2016. október 29., szombat

Mákos guba-felfújt fehércsokis cukkini sodóval



A mákos guba az egyik legkedveltebb adventi mákos édesség. Igaz, nem egy szép desszert, de egy kis trükkel akár még azzá is varázsolhatjuk. Készítsünk belőle felfújtat, amit ínycsiklandó fehér csokis cukkini sodóval kínáljuk. Nem tévedés cukkiniből készül, és senki nem is gondolta, hogy ez a kicsit dió ízű zöldség van benne elrejtve.Tuti bejön mindenkinek!










Hozzávalók 4 főre:
 4 db szikkadt kifli,
300 ml tej,
 fél vanília rúd kikapart belseje,
 2 evőkanál cukor, 
1 citrom reszelt héja, 
10 dkg darált mák, 3 tojás, 
csipet só, 
1 evőkanál kandírozott citrus,
7 dkg vaj.

A cukkinis sodóhoz:

15 dkg fehér csokoládé
1 db zsenge cukkini

200 ml tejszín
1 tk citromlé

Elkészítése:

A sodót készítsük el úgy, hogy a tejszínt egy kisebb edényben félig forraljuk fel, és tegyük hozzá a csokoládét, majd  melegítsük tovább kevergessük olvadásig. Vegyük le a tűzről sokáig ne forraljuk. A cukkinit hámozzuk meg, és vágjuk ketté,és vágjuk ki a magját hosszában.Kockázzuk fel, és cukrozzuk meg.Hagyjuk állni, majd pároljuk meg a mikróba addig, míg puha nem lesz.Ezután turmixoljuk pépessé, és keverjük a csokoládés krémhez. 1 teáskanál citromlével bolondítsuk meg az ízét, és egy csipet sóval.
A kifliket karikázzuk fel.
A tejet forraljuk fel a cukorral, és a vanília rúd kikapart belsejével, és a héjával. Majd hűtsük langyosra. Reszeljük bele a citrom héját.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat keverjük bele a langyos vaníliás tejbe, a fehérjét verjük kemény habbá a sóval.
A kifliket öntsük le a tejjel, és forgassuk át alaposan, hogy minden részük felszívja a nedvességet. Majd szórjuk rá a darált mákot is, és keverjük össze.
Legvégül forgassuk bele óvatosan a tojáshabot is.
A felfújt formákat vajazzuk ki, és cukorral hintsük meg.A vajat addig hevítsük, amíg barnulni nem kezd. Hűtsük le.
Töltsük meg a mákos-habos kiflivel a formákat, és locsoljuk meg a barna vajjal mindegyik tetejét. Tegyük a felfújt formákat egy mély tepsibe, és töltsünk bele annyi vizet, hogy a formák feléig érjen. Tegyük a sütő középső részébe, és 180 fokon süssük 25 percig. Ha kivettük a formákból, egy tálkára borítva tálaljuk hozzá a sodót. 

Habsipkás almás pitetorta



 Szerintem senkinek nem újdonság ez a sütemény, de mivel szeretek kisérletezni, így a linzerbe vörös áfonyát kevertem, amitől izgalmasabb lett ez a torta.



Hozzávalók a tésztához.

30 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tk sütőpor
1 tojás sárgája
1 tk tejföl
5 dkg vágott tőzegáfonya
csipet só

Töltelék:

1 kg alma
1 tk őrölt fahéj
1 csipet zöld  kardamom
1 kk szegfűszeg őrölve
3 ek barna nádcukor
1/2 citrom leve


A tetejére:

3 tojás fehérje
10 dkg cukor
1 tk citromlé

Elkészítése:

A tészta összetevőit egy robotgéppel összedolgozzuk, beleértve a tőzegáfonyát is, amit egy késes darabolóval apróra vágtunk.Fóliába csomagolva 1 órát a hűtőbe tartjuk. Az almát lereszeljük úgy, hogy a héját körbe levágjuk, és a csutkáig reszeljük körbe. Így időt takarítunk meg. Az alma levet ereszt, ezért csavarjuk ki, és a levét fogyasszuk el, mert nagyon sok vitamin van benne. Az almát a cukorral, és a fűszerekkel meg a citromlével keverjük össze. A 18 cm-es piteformát vajazzuk ki, és a tésztát nyújtsuk ki a formába illesztve. Böködjük meg, és süssük elő 5 percig 200 fokos sütőben.Hagyjuk kihűlni, majd az almás keveréket egyenletesen oszlassuk el a felületén. A tojásfehérjét a cukorral, és citromlével verjük kemény habbá, és töltsük egy  sima  csöves habzsákba. Pöttyözzük tele az almát, hogy a habsipkákkal jól mutassanak. Tegyük vissza a sütőbe 160 fokon süssük még 20 percet.

Baconba tekert csirkemáj.


Egyszerű, és nagyon gyorsan elkészíthető ebédre, vagy akár vacsorára. Párolt, sült zöldséget tálaljunk hozzá az egyszerűség , és az egészségünk kedvéért! Kovászos uborkát kínáltam melléje.






  • Hozzávalók:
  • 40 dkg csirkemáj
  • 20 dkg szeletelt baconszalonna
  • őrölt fekete bors
  • frissen szedett majoranna
Elkészítése:

  • A csirkemájat megtisztítjuk, szárazra töröljük, fűszerezzük, majd 2 szelet baconba tekerjük. A betekert májakat fóliával bélelt tepsibe tesszük, mellé rakosgatjuk a vegyes zöldségeket, ami mirelitből is lehet, majd előmelegített sütőben megsütjük.kb 15-20 perc 180 fokon.

Gombás-marhahúsos lasagne.



Hozzávalók:

16 db lasagne tészta
0,5 kg darált marhahús
5 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz olasz hámozott paradicsom konzerv
olaj
só,őrölt bors,
bazsalikom,
frissen vágott oregano

A besamel mártáshoz:

7 dl tej
10 dkg vaj
3-4 ek liszt,vagy amennyit felvesz a zsiradék.
só,
1 kevés fehér bors
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
30 dkg jófajta reszelt sajt,pl:Kunsági trappista

Elkészítése:
A vöröshagymát pici olajon üvegesre párolom,hozzáadom a fokhagymát és a darált sertéshúst,jól lepirítom.Hozzáteszem a gombát,majd a konzerv hámozott összevágott paradicsomot, felforralom a sót,borsot,a felaprított fűszernövényeket,majd fedő alatt készre főzöm.

A vajon habzásig hevítem a lisztet,felengedem annyi tejjel,hogy mártás sűrűségű szószt kapjak,sózom,borsozom,hozzáadom a reszelt szerecsendiót.Mindezt habverővel keverem egyfolytában.Így lesz csomómentes.

Egy sütőedényt amelyet kivajaztam,elkezdem rétegezni a hozzávalókat:alulra egy sor előfőzött tészta,erre egy réteg besamel,majd egy réteg ragu kerül,és reszelt sajt,így tovább,amíg elfogynak.Az utolsó réteg besamel lesz,megszóróm alaposan még reszelt sajttal,és mehet is előmelegített sütőbe.

Légkeveréses sütőben 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütjük.