2015. február 19., csütörtök

Bakonyi sertésborda



,,Minden étel, amely bakonyi névre hallgat"az - lehetőleg erdei gombával készített, tejfölös/tejszínes paprikást jelent. Ezzel az étellel nagy sikert arathatunk bármikor, feltéve, ha szeretik a gombát.


Hozzávalók:



6 szelet kicsontozott sertésborda
4 evőkanál olaj,
6 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 db  vöröshagyma
10 dkg erdei gomba vegyesen ( vargánya, trombita, fenyőtinóru)
10 dkg csiperke gomba
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma,bors
pirospaprika

őrölt kömény,
petrezselyemzöld pár szál


Elkészítése:

1. A sertésbordákat húsverővel kissé kiveregetjük , megsózzuk, a lisztbe mártott bordákat olajon világosra sütjük, lábasba rakjuk, a visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, egy kevés húsalaplével  felöntjük. 
2. Közben a megtisztított, megmosott gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot cikkekre vágjuk, és a hagymára rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt köménymagot. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük és a gombára öntjük, összekeverjük, a lábast lefedjük; félig megfőzzük, majd belerakjuk a félig sült bordákat, a lábast megrázogatjuk, újra befedve puhára pároljuk.
3. Közben a tejfölt és a tejszínt egy edényben egy kevés liszttel simára keverjük, a húsra öntjük, jól kiforraljuk. Köretnek galuskát adunk hozzá.