2017. október 22., vasárnap

Fügés-diós pite


Süssünk elegáns pitéket.Ilyen ez a fügés is.






Hozzávalót:

A tésztához:
125 g vaj
100 g porcukor
1 csipet só
255 g liszt
1 citrom 
1 db citrom
2 db tojássárgája

A töltelékhez:
80 g vaj
125 g kristálycukor
140 g  dió
30 g liszt
1 db tojás
5 ml vaníliaaroma
6-8 db friss füge

Elkészítése:
90 perc

Az eredeti pekándióval készül, de dióból sok van, én ebből készítettem.
1. habosítsuk a felkockázott vajat a porcukorral, és a sóval. Keverjük hozzá a lidsztet, a citrom lereszelt héját, és a tojássárgájákat, majd az így kapott tésztát, dolgozzuk morzsás állagúra.
2. Adjunk hozzá 30 ml hideg vizet, és alaposan gyúrjuk össze akár egy robotkarral is. 4. Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk folpakba, és tegyük a hűtőbe egy órára.
5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát.
6. helyezzük egy kivajazott, lisztezett 23 cm átmérőjű formába , és tegyük a fagyasztóba egy órára.
7. Azután süssük elő a 180 fokra előmelegített sütőbe 12 perc alatt.
8. A töltelékhez habosítsuk fel a felkockázott vajat a cukorral, majd forgassuk bele a felaprított diót, lisztet, a tojást, és a vaníliaaromát. Tegyük a hűtőbe 1 órára.
9. Simítsuk a tölteléket a tésztára.
10. A megmosott fügéket vágjuk szeletekre, és rakjuk rá a töltelékre.
11. Toljuk vissza a sütit további 20 percre a sütőbe, azután hagyjuk kihűlni.