2018. február 24., szombat

Zelleres burgonyakrémleves húsgombóccal

Rengeteg levesreceptem van, amiket gyűjtöttem a hosszú évek alatt, ez az egyik kedvencem mostanában, ami remek előétel, és mégis egyszerű, bárki eltudja készíteni. Hagyományos alapanyagokból!



Hozzávalók:

50 dkg burgonya
2 szelet zeller
1 szál zeller zöld
1/2 liter zöldségleves
1,5 dl tejszín

őrölt bors
1 evőkanál mustár

A húsgombóchoz:
50 dkg darált serttéshús
1 db tojás
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kiskanál paprikakrém

őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A zellert kevés só sós vízben megfőzzük. A burgonyát kockára vágjuk tisztítás után, és szintén megfőzzük annyi sós vízben amennyi éppen ellepje. A zellert lé nélkül a burgonyához adjuk, majd botmixerrel pürésítjük.

Ezután felöntjük a zöldséglevessel, és fűszerezzük sóval, borssal mustárral, majd a tejszínnel dúsítjuk.A zeller zöldet felaprítva tesszük a leveshez, pár percig főzzük még, de csak 1-2 percig,majd készen is van.

A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az aprított vagy reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát,és petrezselymet,paprikakrémet,őrölt borsot, sót.Jól összedolgozzuk.Sós vízben vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és kifőzzük.
Tálaláskor a gombócokra merjük a krémlevest.Aki szereti szórja meg zeller zölddel.

Gesztenyekocka


Tavaly vásároltam olasz gesztenyét a boltban, nagyon szépek voltak. Megfőztem, és lett belőle 60 dkg főtt áttört gesztenye. Dobozban a mélyhűtőbe tároltam, és várt arra mikor lesz belőle valami nyalánkság.Nagyon szeretem a saját készítésű pürét, ezért hát most megcsináltam, kiolvasztottam a mélyhűtött főtt gesztenyét, és ezt a finom sütit elkészítettem.





Hozzávalók:

A piskótához:

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
2 evőkanál sötét (Holland) kakaópor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg puha vaj

A feltét:
60 dkg gesztenyemassza  
1 csomag 49 grammos főznivaló 
vaníliás,vagy madártej ízű pudingpor

3 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
20 dkg vaj
1 teáskanál vanília aroma
6 dl tejszín
2 evőkanál porcukor,de ne púposan
2 csomag habfixáló
csokireszelék, vagy lehet kakaópor szitált a tetejére

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel könnyebb.
Az olvasztott, de nem meleg vajat belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük.A lisztet a sütőporral, és a kakaóporral összeforgatjuk, majd az egyharmadát a sárgájába szitáljuk.De még nem keverjük. A fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan körkőrös mozdulatokkal egy spatulával elkeverjük.A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletbe hozzáadjuk.
Egy sütőlapra 30x 30-as méretű papírt teszünk, és elkenjük rajta a tészta masszát.Előmelegített sütőbe tolva 15 perc alatt készre sütjük 175 fokon légkeverésesben.
A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük,hűlni hagyjuk.
A puha vajat a gesztenye masszával, majd a kihűlt pudinggal krémes masszává keverjük a robotgéppel.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele.
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a papírt, és egy tálcára helyezzük.
Erre egyenletesen rákenjük a gesztenye masszát.
A széleit le is vághatjuk egyenesre.
A hűtőbe tesszük dermedésig.Fél óra elteltével a habot úgy készítsük el, hogy ne keljen várni vele,és kenjük rá a gesztenyekrémre. Simítsuk el, legalább olyan vastagságúra, mint a gesztenyekrém.Megszórjuk csokireszelékkel, vagy lapocskákkal, esetleg kakaóport szitálunk rá.