2017. március 2., csütörtök

Fehér és barna shimeji gomba.






A shimeji gomba vagy más néven bükkfa gomba (beech mushroom) a shiitake és az enoki után a harmadik legnépszerűbb gomba Japánban. Azért hívják bükkfa gombának, mert gyakran található elhalt bükkfán. Kelet-Ázsiában és Észak-Európában található meg a természetben.

Fehér tönkjük és fehér vagy barna kis kalapjuk van. A shimeji gomba nagyon egészséges is! Rengeteg B3-vitamint (niacin) tartalmaz, jó fehérje, rost és antioxidáns forrás is. Nem tartalmaz koleszterint, alacsony a kalóriatartalma és remek húspótló!

Keserű íze miatt nyersen nem fogyasztható, de főzés során a keserű íz eltűnik. Megfőzve roppanós, vajas-mogyorós az ízük és könnyen emészthető. Ne daraboljuk, egészben használjuk! Íze nagyon jól harmonizál a hirtelen sült húsokkal és a tenger gyümölcseivel, de remekül passzolnak a tésztafélékhez is!

Ázsiai levesekben kiváló!