2014. december 1., hétfő

Falafel.

story

Nagyon egészséges étel, de nem csak vegáknak. A receptet bátran ajánlom, mert azt olvastam, hogy konzervből nem lehet készíteni. Ez tévedés, mert lehet. Itt a bizonyíték. Igaz, hogy kötőanyag van benne, de pontosan ettől lesz jó. A Lidl-ben vásároltam a csicseriborsót, és tökéletes lett belőle a falatka fasírtgolyó.





Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó (üveges)
6 db újhagyma
2 szelet toast kenyér (héj nélkül)
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 kávéskanál kurkuma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál só
1 csipet bors
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 ek petrezselyem (frissen vágott)
1 ek koriander (frissen vágott)
1 késhegynyi chili
3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés módja.
Aprítógépben összedolgozzuk a leszűrt csicseriborsót a felaprított újhagymával, a kenyérbéllel.
Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a kurkumát, a fokhagymát, a római köményt és az evőkanál korianderlevelet és petrezselyemzöldet.
Teszünk bele sót és borsot. Ezt is összedolgozzuk a géppel. Ezután tálba szedjük, és morzsával is dolgozzuk el, hogy megfelelő állagú legyen a masszánk.
Kis golyót formázunk belőle nedves kézzel.
Forró olajban megsütjük néhány perc alatt, hogy mindkét oldalon jól átsüljön. Itatós papírra szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék, majd salátát vagy mártogatóst, párolt rizst kínálunk mellé azon forrón.

Parmezános húsos lepény.



Nigella Lawson receptjét készítettem el,egy olaszos húsos lepényt.Első látásra megtetszett ez az étel,mert egyszerű,gyors,és finom!Hétköznap is elkészíthetjük,hiszen annyira egyszerű az elkészítése,és ha odahaza minden megvan hozzá,mert nekem meg volt,akkor hajrá!


Hozzávalók 4 személy részére:

40 dkg darált marhahús
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 kávéskanál só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem (aprítva)
2 ek zsemlemorzsa
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 közepes db paradicsom
10 dkg mozzarella (1 db szarvasi mozzarella lében)

Elkészítése:
A húshoz hozzáadjuk a két tojást, petrezselymet, a parmezánt, sót, őrölt borsot, morzsát. A fokhagymát zúzzuk össze, és keverjük azt is bele. Jól dolgozzuk össze az egészet.
Egy 23 cm-es keskeny szélű, kerek sütőformát vajazzunk ki, és szórjuk meg morzsával.
A húsmasszát jól nyomkodjuk bele a formába.
A paradicsomokat szeleteljük fel, és a mozzarellát is. Felváltva kirakjuk a húslepény tetejét.
170 fokos sütőbe téve, légkeverés alsó sütéssel 20 perc alatt készre sütjük.