2020. november 14., szombat

Krémsajtos terrine gesztenyével



 Hozzávalók:

  • 500 g szelídgesztenye
  • 300 ml fehérbor
  • 200 ml almalé
  • 4 cl vilmoskörte brandy
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 12 db lapzselatin
  • 400 g krémsajt
  • 200 g crème fraîche
  • 200 ml tejszín
  • 1 db citrom
  • 2 cl baracklikőr
  • bors
  • szerecsendió
Elkészítése:
    1. Serpenyőben enyhén pirítsuk meg a megpucolt gesztenyét, majd öntsük hozzá a fehérbort és az almalevet, és hagyjuk párologni 30 percig. Hozzáadjuk a brandyt, a vajat és a mézet, alaposan elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. A keverékből 300 grammot pürésítsünk össze, a többit vágjuk apróra.
    2. A lapzselatint puhítsuk meg hideg vízben. Keverjük össze a krémsajtot a crème fraîche-sel és a tejszínnel, majd adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót és reszelt citromhéjat.
    3. Melegítsük fel a citromlével elkevert baracklikőrt, majd tegyük bele a kinyomkodott lapzselatint. Adjuk hozzá a krémsajt keverék harmadát, alaposan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a krém maradékát is. Végül keverjük hozzá a pürésített és felkockázott gesztenyét is, ha szükséges, ízesítsük még.
    4. Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt terrine formába, és hagyjuk hűlni egy éjszakára. Felszolgálás előtt fordítsuk ki a formából, és szeleteljük fel.
  • Szervírozzuk bazsalikommal és gránátalmával!