2017. február 5., vasárnap

Joghurtos csicseriborsó leves

Aki szereti a keleties ízvilágot, annak nem mutatok vele újat. Saját számíze szerint készítettem el, remélem más ízlését is elnyeri. A levesek nagyon fontos a magyar emberek életében. Emlékszem vissza a gyerekkoromra, oly szívesen, mert nagyanyám nagyon finom levesket főzött. Mindannyian szívesen fogysztunk leveseket a világ bármely országából legyen is az, mert tápláló, és frissítő hatású remek előétel. Télen melenget, nyáron hűsít.



Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál halványító zeller
  • 2 csipet 
  • 2 csipet bors 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál curry 
  • 250 g csicseriborsó (főtt)
  • 500 ml alaplé - zöldség
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld
  • 150 ml  görög joghurt
  • 1 csipet chilipehely

Elkészítése:
A sárgarépát , és a zellerszárat darabokra vágjuk, majd az olajon pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Beledobjuk az aprított fokhagymát is. Felöntjük 2 dl vízzel és teszünk bele egy kis sót,  chilipehelyt és borsot, meg a curryt. A konzerv csicseriborsó levét leöntjük, és tesszük a levesbe, majd az alaplével felöntjük. Petrezselyemmel megszórjuk, és főzzük lefedve. A joghurtot tálaláskor keverjük a leveshez.


Matcha teás linzervirágok fehércsokikrémmel.

Nem a szokványos lekváros linzer, csak formára. Szeretem változtatni az ízeket, és nagyon tetszenek a színek is. A fehércsoki igazán így adja meg a karakterét a sütikrémnek.A japán matcha teapor csak némileg mutatkozik meg halványzöld árnyalatban, de nem is szerettem volna sötétebb zöldet. Maradok a szolid árnyalatoknál, és az ízét sem rontottam el vele. Pont jó lett. Vannak ugyan mérgesebb zöld árnyalatú matcha linzerek, de most még merész nekem ez a vállalkozás. Talán a későbbiekben.




Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
só pici
1 citrom reszelt héja
1 ek tej
1 mk zöld matcha teapor
1 tk citromlé

Krém:

10 dkg fehércsoki
2 dl tejszín
10 dkg vaj
1/2 csomag vaníliapudingpor

Elkészítése:

A fehércsokit gőz felett felolvsztjuk, és a tejszínt hozzáöntjük, majd apránként a vajat is. Pudingot főzünk szokás szerint 2,5 dl tejjel 1 ek cukorral.Ha kihűlt a csokikrémhez keverjük , és hűtőbe tesszük rövid időre, majd kihabosítsuk géppel.
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 30 percre. Majd kinyújtjuk, és szaggatóval köröket, majd szirmokat szúrunk ki, és szilikonos papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket. lassan sütjük 160 fokon, nehogy megbarnuljanak. Bár sajnos elkerülhetetlen, hogy  elszineződik, de tökéletes sütője nem biztos hogy akad valakinek.
Ha kihűltek, akkor megtöltjük a krémmel, és a fehércsokiból ha maradt, akkor csorgassuk még át némelyiket, lássuk, hogy milyenek is lettek.Szerintem jók. Az íze pedig finom.

Marcipánnal töltött matcha teás linzer.




Hozzávalók:

30 dkg matcha teás linzertészta
40 dkg pisztáciamarcipán ( Lehet natúr marcipán is)
10 dkg fehércsokoládé
2 ek olaj

A tésztához:
 30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tk japán zöld matcha tepor
csipet só
1 tojássárgája

Elkészítése:

A linzer hozzávalóit egy robotgéppel összedolgozzuk, majd 30 percre, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni .A marcipánból két rudat formálunk, aminek az átmérője kb 2,5 cm. A tésztát kinyújtjuk, és csak akkorát használjunk fel a tésztából, amennyi szükséges. A maradékot használjuk el másra.  A tésztát nyújtsuk ki 1/2 cm vastagra, és beletekerjük a marcipán rudakat külön-külön. Két db hengert  kapunk. Vágjuk éles késsel ujjnyi vastagra, és igazítsuk ki kerek formára. Szilikonnal bélelt lemezre rakjuk, és 170 fokos sütőbe világosra sütjük, ami 14 perc. A fehércsokit gőz felett az olajjal megolvsztjuk, majd a kihűlt süteményt belemártjuk félig. Rusztikus kis formákat kapunk. Dermedésig tegyük hűtőbe. Azután már csak eteti magát, míg el nem fogy.

Birsalmaleves matcha teával


A birsalmát télen nagyon sokféleképpen használhatjuk fel, nem csak kompótot, hanem levest is készíthetünk belőle, ami nagyon egészséges! Miért ne próbálnám ki matcha teával kombinálva. A vanília és a citrus nagyon feldobja a matchát, ellensúlyozza erőteljes ízét, és illatát. Keveset szabad használni belőle, mert akkor nem lesz összhangba a többi ízanyaggal. Egyszerre két tálkával is megettem,nagyon ízlett. 



 Hozzávalók:

2 db nagyobb birskörte, vagy alma

3 ek cukor
1 liter víz
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 db biocitrom leve, és héja
5-6 db szegfűszeg
2,5 dl habtejszín
1/2 csomag vaníliás ízű pudingpor
1 db lime citrom reszelt héja
1 ek vanília kivonat
csipet himalájai só
1 mk  japán zöld matcha teapor

Elkészítése:


A birset meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.

A vízben feloldunk 3 evőkanál cukrot,sót és egy fazékban feltesszük a birset főni a következőkkel. Hozzáöntjük a citromlevet, és a lime citrom héját, meg a fűszereket. Félpuhára főzzük. A tejszínt kikeverjük a pudingporral, és a matcha teaporral, behabarjuk vele a levest úgy, hogy veszünk a léből ki egy merőkanállal, és kikeverjük a pudingos tejszínnel csomómentesre. Ezt a folyamatot hőkiegyenlítésnek nevezzük. A vanília kivonat ilyenkor kerüljön bele. Egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is. Bio citrom héjával díszítjük.