkívül ízletes!





Hozzávalók:
40 dkg olasz linguine tészta,1/2 citrom leve,1 db citrom héja,1.5 dl tejszín,tengeri só,őrölt fehér bors,2 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikomlevél,1 teáskanál vaj,frissen reszelt parmezán,2 teáskanál kapribogyó.
Elkészítés:
A tésztát felteszem főni. A fokhagymát zúzottan belekeverem, majd a vajon épphogy megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét. Sózom, borsozom, beledobom az alaposan átöblített kapribogyót, majd összeforralom. A bazsalikomleveleket összevagdalom,és beledobom, majd az egész szószt a leszűrt tésztára öntöm. Reszelt parmezánnal bőven megszórva már ehetjük is.

Cukkini golyók.

lyenkor télen is szükségünk van arra,hogy kényeztessük magunkat egy kis primőr zöldséggel.Így van ez a cukkinivel is.Néha jó árban lehet kapni,ezért ilyenkor is elkészítem kedvenc vega ételemet,mert nagyon kedveljük.Nyáron a kertből ,de most a Lidl-ből került  az asztalra.Nagyon ízletes,és a kecskasajttal most megbolondítottam.Párolt rizs,vagy saláta illik hozzá.




Hozzávalók:

2 db salátacukkini
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezánsajt
5 dkg kecskesajt
1 tojás
só,bors
1 tk petrezselyem frissen vágott
2 ek liszt
zsemlemorzsa
pár szem kapribogyó aprítva
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A cukkinit és a hagymát durvára reszeljük . Egy tálban elkeverjük a fűszerekkel, villával összenyomott kecskesajttal és belenyomjuk a fokhagymát is. Sót ne tegyünk bele, mert a sajttól sós lesz. Evőkanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, míg olyan állaga lesz, amiből golyókat tudunk formázni. Nem baj, ha puha, mert a zsemlemorzsába forgatva úgyis összeáll.Forró olajban ropogósra sütjük.

Maki sushi.



Hozzávalók:
4 db norilap
25 dkg sushirizs
wasabi paszta
1 ek cukor
2 ek rizsecet
1 dl víz

szójaszósz a driphez szeletelt gyömbér
chiliszósz
1 szál póréhagyma
1 db kigyóuborka
1 db pritaminpaprika
1 db avokádó
5 dkg füstölt lazacfilé
8 dkg füstölt főtt pisztrángfilé
1 db bambuszgyékény a tekeréshez.

Elkészítése:
A sushirizst főzzük forrásban lévő vízben 15 percig, vagy amedddig jól megfő.Előtte jól mossuk meg.A rizst szűrjük le. A vizet a rizsecettel,és cukorral,sóval tegyük fel a tűzhelyre,és főzzük sűrű sziruppá.Ha kihűlt öntözzük meg vele a rizst, és keverjük össze. Helyezzünk egy norilapot a fényes oldalával lefelé a kisimított bambuszgyékényre. Nedves kézzel tegyük a nori lapra a főtt sushi rizs kb 1/4-ét és egyengessük el a felületén azonos vastagságúra. A norilap felső részén egy kb 2 cm hosszú sávot hagyjunk szabadon. A rizs közepén alakítsunk ki egy kisebb hosszúkás mélyedést, és vékonyan kenjük be az ujjunkkal wasabi pasztával.megtöltjük vékony uborkacsíkokkal, füstölt lazaccal, vagy füstölt pisztránggal, avokádóval,vékony csíkokra vágott póréval,és paprikával.Kinek-kinek ízlése szerint.Ha lehet háromféle dolgot párosítsunk csak,hogy jól mutassanak a közepén, és ne legyen túl sok a töltelék.A bambuszgyékény elől kissé emeljük fel, és a sushit óvatosan tekerjük fel úgy, hogy a rizst teljesen fedje a norilap. A norilap szabad végét kicsit nedvesítsük be és tekerjük végig a sushit szorosan.A sushitekercset nyomjuk össze,majd egy éles késsel vágjuk 6 darabra.a többi norilappal is így járunk el.A drip készítése: A gyömbért hámozzuk le,és vágjuk vékony szeletekre és egy kis tálkába keverjünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű szójaszószt,majd egy másik tálkába chiliszószt,és rizsecetet, kevés mézet keverjünk össze .Ebbe mártogassuk a sushit.