2015. április 22., szerda

Epres tiramisu pohárban.




Hozzávalók:

10 dkg babapiskóta
10 dkg eper szeletekre vágva
15 dkg mascarpone
1 db tojássárgája
1 db tojásfehérje habnak felverve
1 ek porcukor
1 tk citromhéj instant
1 tk őrölt pisztácia,
1 tk őrölt pörkölt mogyoró

Az epervelőhöz:

6 db nagyobb eper
1 ek cukor
1 tk citromlé
1 csipet őrölt szegfűszeg


Elkészítése:

Az epreket egy edényben feltesszük a cukorral,és őrölt szegfűszeggel főni,hogy sűrű velőt kapjunk. A piskótákat törjük ketté,és mártogassuk a velőbe.3 poharat készítettem 3 személyre.A poharak aljába teszünk 4 db mártott fél piskótát,és a krémet a következőképpen készítsük el.A tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük ,majd a fehérjehabot hozzáadjuk, majd a citromhéjjal és a  mascarpónéval lazán összekeverjük. Ezzel a krémmel fedjük a pohárban a piskótát.Azután a darabolt eperszemekkel rakjuk meg,és a maradék epervelővel befedjük,majd a krém másik felével.Tetejét őrölt pisztáciával,és mogyoróval diszítjük.1 szál piskótával megtűzdelve  jól behűtve kínáljuk.

Rostéllyos fánk gofrisütőbe sütve

AZ EREDETI RECEPT SZERINT ELŐSZÖR A KONYHÁBAN KÍNÁLJUK KÖRBE, S AMI MARAD, AZ KERÜL AZ ASZTALRA.







HOZZÁVALÓK:

23 dkg vaj
6 tojás
3 dkg élesztő
1 dl tej
25 dkg finomliszt
10 dkg őrölt mandula
2 dkg őrölt natúr zöld pisztácia (opcionális)
olaj a sütéshez
méz a tálaláshoz.
A töltelékhez:
15 dkg áfonyadzsem (frissből főztem)kevés cukorral,és fűszerekkel.
25 dkg mascarpone krémsajt
2 ek vaníliás porcukor

ELKÉSZÍTÉSE:

A puha vajat tálban, először magában az egyenként hozzáadott tojásokkal keverjük habosra. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük, az előzőekhez adjuk a liszttel együtt. Kb 40 perc a kelesztése.Félidőben óvatosan az őrölt mandulát,és pisztáciát a masszába keverjük.Egy gofrisütőt bemelegítünk,és olajjal megkenjük.A masszából belemerítünk egy nagyobb kanállal, és pár perc alatt megsütjük.Az ostyasütőt kissé rá kell nyomni,hogy átsüljön rendesen a tészta.Igaz kissé ellapul,de így lesz megfelelő állagú. Az eredeti rostélyon sül, azért magasabb és innét az elnevezése.Akinek van ilyen,az nyáron a szabadban kipróbálhatja.Mivel a képen látható formában sült,én megtöltöttem 1-1-et áfonyás mascarpone krémmel.Porcukorral meghintve tálaltam.Aki szereti mézzel,vagy netán juharsziruppal,az használja ki,mert nagyon finom mindegyik változat.A mascarponét összekevertem a vaníliás porcukorral,és az áfonyából készült dzsemmel összekevertem.Ezzel töltöttem meg a fánkokat.A tetejére még gránátalma szirupot is csurgattam,hogy fokozzam az élvezeti szintjét.

Mákos krémes.

Úgy vagyok a krémesekkel, mint a gyerek a megunt  játékkal. Egyszer előveszi,és kész.Hát most megsütöttem, de  egy darabig félreteszem a krémeseket.A férjem pedig a krémes sütiket jobban szereti.Én meg azt gondolom,hogy mindenfélét kikell próbálni,és nem ragadok le egyfajta süteménynél.





Hozzávalók a gyúrt tésztához:

18 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
1/2 csomag sütőpor

A piskótához:

5 tojás
5 ek kanál cukor
15 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor

A krémhez:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej

A csokimázhoz:

9 dkg tej tortabevonó
3 ek olaj

Elkészítés módja:

A gyúrt tésztához a hozzávalókat géppel összedolgozzuk.
Két részre osztjuk.Kinyújtjuk mindegyiket egyforma lapra, és az egyiket 23x32 cm-es tepsibe téve  világosra sütjük,és félretesszük hűlni.A másik lapot másik  tepsibe helyezzük, alá lisztezünk.Szükségtelen kenni, feltéve ha bevonatos a tepsi  A szokásos módon piskótát  keverünk  a hozzávalókból , ezt a másik lapra kenjük. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 160-170 -en megsütjük.A krémhez a vajat kikeverjük a cukorral a pudingport a 3 dl tejjel elkeverjük,és pudingot főzünk belőle.Ha a vajas krém  és a puding egyforma hőmérsékletűre hűlt, összekeverjük. MIndíg a krémbe kell rakni kanalanként a pudingot,akkor szép egynemű lesz, és nem csapódik ki belőle semmi. Ez a krém kerül a már kisült és kihűtött tésztára.Szépen elkenjük, és rárakjuk a már kisütött legelső lapot. A csokimázat, amihez a gőz felett megolvasztott tej bevonó és 3 evőkanál olaj elegyét simára keverünk, a fedőlapra kenjük. A   sütemény tetejére fehércsokit is lehet olvasztani, így érdekesebb végeredményt kapunk.