2015. szeptember 14., hétfő

Áfonyás croissan puding.

NAGYON KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ DESSZERTET KÉSZÍTETTEM A MINAP  OLCSÓN HOZZÁJUTOTTAM NÉMI FRISS KÉK ÁFONYÁHOZ, ÉS AZT GONDOLTAM ÖSSZEDOBOK EGY KIS FELFÚJTAT. A MÉLYHŰTŐBEN VOLT ELTÉVE 5 DB VAJAS CROISSANT ELŐVETTEM A SÜTŐFORMÁT, GYORSAN NEKILÁTTAM, HOGY VACSORÁRA ELKÉSZÜLJÖN. AKI SZERETI, AZ VANÍLIASODÓT IS KÍNÁLJON HOZZÁ. NEKEM ÍGY IS JÓ  VOLT.KIADÓS, ÉS FINOM.





Hozzávalók:

10 dkg kék áfonya

5 db vajas croissant
2 dl tejszín
2 dl tej
10 dkg cukor
1 kk vaj
4 db tojás
1 csomag valódi vaníliaszirup Dr Oetkeres
csipet só
kevés pirított mogyoró,vagy dió őrölve
porcukor a szóráshoz

Elkészítése:


A sütőformát 20 cm-eset kivajazom,és darált pirított mogyoróval megszórtam.A croissantokat felkarikázom,és a formát megtöltöm.Az áfonyákat megmosom,és rászórom a croissantokra elosztva mindenhova kerüljön belőle.A tejszínt a tejjel tojásokkal cukorral,sóval,és vanília sziruppal jól elkeverem egy habverővel,és ráöntöm a croissantokra. Előmelegített sütőbe teszem, és 180 fokon sütöm 25 percig, alsó- felső sütésen elektromos sütőben, amíg szépen meg nem pirul.Hűlés után porcukorral megszórva  szeletelve tálalom.



Kapros túrós lepény

Gyakran készítem el ezt a nagyon finom pitét. leginkább akkor ha friss kaprot tudok szerezni, vagy már terem a kertünkben.Télen is meglehet sütni, akkor a mélyhűtőből veszem elő a kaprot, mivel mindig teszek el tavasszal összevágva egy kis dobozban.




  • A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor (frissen vágott)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
  • A tálaláshoz:
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS:

    1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
    2. A töltelék hozzávalóit - a tojásfehérje kivételével - összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a túrókrémbe forgatjuk.
    3. A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben toljuk, majd légkeverékes sütőben 160 fokon 25 perc alatt megsütjük.
    4. Ha kihűlt, vékonyan megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.