2019. február 4., hétfő

Tejszínes rákleves üvegtésztával


Az ázsiai leveseket nagyon szeretjük. A minap készítettem el ezt a levest.Tartalékban volt a mélyhűtőbe egy csomag garnéla, és gondoltam meglepem vele magunkat.












Hozzávalók

4 fő
  1. 0,5 kg mirelit rákhús garnéla
     
  2. 2 ek kókuszolaj
     
  3. 1 szál újhagyma
     
  4. 1 gerezd fokhagyma
     
  5. 1 szál sárgarépa
     
  6. 2 liter víz
     
  7. 1 húsleves kocka
     
  8. 2 ek halszósz vagy osztriga szósz (hipermarketben kapható)
     
  9. 2,5 dl tejszín
     
  10. 1 kk őrölt zöld kardamom
     
  11. 1 kk szerecsendió
     
  12. 1 kk chilipaprika pehely
     
  13. 1 kk gyömbér
     
  14. 1 kk kurkuma
     

1/2 csomag (5 dkg) üvegtészta


Elkészítése:

Egy kevés olajon (most kókuszolajat használtam) üvegesre pároljuk a felkarikázott újhagymát és fokhagymát.

Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát és ha picikét megbarnult, akkor felöntjük a húsleves lével. Egy kis halszószt öntünk bele, majd befűszerezzük szerecsendióval, gyömbérrel, pici chilivel és kurkumával színezzük, kardamommal ízesítjük,majd hozzáadjuk a leveskockát.

20 percig főzzük,majd a forró levesbe tesszük a rákokat és felöntjük a tejszínnel. Lassan felforraljuk és ha megpuhult a rákhús, ami pár perc, akkor kész is.
Ízlés szerint ha egy kicsit távol-keleti jellegűbb levest szeretnénk, akkor egy kis csomag üvegtésztát is főzzünk bele.Szükség szerint még sót is tehetünk bele.

Natúr sertésszelet ázsiai zöldségekkel

Ez az egyszerű,és nagyszerű főétel,amelyet bárki elfogyaszthat anélkül,hogy félnie kellene a kalóriáktól. Az ázsiai zöldségek egészségesek,és nagyon jók az összetevői.Most sertéskarajjal tálaltam,és roppant egyszerű natúr szeletként.








Hozzávalók:

4 szelet sertéskaraj csont nélkül
só, frissen őrölt fekete bors
1 csomag mirelit ázsiai zöldségkeverék 45 dkg
2 -3 evőkanál folyékony ízesített főző margarin (flakonos)Lidl,Aldiban kapható

Elkészítése:
A karajszeleteket kiveregetjük,majd szárazra töröljük,sózzuk, borsozzuk. Hevített margarinon átsütjük 4 perc alatt mindkét oldalát.Ahhoz hogy puha legyen a hús,kevés víz hozzáadásával lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük, majd zsírjára sütjük. Ez a jobbféle húsnál szükségtelen, mert ha frissen fogyasszuk, akkor puha lesz így is, de a gyakorlatban nálam az vált be, hogy még párolni,majd lesütni kell a húst. Egy másik serpenyőben a zöldségeket a margarinon félpuhára pároljuk.Ha a hús is elkészült tálalhatjuk is!

Korhely bab leves füstölt csülökkel

Minden szilveszter más-más korhely levessel.Imádom a változatosan készült leveseket! A tavalyi levesünk ez volt.




Hozzávalók:

4 fő
  1. 1 db füstölt csánk
  2. 50 dkg savanyú káposzta
  3. 1 szál füstölt kolbász
  4. 1 fehér bab konzerv
  5. 2 szem babér
  6. 1 kk őrölt kömény
  7. 1 tk piros arany
  8. bors
  9. 2 dl tejföl
  10. 1 tk liszt
  11. kevés zsiradék
  12. 1 db vöröshagyma
  13. 1-2 ek fűszerpaprika

  14. Elkészítése:
    1. 1. 5 dl füstölt ízű főzőlé. A zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát.A csülköt előző nap megfőzzük babérlevél,fokhagyma,és 1 db hagyma kíséretében,majd a léből keveset félretéve,a többit leöntjük a csülökről,és kicsontozva tegyük a hűtőbe.
    2. 2. A füstölt immáron főtt csülköt nagyobb kockákra vágjuk,és félretesszük.A fűszerpaprikával megszórjuk a párolt hagymát,és felöntjük a füstölt lével,ami kb 5 dl. A fűszereket beletesszük, (babér,az őrölt bors,és kevés őrölt kömény,piros arany,)és végül a levétől kissé kicsavart káposztát.Én fehérboros káposztát használok,az nem olyan savanyú,ezért nem kell kicsavarni a levét.
    3. 3. A Hagyjuk a levest felforrni, majd közepes hőfokon főzzük lefedve 20 percig.Közben a füstölt kolbászt felkarikázzuk.A babkonzervet kinyitjuk,és leöntjük a levét. Amikor már félidőt főtt a káposzta,beletesszük a babot,és a kolbászt, majd a kockára vágott füstölt csánkot.Az egészet felöntjük annyi vízzel,hogy kellő levesadagunk legyen.Ha kell, ízesítsünk utána.15 percig főzzük, majd tálalhatjuk is tejföllel aki szereti.