2018. március 18., vasárnap

Olajban sült krumplis pogácsa

Édesanyám nagyon sokat sütött krumplis pogácsát.Mostanában én már nem nagyon. Talán azért, mert már meguntam, és a jóból is megárt a sok. Azok kedvére küldöm receptet akik elszeretnék készíteni.




Hozzávalók:

1 kg sárga burgonya nyersen (50 dkg főtt)
2 db tojássárgája
25 dkg liszt

1 tk sütőpor
3 dkg vaj
1 tk só
1 l olaj a sütéshez



Elkészítése:




A közepes nagyságú krumplit hámozás után enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Ezután tegyük a krumplinyomóba és nyomjuk át. Még melegen keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű sót, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (azért kell kihűteni, mert így a krumpli kevesebb lisztet vesz fel)

Amikor már teljesen kihűlt a krumpli, csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsünk bele  25 dkg lisztet, és üssük bele a tojássárgákat sót, és vajat meg a sütőport. Ezután kezdjük el összegyúrni, majd a többi lisztet apránként adjuk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Az összegyúrt tésztát ezután nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. (a leeső tésztarészeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Egy serpenyőbe öntsünk  olajat, majd forrósítsuk fel. Ezután helyezzük bele a pogácsákat, majd közepes lángon, mindkét oldalukat süssük szép pirosra. Végül szedjük ki, és tegyük papírtörlőre hogy a felesleges zsíradékot felszívja.



Barackos túrókrémes kocka


Kiwivel már láttam, és nagyon mutatós, de az unokám imádja a barackos-túrós édességeket.Az ő kedvére készült ez a nagyon finom mutatós desszert!






Hozzávalók
a piskótához:

3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag instant narancshéj fele

A krémhez, és a tetejére:

25 dkg túró
1 doboz 80 dkg őszibarack konzerv felezett
2,5 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás porcukor, vagy vaníliás cukor
1 narancs héja, vagy instant narancshéj
1 fiola vanília aroma
25 dkg mascarpone krémsajt
1  csomag habfixáló
1 csomag Express zselatin fix
1 csomag Express tortazselé
3 dl őszibaracklé avagy szirup

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
A lisztet a tojássárgájával felváltva keverjük körkőrösen bele a fehérje habba, a fele narancshéjjal együtt. Ezután kapunk egy kemény sima piskóta tésztát, amit egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe elkenünk.180 fokon megsütjük 15 perc alatt.Hagyjuk kihűlni. Eközben a túrót villával törjük össze, és keverjük hozzá a cukrot, és a vanília aromát, narancs héját, majd az aprított barackokat. Jól keverjük el. A tejszínből a cukorral a habfixálóval kemény habot verünk. A krémsajtot a hűtőből már előre vegyük ki, hogy szoba hőmérsékletű legyen, és úgy keverjük a túróhoz hozzá.A legvégén a tejszínhabot keverjük el benne.A piskótára kenjük rá a túrókrémet, és egyenletesen simítsuk el. A barackokat szeleteljük úgy, hogy két felet illesszünk össze, és tegyük egymás mellé a túrókrémen.Hűtőbe tesszük 1 órára. Ezután a zselatint a felmelegített baracksziruphoz keverjük, majd ha langyosra hűlt, akkor öntsük a barackok tetejére úgy, hogy befedje azokat.Mindezt úgy végezhetjük el, hogy a tepsibe tegyünk összehajtott alufóliát, és a süteményt körbe béleljük ki, és nem folyik el a zselatin.

Fokhagymás szűz szalonnás tricolor gnoccival


 
Hozzávalók:

60 dkg sertés szűz
3 gerezd fokhagyma
1 tk mézes mustár
só, bors
10 dkg vaj
2 dl víz

1 csomag tricolor gnocci

bazsalikomlevél kis csokor
10 dkg kockázott baconszalonna

 Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, majd a bacont a gnoccival együtt lassan pirítjuk egy serpenyőben, majd félretesszük. A maradék zsiradékban a sertés szüzet tisztítás után szeleteljük, és kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk.Kisütjük mindkét oldalán, és felöntjük vízzel. Mustárral, és zúzott fokhagymával ízesítjük, bazsalikommal megszórjuk és lefedve puhára sütjük. A levet addig pótoljuk, míg puha nem lesz a hús.Ezután tálalhatjuk is a gnoccis-szalonnás körettel.

Poharas Rákóczi túrós mogyorós grilázzsal

Rákóczi János 4 aranyérmet is  nyert szakács olimpiákon. A túrós süteménye az 1958 világkiállítás után lett ismert.Ez a könnyebbik poharas változat, mert nem szeretjük a habot annyira a tetején, de akinek az tetszik, akkor készítsen tojáshabot a tetejére és karamellizálja pisztollyal. Nekem ilyen sajnos nincs.





Hozzávalók és elkészítés:
Az omlós tészta hozzávalói kis adag:6 dkg liszt 3 dkg cukor, 3 dkg vaj, pici hideg víz
Omlós tészta maradékom volt, és ezeket összetörtem egy kis sodrófával.
Ezek kerülnek a pohár aljába.
Ezután a házi baracklekvárt hígítottam kevés 1 evőkanál folyékony zselatinnal, és ráöntöttem a tésztatörmelékre. A túrókrémet 20 dkg túróból, kevés 10 dkg  krémsajttal, és 1 dl tejszínhabbal  2 vaníliás cukorral összedolgozzuk, és barackkompótból apró kockákat vágunk, majd vegyítjük a túrókrémhez.A barack lekvárra halmozzuk a túrókrémet.
Eltértem a következővel:
A tisztított pirított mogyoróból, és karamellizált cukorból grillázst készítettem, amikor kihűlt összetörtem, és ezzel szórtam meg a tetejüket.Behűtjük egy kicsit, és már fogyaszthatjuk is.

Jojó fánk

Fiatal korom óta szeretem ezt a süteményt, és az Interneten is sokféle recept van. Az enyém eredeti. Én ezt szerettem meg, és nem is változtatnék rajta, csak a krémjén szoktam.Annyira puha omlós ez a piskóta, szinte elolvad az ember szájában.Nagyon finom délutáni teázáshoz, vendégváráshoz, de húsvét táján is nagyon kelendő!







Hozzávalók:

8 tojás sárgája
3 egész tojás
18 dkg liszt
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Kókuszkrém ami készen kapható kis üvegben ( én ezzel töltöttem)

Krém az eredeti: sárga krém és 15 dkg puha vaj

Az elkészítéshez:

500 mltej
3 dbtojás
150 gcukor
70 gliszt

Vaníliás cukor
Elkészítése:Készíthetjük liszt helyett azonos mennyiségű pudingporral vagy 50-50% pudingpor és liszt keverékével is.

A tojássárgáját kevés tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet (vagy pudingport), és csomómentesre elkeverjük. A többi tejet a cukor felével és a vanillincukorral felfőzzük. A tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot készítünk.Ha a tej felforrt, a péppel összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és habverővel állandó keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Levéve a tűzről, óvatosan belekeverjük a kemény tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.Ezután keverjük a puha vajat hozzá.
Elkészítése:
A tojássárgáját az egész tojásokkal a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgéppel.A kemény krémhez szitáljuk a lisztet,és lazán összekeverjük. Habzsákba szedjük, és korongokat nyomunk egy sütőlemezre borított szilikon lapra belőle, egymástól 8 cm távolságra.Közepes vagy annál enyhébb tűzön világosra sütjük. A sárga krémhez hozzáadjuk a margarint, robotgéppel habosra keverjük, majd a fánkocskákat kettesével megtöltjük a vajas krémmel. Végül olvasztott csokoládéval megcsorgatjuk a tetejüket.